Úchvatné fašiangové šišky z tvarohového cesta: Ľahučké zvnútra, krehké zvonka!

Úžasné kysnuté šišky so skvelou tvarohovou chuťou. 

Sú veľmi jednoduché na prípravu, takže ich zvládne každý.

Fašiangové obdobie je obdobie šišiek, tak vyskúšajte tento skvelý recept!

 

 

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Tieto šišky podľa receptu z youtube kanála Cesminazjemné, nadýchané a krehké.

Potrebujeme:

400 g hladkej múky

200 g polohrubej múky

250 g jemného tvarohu

2,5 dl mlieka

2 dl kryštálového cukru

1 vajce

50 g zmäknutého masla

30 g čerstvého droždia

2 PL šťavy z citróna

1 vanilkový cukor

1/2 ČL soli

Postup:

Do misy si nasypeme obe múky, cukor, vanilkový cukor, soľ a premiešame. 

 

 

Pridáme tvaroh, zmäknuté maslo, vajce, citrónovú šťavu.

Všetko dobre premiešame.

Pridáme aj kvások pripravený z droždia, ktoré sme dobre rozmiešali v 2 dl teplého mlieka. 

 

 

Podľa toho, koľko múka pije, bude možno potrebné ešte pridať 1/2 dl mlieka. 

 

 

Rukou vypracujeme cesto, ktoré sa spočiatku lepí.

Posypeme ho trochou múky, zapracujeme a postupne sa začne odliepať od stien misy. 

Vložíme ho do misy, posypeme jemne múkou.

Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme kysnúť 1 hodinu. 

 

 

Vykysnuté cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku.

Vyvaľkáme na hrúbku 1 cm (alebo ešte trošku hrubšie).

 

 

Pomocou pohára vykrajujeme z cesta kolieska.

Tie následne prikryjeme bavlnenou utierkou.

Necháme podkysnúť ešte 15 minút. 

Potom si na panvicu nalejeme väčšie množstvo oleja, rozhorúčime.

Šišky z oboch strán vysmážame dozlatista. 

 

 

Hotové šišky ukladáme na papierové utierky, aby sme ich zbavili prípadnej mastnoty.

Sú veľmi jemné, zvonku krehké a majú lahodnú tvarohovú chuť. 

Nakoniec ich môžete poprášiť ešte práškovým cukrom alebo naplniť obľúbeným džemom.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay