V lete dávala stárka tieto kvietky do pohára s olejom: Mám už po 60 a radím to každému rovesníkovi aj oveľa mladším!

222

Aksamietnice prezývané smraďošky alebo afrikány sú obľúbené a veľmi nenáročné rastlinky, ktoré sa oplatí mať na záhone. Sú totižto veľmi užitočné nielen pre vaše záhony, ale aj pre vás.

Tieto obľúbené letničky majú úžasnú schopnosť chrániť vaše záhony pred škodcami (odplašia vošky, háďatká, molice), no málokto vie, že sú ohromne prospešné aj pre naše zdravie. Mňa o ich zázračnej moci učila už babička. Napríklad obyčajný čaj z tejto kvetinky bol na stole vždy, keď nás na prázdninách u starkej bolelo bruško. Na zažívanie je totižto neprekonateľný, ešte užitočnejšie, ako zaliať ju vriacou vodou je však zmiešať ju s obyčajným olejom.

Len natrhať a zaliať olejom – na kĺby je to úžasná vec

Tento účinok „smraďošky“, ako túto rastlinku nazývam, ocenia hlavne tí, ktorí trpia reumou, alebo ich bolia kĺby a kosti (po 60-tke teda asi každý). Stačí, ak si natrháte tieto rozkvitnuté oranžové hlavičky kvetov a zalejete ich obyčajným kuchynským olejom. Ja dodržiavam pomer 1 diel kvetov a 3 diely oleja. Takto necháme lúhovať 3 týždne. Olej používame na potieranie a masáž boľavých kĺbov, kostí a svalov. Aj chcete ešte rýchlejšiu úľavu od bolesti pridajte si odvar z kvetov aj do kúpeľa. Natrhajte si kvietky večer a nechajte cez noc namočené vo vode. Na druhý deň dajte na plameň, priveďte do varu a nalejte do kúpeľa (môžete scediť, alebo pridať aj s kvietkami).

Vyženie z domu choroby aj muchy

Babička vždy hovorila, že tento kvietok vyženie z izby choroby aj nevítaných obyvateľov. A nebola vôbec ďaleko od pravdy. Aksamietnice sú skutočne v interiéri veľmi užitočné, majú antibakteriálne a protivírové vlastnosti. Z izby vám ich vôňa spoľahlivo vyženie aj muchy. Ak sa chcete zbaviť vší použite olej z aksamietnice, ktorý votriete do vlasov a necháte 20 minút pôsobiť. Následne vlasy prepláchnite odvarom z kvetov. Táto metóda sa veľkému úspechu tešila aj v minulosti!

Oceníte ich aj v kuchyni!

Aksamietnice sú jedlé kvety a svojou nasládlou chuťou pripomínajú aníz. Ak ich pár pridáte do šalátu či do omáčky, vykúzlite jedinečnú orientálnu chuť. V prímorských krajinách sa používajú aj do polievok a ovocných šalátov.

Témy:


Pridajte svoj komentár