plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tvarohové šatky sú u nás veľkým hitom: Veľmi chutný a jemný recept!

Pripravte si doma neskutočne chutné tvarohové šatky podľa nášho jednoduchého receptu.

Nám túto dobrotu pravidelne pripravovala naša babka a holdujeme jej do dnešných dní.

 

 

A viete, čo je tou tajnou prísadou? Neuveríte, ale štipka obyčajného kôpru nasekaná úplne najemno.

Má dokonca ešte lepší efekt ako citrónová kôra a keď neboli citróny, práve takto dodávala prababička do dezertov sviežosť.

Jednoduchý recept na legendárne tvarohové šatky podľa receptu z portálu egyszerugyorsreceptek.

Potrebujeme:

60 dkg hladkej múky

5 dkg sušeného droždia

10 dkg masla

8 dkg kryštálového cukru

1 ČL vanilkového cukru

2 žĺtky

štipku soli

3 dcl mlieka

Na náplň:

50 dkg tvarohu

3 PL krupice

10 dkg kryštálového cukru

1 ČL vanilkového cukru

2 vajcia

špetku najemno nasekaného kôpru

môžeme pridať citrónovú kôru, hrozienka

Na potretie:

1-2 vajcia

1 ČL kyslej smotany

Postup:

Do misky pridáme 1 dcl vlažného mlieka, droždie lyžičku cukru a vymiešame.

Do čistej misky pridáme múku, žĺtky, cukor, vanilkový cukor,  kvások a zamiešame.

 

 

Zmes zmiešame so zvyškom vlažného mlieka.

Na záver pridáme rozpustené maslo a rukami vymiesime.

 

 

Cesto prekryjeme a necháme nakysnúť.

Po nakysnutí cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika.

Nakrájame na kocky (cca 10 cm x 10 cm).

 

 

Pripravíme si plnku:

do misky pridáme tvaroh, cukor, vanilkový cukor, žĺtky, krupicu a všetko premiešame.

Potom pridáme vyšľahané bielky, kôpor a zamiešame.

 

 

Na kocky cesta nanesieme lyžicu plnky, potom preložíme rohy smerom do stredu, aby vznikla šatka.

Koláče poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich 30 minút odstáť.

 

 

Na záver šatky potrieme rozšľahanou zmesou vajíčka a kyslej smotany.

Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20-25 minút pri teplote 180°C.

 

 

Prajeme Vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Najlepšie recepty na dnes