Konečne dokonalá tvarohová vianočka, ktorá nekysne: Hneď pripravená, jednoduchá a cesto ako vatička!

Túto vianočku som skúsila prvýkrát minulý rok a tento rok si bez nej už sviatky ani nevieme predstaviť. Autorkou receptu je pani Ladislava Kožešníková.

Potrebujeme:

570 g polohrubej múky

3 ks vajcia

1 a 1/2 prášok do pečiva

250 g mäkkého tvarohu

150 g kr. cukru

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

9 lyžíc oleja

2 ks vanilkový cukor

žĺtok a bielok na potretie

citrónová kôra

2 dl rumu

50 g hrozienok

50 g mandlí- nasekaných

mandle – na posypanie

Postup:

Do misy dáme tvaroh a roztlačíme, k nemu pridáme všetky ingrediencie okrem mandlí a hrozienok. Tie namočíme do rumu. Zmes poriadne miešame a nakoniec spracujeme na doske. Pridáme hrozienka namočené v rume a 50g nasekaných mandlí a ľahko opäť prepracujeme.

Cesto si rozdelíme na 4 veľké diely a 3 menšie a 2 najmenší. Všetky kusy rozvaľkáme na valčeky.

Základňu spletieme zo 4 najväčších valčekov, začnite od prostriedku. Nezabudnite jednotlivé valčeky uťahovať. Akonáhle dôjdete nakoniec, vrkoč otočte a dopleťte z druhej strany. Stred spodného vrkoča sploštite uprostred hranou ruky a potrite bielkom.

Rovnaký spôsobom upletieme vrkoč z troch menších valčekov a položíme na základu a opäť hranou ruky sploštíme a potrieme bielkom.

Tak a teraz spletieme vrkoč len z dvoch najmenších a dáme úplne navrch, konce uchytíme ku spodku vianočky.

Zvrchu napicháme do vianočky špajle, aby nám nesjela a potrieme ju rozšľahaným žĺtkom a posypeme mandľami. Pečieme na plechu vyloženým papierom na pečenie a pečieme asi 50 min pri teplote 160 stupňov. Po upečení necháme vianočku vychladnúť a posypeme ju práškovým cukrom.

zdroj: pidak