zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Túto čiernu zeleninu neprehliadajte: Záchrana pre pečeň, najrýchlejší detox a kašeľ likviduje na počkanie – vydrží 6 mesiacov!

Nie sú na prvý pohľad krásne a dokonca, pre niekoho môžu pôsobiť až odpudzujúco – predstavujeme vám čiernu reďkev.

 

 

Nepravidelný tvar a čierny povrch ich k tomu tak trochu predurčuje.

Ich chuť je zvláštna, ale to, čo ukrývajú rozhodne stojí za to, aby ste ich pestovali.

Len málokto vie, že ide o jeden z najlepších prírodných prostriedkov na zmiernenie kašľa.

To však ani zďaleka nie je všetko.

 

Reďkev čierna je ostrá a mierne štipľavá, nemá však významnejšiu arómu.

Je vhodnou prísadou do šalátov, môžete si ju pridať k chlebu s maslom či syrom.

Spotrebujte ju čerstvú a surovú, veď je bohatá na vitamín C, ktorý by sa tepelnou úpravou zbytočne znehodnotil.

Nabitá živinami a vitamínmi

 

 

Čierna reďkev je zásobárňou vitamínu C, ktorý podporuje obranyschopnosť organizmu a urýchľuje nervovo-svalové reakcie, obsahuje aj vzácny vitamín PP.

Z vitamínov tu majú zastúpenie ešte B1, B2 a E.

Pomoc pre svaly

Čierna reďkev dodá vášmu organizmu aj minerály ako draslík, ktorý pomáha vylúčiť prebytočnú vodu zhromažďovanú v organizme a uvoľňuje nepríjemné zášklby zapríčinené únavou svalov.

Vápnik obsiahnutý v čiernej reďkovke je dôležitý pre stavbu kostí a zubov, navyše sa vstrebáva oveľa lepšie ako ten, ktorý sa nachádza v mlieku.

Táto nenápadná zelenina vám poskytne aj síru a horčík.

Zatiaľ, čo magnézium pomáha predchádzať kŕčom a tenzii, síra napomáha pri metabolizme aminokyselín a bielkovín.

Najrýchlejší detox

 

 

Vďaka aktívnym zložkám je čierna reďkovka dobrým priateľom pečene a pomáha telu rýchlo sa zbaviť toxínov.

Má tiež dobrý účinok na funkciu žlčníka, čo uľahčuje trávenie.

Čierna reďkovka taktiež zvyšuje chuť do jedla, takže tí, ktorí trpia nechutenstvom by mali čiernu reďkev konzumovať pravidelne.

Vďaka vysokému obsahu vlákniny zlepšuje funkciu čriev, takže tí, ktorí trpia zápchou by ju určite mali vyskúšať.

 

 

Proti stresu a nespavosti

Reďkev čierna dokáže uvoľniť stres a pomáha pacientom trpiacim nespavosťou.

Zabraňuje vzniku obličkových kameňov

Ak pravidelne konzumujete čiernu reďkev,zabránite tak tvorbe častíc piesku v obličkách, ktoré sa časom usádzajú a spôsobujú veľa nepríjemností.

Čierna reďkovka zmiešaná s medom je výborná ako očista nielen pre pečeň, ale aj pre obličky.

 

Tri recepty z čiernej reďkovky

Sirup z čiernej reďkovky:

Je to účinnejšie ako akýkoľvek liek proti kašľu a sirup.

Vyčistite čiernu reďkev, nakrájajte na polovice a potom ju narežte najemno.

Dajte ju do misy a potom ju polejte veľkým množstvom medu.

Nechajte stáť 24 hodín a potom ju užívajte 3 krát denne po lyžičkách lyžičkou.

Med výrazne zmierňuje škaredý kašeľ, ale je tiež vynikajúcou látkou pre deti, ktoré majú problém s rastom.

 

 

Reďkovková šťava:

Vyčistite, nakrájajte ju na kocky a stlačte  ovocným lisom. Potom pridajte mrkvu, zeler a petržlen, odšťavte ich a zmiešajte so šťavou z reďkovky.

Pite pohár tohto zdravého lieku každý deň. Je to dobré pre tých, ktorí trpia astmou, alebo alergiami či bolesťou brucha.

Surová čierna reďkovka:

Nakrájajte reďkovku na jemné tenké plátky, mierne osoľte, nechajte stáť 10-20 minút,  aby pustila trochu šťavy. Pokvapkajte olivovým olejom a niekoľkými kvapkami jablčného octu.

Dostávame veľmi zdravé a chutné občerstvenie.

Ako pestovať čiernu reďkev

Osivo sa vysieva v letných mesiacoch od júla až do prvej polovice augusta.

Nevysievajte ju do pôdy čerstvo vyhnojenej maštaľným hnojom.

Vplyvom hnoja bude červivieť, praskať a nepoteší vás ani svojou neprimerane štipľavou chuťou.

Dajte si záležať a pôdu pre reďkev dobre pripravte.

Mala by byť ľahká, dostatočne hlboká a dobre zásobená humusom. Rozhodne využite svoj kvalitný kompost.

 

 

Správna zálievka je tiež dôležitá. Ak nebude dostatočná a pravidelná, dopestujete duté, akoby špongiovité korene. Snažte sa preto udržiavať záhon s reďkovkami dostatočne vlhký a vláčny.

Úroda sa zberá v jeseni – koncom októbra až v novembri.

Vydrží až 6 mesiacov

 

Pri teplote okolo 0°C a dostatočnej (asi 90 – 95%) vlhkosti ju môžete skladovať až 6 mesiacov.

Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie