Pripravte si doma neskutočne chutné tvarohové šatky podľa nášho jednoduchého receptu.
Nám túto dobrotu pravidelne pripravovala naša babka a holdujeme jej do dnešných dní.
A viete, čo je tou tajnou prísadou? Neuveríte, ale štipka obyčajného kôpru nasekaná úplne najemno.
Má dokonca ešte lepší efekt ako citrónová kôra a keď neboli citróny, práve takto dodávala prababička do dezertov sviežosť.
Jednoduchý recept na legendárne tvarohové šatky podľa receptu z portálu egyszerugyorsreceptek.
Potrebujeme:
60 dkg hladkej múky
5 dkg sušeného droždia
10 dkg masla
8 dkg kryštálového cukru
1 ČL vanilkového cukru
2 žĺtky
štipku soli
3 dcl mlieka
Na náplň:
50 dkg tvarohu
3 PL krupice
10 dkg kryštálového cukru
1 ČL vanilkového cukru
2 vajcia
špetku najemno nasekaného kôpru
môžeme pridať citrónovú kôru, hrozienka
Na potretie:
1-2 vajcia
1 ČL kyslej smotany
Postup:
Do misky pridáme 1 dcl vlažného mlieka, droždie lyžičku cukru a vymiešame.
Do čistej misky pridáme múku, žĺtky, cukor, vanilkový cukor, kvások a zamiešame.
Zmes zmiešame so zvyškom vlažného mlieka.
Na záver pridáme rozpustené maslo a rukami vymiesime.
Cesto prekryjeme a necháme nakysnúť.
Po nakysnutí cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika.
Nakrájame na kocky (cca 10 cm x 10 cm).
Pripravíme si plnku:
do misky pridáme tvaroh, cukor, vanilkový cukor, žĺtky, krupicu a všetko premiešame.
Potom pridáme vyšľahané bielky, kôpor a zamiešame.
Na kocky cesta nanesieme lyžicu plnky, potom preložíme rohy smerom do stredu, aby vznikla šatka.
Koláče poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ich 30 minút odstáť.
Na záver šatky potrieme rozšľahanou zmesou vajíčka a kyslej smotany.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme 20-25 minút pri teplote 180°C.
Prajeme Vám dobrú chuť!