Vynikajúci recept na bábovku, ktorú ma naučila Evka, moja skvelá svokra a vynikajúca kuchárka. Je vláčna, výborná a vonia po jablkách. Ideálny dezert na jesenné maškrtenie.
Potrebujeme:
1 tvaroh vo vaničke (250 g)
3 vajcia
220 g cukru
200 g tuku (Cera, alebo ai maslo)
1 vanilkový cukor
250 g polohrubej múky
1 jablko
hrsť kandizované pomarančovej kôry (môžete nahradiť hrozienkami v rume, prípadne vynechať a dať 2 jablká)
1 prášok do pečiva
strúhaná citrónová kôra
tuk
polohrubá múka na formu
Voliteľné: kakao
Postup:
V mise vymiešame žĺtky s cukrom, vanilkovým cukrom a tukom do peny.
Pridáme tvaroh, postrúhané jablko na hrubom strúhadle (vopred olúpané), kandizovanú pomarančovú kôru a nastrúhanú citrónovú kôru, premiešame.
Ak vynecháte kôru, môžete dať dve jablká, prípadne pridať hrozienka, orechy…
Múku zmiešame s práškom do pečiva a vmiešame do cesta.
Nakoniec opatrne vmiešame sneh z troch bielkov. Ak chcete dvojfarebnú bábovku, odoberte časť cesta a vlejte do vymastenej a vysypanej bábovkovej formy. Do zvyšného cesta vmiešajte kakao a nevrstvíte na svetlé cesto.
Pečieme v predhriatej rúre pri 170 st. 50-60 minút.
Poprášime cukrom, polejeme polevou, alebo podávame len tak, bábovka je naozaj výborná!
Prajmeme vám dobrú chuť! :-)