zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Jedzte viac ovsených vločiek: Zabraňujú srdcovému infarktu, odstránia kilá, chránia mozog a …

Toto sa stane s vaším telom, keď začnete jesť každý deň obyčajné ovsené vločky: Začnite už zajtra +najlepšie recepty!

Stačí malá zmena vo vašom jedálničku a podarí sa vám zhodiť kilogramy navyše, zlepší sa vám trávenie, upraví cholesterol, hladinu cukru v krvi a zlepší sa aj celkové zdravie.

 

 

Stačí ich pomlieť alebo nechať krátko napučať v teplej vode a máte perfektnú náhrad klasickej múky.

Čo dokážu?

-predchádzajú zápche,

-prospievajú zraku (obsahujú luteín),

-na živiny najbohatšia obilnina,

-stimuluje metabolizmus (ideálna voľba na raňajky),

-obsahujú vitamíny skupiny B, železo, vápnik a fosfor,

-optimalizujú činnosť tenkého čreva,

-zasýtia a energiu uvoľňujú postupne, pomôže vám schudnúť zdravo,

-znižujú riziko srdcovo-cievnych chorôb, posilňujú srdce a cievy,

-tlmia zvýšenú činnosť štítnej žľazy,

-znižujú cholesterol,

-prevencia cukrovky, stabilizujú hladinu cukru v krvi,

-sú veľmi nápomocné ak beriete antibiotiká, najmä vďaka vitamínom skupiny B,

-prevencia rakoviny tráviaceho traktu.

Toto sa stane s vašim telom

Lepšia pokožka

 

 

Vločky sú ideálne na liečbu zápalových stavov, ako je ekzém, akné a tiež podporujú celkové zdravie a vitalitu zdravie pokožky.

Jedinečné vlastnosti ovsených vločiek vyplývajú z prítomnosti širokého spektra vitamínov a stopových prvkov.

Zinok pomáha pri čistení pokožky a odstraňovaní toxínov. Rovnako účinne zužujú póry a majú omladzujúci účinok.

Železo je jedným z najdôležitejších prvkov výživy a udržiavania optimálnej hydratácie kožných buniek.

Mangán odstraňuje opuchy a zápaly a takisto podporuje rýchle hojenie kože po ranách, modrinách, popáleninách a iných mikro-úrovniach. Horčík normalizuje krvný obeh a zabezpečuje hĺbkovú obnovu kožných buniek.

Budete mať vysnívané svaly

 

 

Jedna porcia alebo asi 8 polievkových lyžíc vločiek dodáva vášmu organizmu 15% odporúčaného denného množstva bielkovín.

Nezabudnite na vitamín E, antioxidanty a glutamín, ktoré pomáhajú regenerovať svalové vlákna rýchlejšie.

Ochráni vaše telo pred chorobami

 

 

Ovsené vločky sú bohaté na antioxidanty. 

Ti pomáhajú pri chorbách, zápaloch a vysokom krvnom tlaku.

Obsahujú beta-glukán, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi. Ich účinok sa zvyšuje prítomnosťou vitamínu C.

Nie je úplne náhodné, že raňajky často spájajú pomarančový džús s ovsenými vločkami.

Budete plní energie

 

 

Vločky sú bohaté na sacharidy a poskytujú viac energie pre vaše telo. Táto energia sa však uvoľňuje pomaly, postupne počas niekoľkých hodín.

Schudnete zdravo

Denná konzumácia ovsených vločiek pomáha zlepšovať metabolizmus a urýchľuje zdravý úbytok hmotnosti.

Raňajky postavené na ovsených vločkách počas dlhšieho časového obdobia (aspoň 6 týždňov) nám umožňujú vyhnúť sa nadmernému príjmu kalórií.

Pomalé sacharidy obsiahnuté v tejto potravine umožňujú regulovať chuť do jedla a udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi.

Živiny v nich nielen zrýchľujú náš metabolizmus, ale tiež zabraňujú hromadeniu tukov a toxínov v tele a zabraňujú prejedaniu.

Nižší cholesterol

 

 

Kyselina linolová pomáha znižovať hladinu triglyceridov a „zlého cholesterolu v krvi“. Tieto živiny „čistia“ zvyšky tuku zo stien tepien a chránia naše telo pred rozvojom takých vážnych ochorení, ako je ateroskleróza, infarkt a mŕtvica.

Nižšie riziko srdcových ochorení

Ovos je bohatý na dobré zdravé tuky a podporuje srdcové bunky a obehový systém. Vďaka antioxidantom sa pravdepodobnosť poškodenia steny krvných ciev voľnými výrazne radikálmi znižuje.

Najlepšie recepty

10-minútové placky ako náhrada pečiva

 

 

Potrebujeme:

150 g ovsených vločiek

125 g kyslej smotany

3 vajcia

Listy čerstvého zeleru

Soľ podľa chuti

Postup:

Ovsené vločky zmiešame s kyslou smotanou, vajíčkami, soľou a lyžičkou nasekaných zelerových lístkov (môžeme nahradiť petržlenovou vňaťou).

Vymiešame jednotné cesto, z ktorého formujeme jednotlivé placky. Placky pečieme na suchej panvici z oboch strán.

 

Makovec z ovsených vločiek

 

 

Potrebujeme:

1 hrnček mletých orechov

1 hrnček mletých ovsených vločiek

2 hrnčeky mletého maku

3 lyžice trstinového cukru

7 jabĺk nastrúhaných nahrubo

3 lyžice masla

Formu na pečenie s priemerom 28 cm

Postup:

Všetky sypké prísady zmiešame v miske. Plech na pečenie vymastíme maslom. Na spodok nasypeme tenkú vrstvu sypkej zmesi, pokračujeme vrstvou jabĺk, sypkou zmesou a jablkami – výsledný koláčik by mal byť z 5 vrstiev sypkej zmes a 3 vrstiev jabĺk.

Na vrch uložíme plátky masla a vložíme do vyhriatej rúry. Pečieme pri teplote 200 stupňov 45 minút. Vrch môžeme preliať čokoládovou polevou alebo pokvapkať medom.

Jemné fašírky s vločkami

 

 

Potrebujeme:

Kuracie mleté mäso 500 g (ja som si nechala zomlieť chladené kuracie prsia)

1 vajce

½-¾ šálky ovsených vločiek

½ šálky mlieka

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Vajce rozšľaháme s mliekom a do tejto zmesi nasypeme ovsené vločky – necháme pôsobiť 20 minút. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak pretlačíme a pridáme k mletému mäsu. Okoreníme a osolíme a vmiešame aj zmes ovsených vločiek, mlieka a vajec.

Vymiešame homogénnu zmes, z ktorej formujeme jednotlivé fašírky a vyprážame na ich na rastlinnom oleji z oboch strán dozlatista. Ak je zmes príliš riedka pridáme viac ovsených vločiek. Podávame s prílohou podľa chuti a čerstvou zeleninou.

Rovnakým spôsobom nahradíte múku aj v bravčových fašírkach.

Zdravé palacinky z ovsených vločiek

 

 

Potrebujeme (na 4 ks):

150 g ovsených vločiek

2 bielky (môžete použiť aj celé vajcia, ja používam len bielky)

200 ml mlieka

Med alebo iné sladidlo podľa chuti

Štipku soli

Postup:

Všetky prísady jednoducho vložíme do mixéra a rozmixujeme na hladkú hmotu. Cesto by malo mať takú konzistenciu, ako klasické cesto na palacinky. Podľa potreby teda môžete pridať vločky alebo mlieko. Z cesta potom jednoducho dávkujeme na rozpálenú panvicu cesto tak, aby nám vznikli tenšie palacinky. Opražíme z oboch strán dozlatista a podávame s prílohou, akú máte radi!

Syrové pagáče, z ktorých nepriberiete

 

 

Potrebujeme:

250 g tvarohu

3 vajcia

3 lyžice ovsenej múky (alebo vločiek zomletých najemno)

3 lyžice ovsených vločiek

1 lyžičku soli

150 g syru s nižším obsahom tuku

Postup:

Všetky prísady okrem syra zmiešame v miske a necháme 5 minút odstáť. Zo zmesi odoberáme po lyžičkách a hmotu navrstvíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posypeme strúhaným syrom A vložíme do vyhratej rúry, kde pečieme, kým syr nie ej na povrchu zlatistý.

Zdravé muffiny z ovsených vločiek

 

 

Potrebujeme:

3 šálky ovsených vločiek

3-4 lyžice medu

¾ šálky jablkového pyré

1 a ½ šálky mlieka

2 vajcia

2 lyžičky vanilkového extraktu (môžeme nahradiť vanilkovým cukrom)

1 lyžičku mletej škorice

½ lyžičky soli

2 lyžičky jedlej sódy

Olej alebo maslo na vymastenie formy na muffiny

Na posypanie:

Čučoriedky

Čokoládové hoblinky

Semienka

Orechy

Postup:

Rúru nastavíme na 175 stupňov a formu na muffiny vymažeme maslom alebo olejom. V miske vyšľaháme med s vajíčkami. Potom do zmesi pridáme jablkové pyré, mlieko, vanilku, soľ a škoricu. Do zmesi postupne pridávame aj vmiešame ovsené vločky spolu s jednou sódou. Dobre premiešame a necháme odpočívať 20 minút.

Potom cesto navrstvíme do 3/4 každého otvoru na mufiiny a posypeme podľa chuti (orechmi, čokoládou, čučoriedkami..).

Pečieme 30 minút, alebo kým povrch muffín nie je zlatistý.

Brokolicové placky

 

 

Potrebujeme:

1 stredne veľkú brokolicu

2 vajcia

4 lyžice ovsenných vločiek

2 lyžice celozrnnej strúhanky

1 lyžicu sezamových semienok

2 lyžice tekvicových semieniek

2 lyžice slnečnicových semienok

1 zväzok petržlenu

Soľ a korenie podľa chuti

Postup:

Brokolicu umyjeme, rozdelíme na menšie kúsky a veľmi krátko povaríme v slanej vode  (prípadne sparíme) aby brokolica trochu zmäkla. Potom okamžite zalejeme studenou vodou, aby sme okamžite zastavili proces varenia.

Semienka zmiešame a nasucho opražíme na panvici. Brokolicu preložíme do mixéra a rozmixujeme. V miske zmiešame rozmixovanú brokolicu, nasekanú petržlenovú vňať, vajcia, ovsené vločky, semienka, soľ a korenie. Nakoniec primiešame strúhanku tak, aby sme získali dobrú konzistenciu na tvarovanie karbonátok.

Z cesta tvarujeme jednotlivé fašírky, ktoré vyprážame na olivovom oleji z oboch strán dozlatista.

Prípadne môžete zvoliť aj pečenú verziu. Karbonátky preložte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite olivovým olejom a pečte dozlatista pri teplote 180-190 stupňov. Fašírky počas pečenie obrátime, aby sa zapiekli dochrumkava aj z druhej strany.

Zdravé langoše

Potrebujeme:

200 g ovsených vločiek

150 ml mlieka

1 vajce

Štipku soli

Postup:

Ovsené vločky zalejeme teplým mliekom a necháme napučať 15 minút. Potom pridáme ostatné prísady a dobre premiešame, aby nám vzniklo jednotné cesto. Na panvici zahrejeme 1 lyžičku oleja a navrstvíme cesto – môžeme robiť viacej malých alebo jeden veľký langoš. Keď je opečený z jednej strany, obrátime ho a opečieme aj z druhej stany.

Na nepriľnavej panvici s hrubým dnom ich môžete piecť aj celkom bez oleja.

Podávame s obľúbenými prísadami – potrieme cesnakom, kyslou smotanou a posypeme syrom.

Citrónovo-tvarohové sušienky

 

 

Potrebujeme:

250 g nízkotučného tvarohu

100 g ovsených vločiek

1 stredne veľké jablko

1 banán

1 lyžičku medu

1 lyžicu citrónovej šťavy

Štipku soli

Postup:

Tvaroh zmiešame s medom a ovsenými vločkami, soľou a necháme odpočívať 30 minút.

Medzitým ošúpeme jablko a nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme citrónovú šťavu a banán popučený vidličkou a premiešame.

Potom ovocnú zmes zmiešame s tvarohovou tak, aby sa všetky prísady premiešali a vzniklo jednotné cesto.

Rúru nastavíme na 180 stupňov.

Plech vystelieme papierom na pečenie a z cesta formujeme mokrými rukami jednotlivé oválne tvary, ktoré ukladáme na plech v dostatočných rozopstupoch.

Pečieme 30 minút.

Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie