Túto vianočku som skúsila prvýkrát minulý rok a tento rok si bez nej už sviatky ani nevieme predstaviť. Autorkou receptu je pani Ladislava Kožešníková.
Potrebujeme:
570 g polohrubej múky
3 ks vajcia
1 a 1/2 prášok do pečiva
250 g mäkkého tvarohu
150 g kr. cukru
9 lyžíc oleja
2 ks vanilkový cukor
žĺtok a bielok na potretie
citrónová kôra
2 dl rumu
50 g hrozienok
50 g mandlí- nasekaných
mandle – na posypanie
Postup:
Do misy dáme tvaroh a roztlačíme, k nemu pridáme všetky ingrediencie okrem mandlí a hrozienok. Tie namočíme do rumu. Zmes poriadne miešame a nakoniec spracujeme na doske. Pridáme hrozienka namočené v rume a 50g nasekaných mandlí a ľahko opäť prepracujeme.
Cesto si rozdelíme na 4 veľké diely a 3 menšie a 2 najmenší. Všetky kusy rozvaľkáme na valčeky.
Základňu spletieme zo 4 najväčších valčekov, začnite od prostriedku. Nezabudnite jednotlivé valčeky uťahovať. Akonáhle dôjdete nakoniec, vrkoč otočte a dopleťte z druhej strany. Stred spodného vrkoča sploštite uprostred hranou ruky a potrite bielkom.
Rovnaký spôsobom upletieme vrkoč z troch menších valčekov a položíme na základu a opäť hranou ruky sploštíme a potrieme bielkom.
Tak a teraz spletieme vrkoč len z dvoch najmenších a dáme úplne navrch, konce uchytíme ku spodku vianočky.
Zvrchu napicháme do vianočky špajle, aby nám nesjela a potrieme ju rozšľahaným žĺtkom a posypeme mandľami. Pečieme na plechu vyloženým papierom na pečenie a pečieme asi 50 min pri teplote 160 stupňov. Po upečení necháme vianočku vychladnúť a posypeme ju práškovým cukrom.
zdroj: pidak