Vynikajúce mini záviny z kysnutého cesta s bielym jogurtom, sú naozaj výborné a ostanú mäkučké celé dni.
Potrebujeme:
1 kg múka hladká
200 g cukor kryštálový
2 dl olej
1 dl jogurt biely
2 ks bielky
cca 4,5 dl vlažné mlieko
z 1 citróna kôra citrónová
42 g čerstvé droždie
1,5 KL
soľ
Plnka:
Nizkotučný tvaroh, vanilkový cukor, kr. cukor podľa chuti
Mleté orechy, kr. cukor, marhuľový džem, citrónová kôra
Na potretie:
2 ks žĺtky
kúsok maslo
Postup:
V miske zmiešame najprv múku, cukor a soľ. Pridáme nastrúhanú kôru z 1 citróna a premiešame. Následne pridáme olej, bielky, jogurt a napučané kvasnice (kvasnice rozdrobíme v 3 dl mlieka + 1 kl cukor). Zvyšné cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracovaní cesta. Cesto poriadne prehnetieme a vypracujeme pomerne mäkké cesto, ktoré pomocou múky premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme 1 h na teplejšom mieste nakysnúť.
Kým cesto kysne si pripravíme plnky. Na tvarohovú vymiešame všetky prísady dohladka a dochutíme cukrom podľa chuti. Na orechovú mleté orechy pridáme do vriacej vody s cukrom (na 400 g orechov dávam 350 ml vody a 200 g cukru kryštál), necháme prejsť varom a následne dochutíme džemom a citrónovou kôrou.
Nakysnuté cesto rozdelíme na dve polovice, vyklopíme na pomúčenu dosku, najprv rozťapkáme rukami a následne každé cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 6 mm. Nakrájame na pásiky a natrieme podľa chuti tvarohovou alebo orechovou plnkou. Zrolujeme do rolky.
Koláče poukladáme na plech s papierom trocha ďalej od seba a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s par kvapkami vody. Nenecháme podkysnút, ale hneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minút.