Balzam na boľavé hrdlo a kašeľ nemá šancu!

Tymian je známy už od staroveku pre svoje liečivé účinky.

Má výraznú arómu, ktorá dodáva jedlám jedinečnú chuť.

Môže byť skvelým dochucovadlom na zemiaky, ryby, aj mäso, ale ako uvádza portál smakdnia.pl, počas choroby je neoceniteľný aj čaj z tymianu.

Táto bylinka obsahuje látky, ktoré liečia infekcie hrdla, kašeľ, aj bronchitídu. 

Existuje veľa štúdií, ktoré potvrdzujú priaznivé účinky tymianu, takže je skvelé mať ho doma nielen počas chrípkového obdobia.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Účinky tymiánu na zdravie:

Silne podporuje imunitný systém

Antibiotické účinky

Antiseptické účinky

Podporuje trávenie

Podporuje vyprázdňovanie (obnovuje črevnú mikroflóru)

Pomáha pri plynatosti a bolestiach brucha

Lieči zápal močových ciest

Močopudný účinok – odvodňuje nadbytočnú vodu z tela

Zlepšuje trávenie žalúdka (podpora vylučovania žalúdočných kyselín)

Lieči kožné ochorenia a poranenia

Pomáha uvoľňovať hlien

Prečisťuje pľúcne tkanivo

Tymian s citrónom

Potrebujeme:

3 vetvičky tymianu s čerstvými listami alebo 1 PL sušeného tymianu

250 ml vriacej vody

citrónovú šťavu a med podľa chuti

Postup:

Tymianové vetvičky vložte do šálky a zalejte ich vriacou vodou.

Zakryte šálku a nechajte lúhovať asi 10 minút (ak používate sušený tymian, nechajte lúhovať 7 minút).

Potom tymian vyberte, pridajte citrónovú šťavu a med podľa chuti.

Tento nápoj môžete piť aj v lete vychladený s kockami ľadu. V období chrípky vám zase pomôže teplý, ako čaj.

TIP: Pre ešte lepší účinok môžete pridať do čaju aj trochu škorice. Je to úžasná kombinácia aj chuťovo, aj pre zdravie.

Pravidelná konzumácia čaju z tymianu je zdraviu prospešná, pretože je bohatý na antioxidanty, vitamíny, aj minerály.

Maximálne odporúčané množstvo sú 2 – 4 šálky denne.

Upozornenie:

Spravidla neexistujú kontraindikácie pri konzumácii tohto čaju v odporúčaných množstvách, ale v zriedkavých prípadoch môžu byť niektorí ľudia precitlivení na tymian. Tehotné ženy by ho nemali konzumovať vôbec!

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár