plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tento recept si nenechávajte len pre seba, je úžasný: Veľmi šťavnaté tvarohové rezy, nesmierne chutné!

Výborný koláčik, extra jemný, šťavnatý a plný tvarohu. Pečieme ho už odkedy si pamätám.

Výborný koláčik, extra jemný, šťavnatý a plný tvarohu. Pečieme ho už odkedy si pamätám.

Potrebujeme:

Cesto:

400 g hladkej múky

30 g čerstvého droždia

1 lyžica kryštálového cukru

200 ml mlieka

Štipku soli

4 žĺtky

150 g masla alebo Hery

2 lyžice kyslej smotany

Plnka:

1 kg mäkkého tvarohu

4 bielky

2 lyžice hrubej múky alebo detskej krupice

2 vanilkové cukry

Hrozienka (voliteľné)

200 g krupicového cukru

strúhaná citrónová kôra z 1 menšieho citróna

Postup:

Najskôr urobíme náplň: vymiešame tvaroh s vanilkovým cukrom, pridáme krupicu a citrónovú kôru aj hrozienka (tie požiť nemusíte, je to na vás).

Bielka vyšľaháme do hustého snehu, zašľaháme doň krupicový cukor a opatrne vmiešame do tvarohu.

Na cesto si do misy preosejeme múku, osolíme, urobíme do múky jamku, rozdrobíme do nej kvasnice, zalejeme vlažným mliekom a zasypeme lyžicou cukru.

Keď kvások vzíde, pridáme žĺtky, nastrúhané tuhé maslo, zakysanku a vypracujeme tuhšie cesto. Nenecháme kysnúť.

Cesto rozdelíme na 2 rovnaké diely a jeden rozvaľkáme na papier na pečenie podľa veľkosti plechu (40x33cm).

Prenesieme aj s papierom na plech a rozotrieme tvarohovú plnku po celej ploche.

Na vrstvu náplne položíme druhý plát cesta a dotiahneme ho až do okrajov. Potom plech s cestom uložíme na 2 hodiny do chladničky.

Odležaný koláč poprepichujeme vidličkou aby mohla unikať para a vložíme do rúry vyhriatej na 200 ° C.

Teplotu ihneď znížime na 175 ° C pečieme 25 minút, až povrch zružovie. Vychladnutý múčnik pocukrujeme.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Miška T.

Najlepšie recepty na dnes