Počuli ste už o makovom mlieku? Táto kombinácia pôsobí na telo – predovšetkým to ženské počas menopauzy – ako zázrak. Mak je ohromný zdroj vápnika, obsahuje ho 12x viac, ako mliečne výrobky. Voda, do ktorej mak namočíte, dokáže odomknúť jeho liečivý potenciál naplno. Tento nápoj je jedným z najbohatších zdrojov vápnika, železa, vitamínov a minerálov, ktoré ženám chýbajú najmä počas menopauzy.
Na chudnutie a dobré trávenie
Makové semienka vám rýchlo privodia pocit sýteho žalúdka a tak nemáte potrebu prejedať sa. Bohatý obsah vlákniny prospieva činnosti čriev, zabraňuje vzniku zápchy a pomáha pri tráviacich ťažkostiach. Navyše, obsahuje zdravé tuky, ktoré telo potrebujete, no neukladá ich.
Zabraňuje rednutiu kostí a prevencia osteoporózy
Môže za to vysoký obsah vápnika a medi. Tieto látky kosti potrebujú na svoju pevnosť a ochranu pred poškodením. Tieto látky chýbajú najmä ženám po 40-tke. Okrem toho, že spevňujú kosti a šľachy, chránia srdce, cievy a nervový systém.
Pre krásnu pokožku
Fosfor, magnézium a kolagén zabezpečia, že pokožka ostane zdravá a vyživená zvnútra. Ak sa chcete podporiť tvrobu kolagénu prirodzene, stačí siahnuť po tomto nápoji.
Najlepšie nápady na váš e-mail
Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.
Bohatý zdroj železa
Železo je veľmi dôležité pre našu krv, ale aj pre ďalšie vnútorné orgány. Okrem toho je tiež nevyhnutné pre zdravé vlasy, nechty a pokožku.
Čo makové mlieko ešte dokáže?
- Budete mať kvalitnejší spánok.
- Ochrana srdca a ciev, zlepšuje ich elasticitu a priechodnosť.
- Zlepšuje zdravie zubov.
- Potláča migrénu.
- Dobije vám energiu.
- Prospieva pri reume.
- Bojuje proti chronickej únave.
- Pomáha pri kašli a zápale dýchacích ciest.
Ako ho pripraviť?
Do misky nasypeme mak a zalejeme ho vodou (dodržíme pomer asi 1:5 tento pomer je len orientačný, časom si ho upravíte sami podľa toho, aká chuť vám vyhovuje najviac). Necháme odpočívať celú noc, vďaka čomu mak nabobtná a uvoľní všetky liečivé látky – v opačnom prípade by totiž len prešiel našim tráviacim traktom. Vznikne nám priezračná voda podobná mlieku. Tekutinu len scedíme, ale mak už neskladujeme, všetky užitočné látky sú teraz v tekutine. získa mliečnu bielu farbu. Následne tekutinu precedíme cez husté sitko alebo plátno. Vymočený mak neskladujte, jeho chuť a prospešné látky už sa nachádzajú v mlieku.
Ak vám hotové mlieko veľmi nechutí, môžete ho osladiť medom alebo stéviou. Po ochutení mlieko dobre premiešajte a dajte do chladničky. V chladničke vydrží max. 2 dni.