Vynikajúci recept na tvarohové šišky z jednoduchého a rýchlo cesto, ktoré je jemné, ako obláčik.
Tieto šišky u nás kraľujú už 30 rokov.
Cesto vôbec netreba miesiť, stačí len zamiešať vareškou.
Navyše, určite vás poteší aj to, že šišky pri smažení nenasiaknú zbytočne olejom, môže za to rum pridaný do cesta.
Potrebujeme:
250 g tvaroh (ja som dala hrudkovitý tvaroh)
3 PL cukor kryštálový podľa chuti
soľ
50 g maslo
300 ml mlieko horúce
30 g droždie
1 vajce celé
2 žĺtky
600 g múka hladká špeciál
1/2 dl rum
na vyprážanie:
olej+ bravčová masť
Postup:
Do misy som dala tvaroh, cukor,soľ a roztopené maslo, všetko dobre vymiešame vareškou.
Pridáme žĺtky a celé vajce.
Pridáme horúce mlieko a všetko spolu dobre premiešame vareškou.
Do vlažnej hmoty pomrvíme droždie, múku a rum (múku pridávame na dva krát).
Ces premiešame vareškou tak, aby sa cesto múka spojila s ostatnými surovinami.
Vrch cesta poprášime múkou.
Dáme kysnúť na teplé miesto na 45 min.
Vykysnuté cesto rozvaĺkáme a vykrojíme šišky.
Na panvici zahrejeme olej a bravčovú masť.
Šišky vkladáme vrchnou stranou dole, zakryjeme pokrievkou a necháme z jednej strany upiecť.
Potom obrátime a dopečieme bez pokrievky.
Šišky ukladáme na papierový obrúsok.
Podávame so šľahačkou, kyslou smotanou a posypané cukrom.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)