plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tvarohové slimáky s orechmi a hrozienkami – z 1 vajíčka celý plech: Najlepšie raňajky na svete – mäkučké celé dni!

Čím lepším by ste mohli začať svoj deň, ako bombastickými raňajkami? Tieto slimáky sú ako sen po prebudení, ideálne na raňajky :)

Čím lepším by ste mohli začať svoj deň, ako bombastickými raňajkami? Tieto slimáky sú ako sen po prebudení, ideálne na raňajky :)

Potrebujeme:

Na cesto

100 ml teplej vody

200 ml teplého mlieka

2 PL kryštálového cukru

1 ČL sušeného droždia

1 vajce

500 g hladkej múky

1 ČL soli

60 g oleja

Na plnku

300 g jemného tvarohu, mascarpone alebo iného smotanového syra

100 g kryštálového cukru

100 g sušených hrozienok

60 g vlašských orechov

Na potretie

žĺtok + mlieko

Postup:

Do misy si dáme vodu, mlieko a cukor. Pridáme sušené droždie a premiešame metličkou. Prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme odpočívať asi 5 minút. Potom primiešame vajíčko, pridáme múku, soľ a vypracujeme cesto. Keď máme cesto vypracované, pridáme zmäknuté maslo. Zapracujeme tak, aby nám vzniklo hladké nelepivé cesto.

Prikryjeme potravinárskou fóliou, na to dáme ešte bavlnenú utierku a necháme kysnúť 40 minút. Jemný tvaroh, mascarpone alebo iný smotanový syr si zmiešame s cukrom a pridáme sušené hrozienka. Pracovnú dosku si vymastíme a preložíme na ňu cesto. Rozdelíme na dve časti, jednu zabalíme do potravinárskej fólie a druhú vyvaľkáme. Na cesto natrieme polovicu plnky a posypeme polovicou mletých orechov. Zrolujeme ako palacinku.

Rovnako tak vyvaľkáme, natrieme, posypeme orechmi a zrolujeme aj druhé cesto. Obe rolky potom narežeme na hrubšie kusy a otočíme. Vyformujeme slimáky a prikryjeme potravinárskou fóliou ešte na 20 minút. Navrchu potrieme vajíčkom zmiešaným s trochou mlieka. Rúru si rozohrejeme na 190 °C a pečieme 20 – 25 minút. Necháme vychladnúť a podávame. Prajeme dobrú chuť!

Najlepšie recepty na dnes