Fantastická tvarohová torta bez múky. Na všedné aj slávnostné príležitosti.
Potrebujeme:
Cesto:
5 ks žĺtky
5 ks bielky
60 g cukor kryštálový
120 g orechy vlašské pomleté
Krém:
500 g jemného tvarohu
250 g zmäknutého masla
70 g práškového cukru
100 g Salka (nevareného)
1 lyžičku vanilkovej arómy
Obľúbený likér, koňak alebo rum
Ďalej: scedené čerešne
Postup:
Cesto: Najprv si spravíme orechové cesto: Vaječné bielky vyšľaháme do hustej peny. Potom vyšľaháme do penista vaječné žĺtky a kryštálový cukor . Postupujeme primiešaním mletých orechov k vyšľahaným žĺtkom.
K zmesi orechov a žĺtkov opatrne (ručne) primiešame penu z bielkov. Miešame od spodku k vrchu tak, aby pena nespadla.
Cesto potom premiestnime na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech s rozmermi 30 x 35 cm.
Orechové cesto pečieme v predhriatej rúre 15 minút pri 180 stupňoch. Cesto je po upečení mimoriadne krehké a treba s ním zaobchádzať veľmi opatrne.
Ešte za tepla odstránime papier a zrežeme okraje tak, aby boli okraje čo najrovnejšie. Teraz celý plát rozrežeme na 4 rovnaké diely.
Krém – pripravíme, kým sa cesto pečie: Zmäknuté maslo ušľaháme s práškovým cukrom do peny, potom postupne za stáleho miešania do penovej zmesi pridávame Salko. Nakoniec pridáme vanilkovú arómu a obľúbený likér.
Tvaroh, ktorý by tiež mala mať izbovú teplotu vmiešame opatrne do maslovo-salkovej zmesi. Miešame opatrne, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu. Podľa chuti môžete doladiť.
Vrstvíme zákusok:
Plát cesta, krém, zavárané čerešne podľa chuti, plát cesta, krém, ovocie, plát cesta, krém, plát cesta a krém.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)