zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Máte radi pečenú cibuľu? Toto je dôvod, prečo by ste ju mali jesť aspoň raz týždenne!

To, že cibuľa má antibakteriálne účinky, všetci dobre vieme. Navyše jej šťava v kombinácii s medom pomáha pri zápaloch priedušiek a pľúc a zmierňuje kašeľ.

Napríklad šupky z cibule pomáhajú pri bolestiach v ušiach a dokážu dokonca aj znižovať teplotu tela.

 

 

Avšak málokto vie, že cibuľa je užitočná nielen čerstvá, ale aj pečená.

Pritom cibuľa nestráca svoje ohromné vlastnosti, ani keď je tepelne upravená.

 

 

Pečená cibuľa

Pečená cibuľa pomôže vyrovnať sa s vredmi a zle sa hojacimi ranami!

Cibuľu treba piecť v šupke a priložiť na boľavé miesto.

Pečená cibuľa pomôže aj pri liečbe zmiernení bolestí.

 

 

Teplý obklad z cibule stačí priložiť na problémové oblasti po dobu 20 minút.

Vďaka pečenej cibuli môžete dokonca liečiť hemoroidy!

Šupky z cibule majú dezinfekčné účinky a prispievajú k regenerácii kožných tkanív.

Pečená cibuľa sa často odporúča ako príloha k jedlám ľuďom, ktorí majú problémy so zrážanlivosťou krvi.

Cibuľu sa tiež odporúča konzumovať po infarkte či mozgovej príhode.

 

 

Pečená cibuľa pomôže aj pacientom trpiacim cukrovkou, ktorým sa odporúča konzumovať ju nalačno.

Účinok je viditeľný už po týždni, a to všetko vďaka zloženiu tejto zeleniny: síry a železa, ktoré pomáhajú normalizovať hladinu glukózy v krvi a udržiavajú správnu funkciu pankreasu a pečene.

Konzumácia pečenej cibule  tiež môže prispieť k zlepšeniu stav u pacientov s hypertenziou a aterosklerózou.

 

 

Cibuľa pomáha čistiť cievy, čo eliminuje vysoký krvný tlak.

Výhodou pečenia cibule je aj to, že počas pečenia z nej miznú éterické oleje, ktoré zapríčiňujú typickú cibuľovú vôňu.

Na pečenie si vyberte stredne veľké cibule – obsahujú totiž najväčšie množstvo stopových prvkov.

Pečený cesnak

 

 

Cesnak – silné prírodné antibiotikum. Málokto vie, že cesnak v tele účinkuje ešte aj 24 hodín po skonzumovaní.

Podľa portálu healthyeating likviduje baktérie a pomáha telu zbaviť sa toxínov. Prispieva k lepšiemu fungovaniu vnútroných orgánov a dokonca pomáha pri liečbe niektorých ochorení.

Ako jesť cesnak

 

 

Cesnak je dobré konzumovať všetkými možnými spôsobmi.

My si dnes ukážeme pozitívne vlastnosti cesnaku pečeného v šupke.

Takto pripravený cesnak má štipľavú vôňu a chuť, ale zachováva svoje liečivé vlastnosti.

Ak si zvyknete pripravovať týmto spôsobom cesnak každé 2-3 dni, budete príjemne prekvapní, aký vplyv to bude mať na vaše zdravie!

 

 

Cesnak totiž takto výrazne zníži hladinu cholesterolu v krvi, očistí tepny a pomôže vám zbaviť sa problémov s tlakom.

Je tiež preukázané, že takto upravený cesnak pomáha pri problémoch so žalúdkom a nadváhou, ale tiež je užitočný pri cukrovke.

Pečený cesnak v šupke má vysokú nutričnú hodnotu, rieši problém s neustálou únavou a oslabeným imunitným systémom.

Takto upravený pokrm tiež pomáha pri diétach zameraných na chudnutie.

Pre urýchlenie metabolizmu pritom stačí jesť 6 strúčikov cesnaku každé dva dni.

 

 

Účinky pečeného cesnaku pre zdravie:

Telo je schopné stráviť ho omnoho rýchlejšie a už v priebehu 1 hodiny po konzumácií telo absorbuje živiny.

Tepelnou úpravou sa sáva veľmi príjemným, bez štipľavej chuti pocitu pálenia v žalúdku – napriek tomu si zachová svoju silu a živiy.

Ničí voľné radikály a poškodené bunky.

Prevencia chrípky a zápalov.

Pôsobí antibaktérialne – ničí zárodky chorôb a baktérie.

Pečený cesnak podporuje metabolizmus a eliminuje prebytočné tekutiny a tuk v tele.

Čistí telo zvnútra.

Posilňuje imunitu.

Zvyšuje hustotu kostí a ich pevnosť.

Znižuje krvný tlak a hladinu cholesterolu.

Zvyšuje životnosť buniek.

Zabraňuje únave a vyčerpaniu.

Posilňuje zdravie srdca a ciev.

Zabraňuje absorbovaniu ťažkých kovov v tele

Zlepšuje fyzický výkon

Ako ho pripraviť?

 

 

Postup je úplne jednoduchý. Budete potrebovať len zopár celých stredne veľkých hlavičiek cesnaku, olivový olej a alobal.

Každej hlavičke zrežte jej vrchnú časť tak, aby boli zhora vidieť jednotlivé strúčiky.

Následne každú z nich potrite olivovým olejom a zabaľte do alobalu.

Pripravené hlavičky cesnaku poukladajte vedľa seba na plech a dajte do rúry piecť pri teplote asi 220 °C.

V rúre ich nechajte aspoň 50 až 60 minút.

Posledných 10 minút môžete nechať cesnaky piecť odbalené. 

Ak sú hotové, mali by mať zlatohnedú farbu a takmer až tekutú konzistenciu.

Pečený cesnak je veľmi vhodný aj pre osoby, ktoré štipľavú chuť tejto zeleniny veľmi neobľubujú.

V surovom stave môže byť cesnak pre niektorých dokonca ťažký na žalúdok.

Ak ho však upečiete, zužitkujete jeho úžasné vlastnosti a ešte si aj pochutíte.

Pečený cesnak vás prekvapí jemnou chuťou.

Nie je štipľavý, skôr sladkastý s ľahko orieškovou príchuťou. Môžete si ho vychutnať samotný, no pokojne ho pridajte i do nátierky či natrite na bagetu.

Pri konzumácii cesnaku však nezabudnite na príjem tekutín!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie