Predstavujeme vám recept na typický dokonalý vianočný dezert – klasický panettone.
Ak ho raz ochutnáte, tak pochopíte prečo sa zaslúžene nazýva „kráľovnou medzi múčnikmi“.
Fantastický recept na klasický vianočný hrozienkový koláč z youtube kanála Cucina con Paolina – Ricette facili e veloci.
Potrebujeme:
Na kvások:
100 g vody
100 g Manitoba múky (môžeme nahradiť hladkou múkou)
10 g čerstvých kvasníc (4 g sušeného droždia)
1 ČL kryštálového cukru
Na aromatickú zmes:
nastrúhanú kôru z 1 pomaranča
nastrúhanú kôru z 1 citróna
1 PL medu
vanilku (semienka z jedného struku)
10 g rumu
Na cesto:
200 g Manitoba múky (môžeme nahradiť hladkou múkou)
200 g múky typu O (s bielkovinami 12 alebo 12,5)
120 g kryštálového cukru
5 g soli
5 žĺtkov
90 ml vody
120 g masla
100 g hrozienok
60 g kandizovaného ovocia
Postup:
Do nádoby s vodou nadrobíme droždie.
Pridáme cukor. Miešame, kým sa droždie nerozpustí.
Do misky preosejeme múku.
Počas miešania nalejeme kvások.
Misku s riedkym cestom prekryjeme fóliou a necháme odpočívať hodinu na teplom mieste.
Do menšej misky pridáme med.
Pridáme nastrúhanú citrónovú a pomarančovú kôru.
Z vanilkového struku vyberieme semienka a vložíme do misky.
Nalejeme rum, dobre premiešame a prikryjeme tanierikom.
Hrozienka namočíme, scedíme a osušíme.
Do samostatnej misky preosejeme obidva druhy múky.
Pridáme cukor a premiešame. Potom pridáme rozšľahané žĺtky.
Nalejeme vodu a zamiešame.
Potom pridáme nakysnutý kvások a dôkladne vymiešame.
Rukou vymiesime, pridáme aromatickú zmes a soľ.
Rukou vymiesime cesto, prikryjeme a necháme 20 minút odpočívať.
Po uplynutí doby preložíme cesto na stôl.
Po troškách pridávame zmäknuté maslo a rukami miesime.
Ruky si potrieme olejom a z cesta vytvarujeme guľu.
Prikryjeme miskou a necháme 20 minút odpočívať.
Potom misku dobre vymastíme maslom.
Po uplynutí doby cesto roztiahneme a naukladáme naň kandizované ovocie a hrozienka.
Cesto prekladáme, miesime a vytvarujeme guľu (viď video).
Potom cesto vložíme do vymastenej misky, prikryjeme fóliou a vložíme na 10-12 hodín do vypnutej rúry.
Po uplynutí doby namastíme pracovnú plochu maslom a vyložíme cesto.
Potom cesto roztiahneme, preložíme a zrolujeme (viď video).
Vytvarujeme guľu a vložíme do formy na panettone (1 kg).
Formu prikryjeme fóliou a necháme tri hodiny kysnúť v rúre.
(Rúru sme vyhriali 5 minút na minimálnej teplote a potom vypli).
Po uplynutí doby vyberieme koláč a rúru predhrejeme na 170°C.
Na vrchu koláča narežeme krížik a narezané hrany preložíme smerom von (viď video).
Do stredu cesta položíme tenké plátky masla.
Vložíme do predhriatej rúry a pečieme 50-55 minút.
Po štyridsiatich minútach prekryjeme koláč alobalom a pokračujeme v pečení.
Po vybratí z rúry prepichneme koláč špajľami na gril a hore dnom položíme na hrniec (viď video).
Takto ho necháme chladiť 5 hodín.
Po vychladnutí vyberieme špajle a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť!
Video návod: