Nevyhadzujte zelené jahodové listy, toto všetko dokážu!

Vedeli ste, že jahodová sezóna nie je len o sladkých pldodoch, ale aj o zelených lístkoch, ktoré ukrývajú mnohé výhody pre naše zdravie?

Samozrejme, hovoríme o listoch jahôd, ktoré neboli ošetrované chemickým hnojivom a rastú v prírode – lesné jahody.

Čo obsahujú jahodové listy?

 

 

Ako sme sa dozvedeli z youtube kanála Moja kuchyňa Tanja

...

Lístky jahôd obsahujú triesloviny, organické kyseliny, vitamín C vitamíny A, B1 a, éterické oleje, minerály a mnoho ďalších látok.

Pokiaľ ide o vitamín C, toho obsahujú viac, ako samotné plody.

Na zber listov je ideálny čas od mája.

Zbierame mladé listy v čase kvitnutia, pretože staršie listy môžu byť horkasté.

 

 

Listy sušíme tak, ako iné bylinky – v tenkých vrstvách na vzdušných miestach v tieni alebo aj v rúre pri teplote 40 °C.

Usušené listy uschovávame v uzatvárateľných dózach.

Ak potrebujete vyliečiť pečeň, mali by ste ich poznať!

Jahodové listy sú veľmi účinné v procese obnovenia pečeňových buniek.

Pri ochoreniach pečene sa odporúča piť 2 šálky čaju z jahodových listov.

Ďalšie účinky jahodových listov:

 

 

Významný zdroj vitamínu C.

Podpora imunity.

Pomáhajú pri horúčke.

Pomáhajú pri obnove pečeňových buniek.

Zosilňujú  sťahy maternicového svalstva, preto sú vhodné pri gynekologických ochoreniach.

Pôsobia močopudne, pomáhajú pri zápaloch močového mechúra a močových ciest.

Regulujú tvorbu žlče.

Zastavujú hnačku, pôsobia blahodárne pri črevných a tráviacich ťažkostiach a urýchľujú hojenie rán.

Pomáhajú pri prekyslení žalúdka, obličkových a močových kameňoch.

Pomáhajú pri reumatizme.

Čaj z jahodových listov

 

 

Priprave si tento čaj z jahodových lístkov  , ktorý môže byť pre telo veľmi užitočný.

Okrem toho, že výborne prečistí organizmus, môže byť užitočný pri prvých príznakoch choroby.

Vyskúšajte a vaše telo sa vám poďakuje. 

 

.

Tento čaj môže veľmi pozitívne vplývať aj na vašu imunitu. 

Postup:

Jahody si umyjeme pod tečúcou vodou a odstránime vrchné lístky so stopkou. 

 

 

Dáme ich na slnko alebo teplé miesto, aby sa vysušili. 

Listy môžeme uložiť aj na papierové utierky na radiátor.

Sušené lístky jahôd môžeme skladovať napríklad v dóze.

Pri príprave čaju si vložíme do džbánu asi 4 – 5 sušených lístkov. 

V kanvici si necháme zovrieť 200 ml vody a potom zalejeme lístky.

 

 

Prikryjeme a necháme lúhovať asi 20 minút. 

Následne čaj precedíme cez sitko do šálky a pijeme 3-krát denne. 

Čaj je dobrý proti prechladnutiu, chrípke, aj bolestiam hrdla a okrem toho posilňuje imunitný systém. 

 

 

Tento čaj môže pomôcť znížiť únavu a čistiť krv.

Jahodové lístky majú viac vitamínu C ako samotné ovocie, preto určite zaraďte tento čaj do svojho pitného režimu.

 

 

Veľa zdravia!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay