Červená cibuľa dokáže spevniť kosti a vyčistí pečeň: Ak si ňou však raz za čas potretie hrdlo, môžete čakať tento úžasný efekt!

Červená cibuľa je chuťovo najjemnejšia zo všetkých druhov cibule, ktoré v kuchyni používame.

Červená cibuľa je chuťovo najjemnejšia zo všetkých druhov cibule, ktoré v kuchyni používame. Aj preto jej chuť krásne doladí šaláty a prílohy. Vedeli ste však, že červená cibuľa je aj veľmi prospešná pre vaše zdravie? Červená cibuľa obsahuje množstvo užitočných látok, ktoré v iných druhoch nenájdete. jej účinky ocenia najmä ľudia trpiaci ochoreniami pečene, kostí, kĺbov a ohromne sa hodí aj ľuďom trpiacim poruchami štítnej žľazy.

Červená cibuľa a jej účinky:

  • zlepšuje imunitu,
  • urýchľuje regeneráciu pečene, odstraňuje škodliviny z tela,
  • podporuje a zrýchľuje trávenie -skvelá na chudnutie,
  • protizápalový efekt,
  • posilňuje žalúdok a črevá, upravuje črevnú mikroflóru,
  • obsahuje silné antioxidanty zo skupiny flavonoidov, je preto výbornou  prevenciou rakoviny,
  • rozpúšťa zrazeniny v krvi a čistí cievy,
  • prevencia kŕčových žíl, hemeroidov, artériosklerózy,
  • vďaka obsahu zinku, mangánu, kremíka a síry spevňuje vlasy a nechty,
  • obzvlášť dôležitá pre ženy po 40-tke – znižuje u nich riziko osteoporózy, najmä u žien po štyridsiatke.

Červená cibuľa nestráca cenné antioxidanty a živiny ani úpravou varom, zmení sa však jej farba a zmení sa pomer živín. Faktom teda ostáva, že najzdravšia je surová!

Priložte si šťavuna krk, dokáže pomôcť „pomalej“ štítnej žľaze!

Hoci aróma cibule nie je príjemná, jej látky sú natoľko silné, že dokážu preniknúť cez pokožku do nášho organizmu a pôsobia tak obzvlášť rýchlo. Lekár Igor Knjazkin uvádza, že červená cibuľa je dôležitá pre štítnu žľazu a dlhodobo ju využíva pri liečbe svojich pacientov. Môže za to vysoký obsah protizápalových látok, ktoré pomáhajú najmä v prípade zníženej funkcie štítnej žľazy. Dokáže tak ovplyvniť správnu produkciu hormónov. Stačí, ak cibuľu prerežete na polovicu tak, aby ste z nej získali čerstvú šťavu. Potom si aspoň raz do týždňa namočte prsty do tejto čerstvej šťavy a krátko si jemnými krúživými pohybmi masírujte krk blízko štítnej žľazy. Túto kúru aplikujte pred spaním a ráno umyte mydlovou vodou, aby ste sa zbavili zápachu. Okrem toho táto kúra výborne pomáha aj pri zápaloch hrdla!

Recept na bleskovú nakladanú cibuľu v sladko-kyslom náleve

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Potrebujeme:

veľkú červená cibuľa 1 ks
jablčný ocot 1/2 hrnčeka
horúca voda 1 hrnček
hnedý cukor 1 lyžica
morská soľ 1 a 1/2 lyžičky

Postup:

V miske zmiešajte ocot, horúcu vodu, cukor a soľ. Miešajte, kým sa cukor a soľ úplne nerozpustí.Cibuľu ošúpte, rozkrojte na polovice a nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu dajte do pohára a zalejte ju octovým nálevom.Ak sa ponáhľate, nechajte pohár aspoň 1 hodinu v izbovej teplote uležať. Čím dlhšie necháte lúhovať, tým lepšie. Cibuľka vám takto vydrží 2-3 mesiace na chladnom mieste.