plny-hrniec_transparent_negativ.png

Hrnčekový koláč „Gavalier“ – tvaroh, lekvár, čokoláda: 30 minút a už je na stole, zvládnete ho aj o polnoci!

Výborný tvarohový koláčik, ktorý zvládne upiecť aj začiatočník!

Hľadáte rýchly a chutný dezert, ktorý zvládne aj začiatočník? Hrnčekový tvarohový koláč s lekvárom je perfektnou voľbou! Na jeho prípravu potrebujete len pár surovín a hrnček ako odmerku. Koláč je vláčny, lahodný a s lekvárom chutí fantasticky.

 

 

Tento recept je ideálny pre tých, ktorí nemajú radi pečenie s váhou. Všetky suroviny sa odmerajú hrnčekom, takže je to veľmi jednoduché a rýchle. Koláč je hotový za cca 30 minút, takže si ho môžete vychutnať aj na rýchlu desiatu alebo olovrant.

Recept na tvarohový koláč od autorty Márie Palečkovej.

Aký tvaroh je do koláča najlepší?

Do hrnčekového koláča s tvarohom a lekvárom je najlepšie použiť jemne hrudkovitý tvaroh. Je to preto, že tento tvaroh má ideálnu konzistenciu – nie je príliš riedky ani príliš hustý.

Vďaka tomu bude koláč krásne vláčny a jemný.

Tu je pár tipov na výber tvarohu:

 

 

Vyberte si tvaroh s obsahom tuku aspoň 9 %. Tvaroh s nižším obsahom tuku môže byť príliš suchý a koláč nebude taký chutný.

Použite tvaroh izbovej teploty. Tvaroh z chladničky môže byť hrudkovitý a ťažšie sa s ním pracuje.

Pred použitím tvaroh premiešajte. Tým sa zbavíte hrudiek a koláč bude hladší.

Okrem jemne hrudkovitého tvarohu môžete do koláča použiť aj:

Hrudkovitý tvaroh: Hrubý tvaroh má o niečo hrubšiu konzistenciu, vďaka tomu bude koláč o niečo hutnejší a sýtejší.

Tvaroh s vanilkou: Tvaroh s vanilkou má už prirodzene sladkú chuť a vanilkovú arómu. Vďaka tomu nemusíte do koláča pridávať toľko cukru.

Tvaroh s ovocím: Tvaroh s ovocím dodá koláču ovocnú chuť a farbu.

Na hrnčekový koláč s tvarohom potrebujeme:

 

 

2 hrnčeky polohrubej múky

1 hrnček kr. cukru

1 hrnček mlieka

1/2 hrnčeka oleja

2 vajcia

1 bal. vanilkového cukru

1 bal. prášku do pečiva

Nastrúhaná citrónová kôra

Náplň:

250 g tvarohu

1 lyžicu práškového cukru

100 g masla

Lekvár + roztopená čokoláda (stačí roztopiť pár kúskov čokolády a primiešať do levkáru, ja zvyknem namiesto čokolády pridávať Granko)

Postup:

Vajcia vyšľaháme s cukrom, pridáme olej, mlieko a nakoniec aj ostatné sypké prísady (múku je dobré preosiať).

Cesto nalejeme na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech a pripravíme si plnku:

 

 

Tvaroh zmiešame s cukrom, maslom a vrstvíme lyžicou na cesto (ako ostrovčeky). Rovnako na cesto navrstvíme lekvár a dáme piecť.

Pri teplote 180 stupňov pečieme asi 25 min – prípadne podľa skúseností s vašou rúrou.

Koláčik posypeme práškovým cukorm alebo kokosom.

Tipy redakcie:

Namiesto lekváru môžete koláč potrieť aj džemom, orechovou pastou alebo nutellou.

Do cesta môžete pridať aj hrozienka, kúsky ovocia alebo nasekané orechy.

Pred podávaním môžete koláč posypať práškovým cukrom.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes