Týmto krehkým koláčikom s kyslou smotanou a orechmi nikto neodolá: Chutia tak skvele, že ihneď miznú zo stola!

Recept na tieto fantastické krehké koláčiky je veľmi obľúbený a jednoduchý. Smotanové cesto sa rozplýva na jazyku a keď ich dáte na stôl, nikto im neodolá.

Potrebujeme:

Na cesto:

500 g hladkej múky

4 g jedlej sódy

1/4 ČL soli

200 g masla

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

200 g kyslej smotany

Na plnku:

170 g hladkej múky

150 g krupicového cukru

50 g masla

1 vajce

50 nesolených arašidov

Postup:

Do väčšej misy si preosejeme múku s jedlou sódou a soľou. Zmiešame suché ingrediencie a pridáme nakrájané zmäknuté maslo. Vypracujeme na sypké cesto. Pridáme kyslú smotanu, zmiešame, preložíme na pracovnú dosku a vymiesime kompaktné cesto. Cesto odložíme do chladničky aspoň na 20 minút.

V ďalšej miske si zmiešame 170 g hladkej múky, 150 g cukru a premiešame. Pridáme zmäknuté maslo a vypracujeme sypké cesto. Arašidy si dáme do mikroténového vrecka a valčekom rozdrvíme na menšie kúsky. Bielko oddelíme od žĺtka a do každého z nich nalejeme trochu vody. Z chladničky si vyberieme vychladené cesto a rozdelíme ho na dve časti.

Cesto si vyvaľkáme jednotlivo na pláty. Potrieme bielkom, posypeme mrveničkou a drvenými arašidmi. Zrolujeme.

Okraje rolky zatlačíme a vyrovnáme. Potom cesto natrieme žĺtkom. Pomocou vidličky nakreslíme mriežkovaný vzor a nakrájame na malé koláčiky.

Poukladáme veľa seba na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie a posypeme mrveničkou.

Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov a pečieme asi 30-35 minút, kým nebudú koláčiky zvrchu ružovkasté. Nechajte vychladnúť a podávajte. Prajeme dobrú chuť!

Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube
Foto: youtube