Tvarohové a orechové mini záviny ako dych: Ľahučké cesto s bielym jogurtom, ostane mäkučké celé dni!

Vynikajúce mini záviny z kysnutého cesta s bielym jogurtom, sú naozaj výborné a ostanú mäkučké celé dni.

Potrebujeme:

1 kg múka hladká

200 g cukor kryštálový

2 dl olej

1 dl jogurt biely

2 ks bielky

cca 4,5 dl vlažné mlieko

z 1 citróna kôra citrónová

42 g čerstvé droždie

1,5 KL

soľ

Plnka:

Nizkotučný tvaroh, vanilkový cukor, kr. cukor podľa chuti

Mleté orechy, kr. cukor, marhuľový džem, citrónová kôra

Na potretie:

2 ks žĺtky

kúsok maslo

Postup:

V miske zmiešame najprv múku, cukor a soľ. Pridáme nastrúhanú kôru z 1 citróna a premiešame. Následne pridáme olej, bielky, jogurt a napučané kvasnice (kvasnice rozdrobíme v 3 dl mlieka + 1 kl cukor). Zvyšné cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracovaní cesta. Cesto poriadne prehnetieme a vypracujeme pomerne mäkké cesto, ktoré pomocou múky premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme 1 h na teplejšom mieste nakysnúť.

Kým cesto kysne si pripravíme plnky. Na tvarohovú vymiešame všetky prísady dohladka a dochutíme cukrom podľa chuti. Na orechovú mleté orechy pridáme do vriacej vody s cukrom (na 400 g orechov dávam 350 ml vody a 200 g cukru kryštál), necháme prejsť varom a následne dochutíme džemom a citrónovou kôrou.

Nakysnuté cesto rozdelíme na dve polovice, vyklopíme na pomúčenu dosku, najprv rozťapkáme rukami a následne každé cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 6 mm. Nakrájame na pásiky a natrieme podľa chuti tvarohovou alebo orechovou plnkou. Zrolujeme do rolky.

Koláče poukladáme na plech s papierom trocha ďalej od seba a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s par kvapkami vody. Nenecháme podkysnút, ale hneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minút.

 

Dnes najobľúbenejšie