plny-hrniec_transparent_negativ.png

Pridávate do polievky aj TÚTO prísadu? Radšej s tým hneď prestaňte, ak nechcete mať tieto vážne PROBLÉMY!

Niektorí si bez neho vývar nevedia predstaviť.

Dodá polievke tú správnu chuť a vďaka nemu sa tiež skráti čas prípravy.

Avšak vzhľadom k tomu, že obsahuje zdraviu škodlivé látky, sú tieto výhody zanedbateľné.

 

 

Vďaka portálu haps sa dozviete dôvod, prečo by ste nemali viac do polievky pridávať bujón. 

Kráľovnou slovenských polievok je nepochybne vývar, ale milujeme aj iné typy polievok – krémové, zeleninové, mäsové.

 

 

Bez polievky sa nezaobíde svadba, rodinná oslava a často ani nedeľný obed.

Snažíme sa, aby chutil čo najlepšie a vyberáme tie najčerstvejšie suroviny – kvalitné mäso a zeleninu.

 

 

Niekedy sa nám nechce čakať a hodíme do vody magickú ingredienciu, teda kocku vývaru.

Kocka vývaru okamžite zafarbí vodu a dodá jej silnú arómu, aj chuť.

A tu výhody tejto ingrediencie končia.

 

 

Nenájdeme u nich prakticky žiadne pozitívne vlastnosti.

Sú plné látok, ktoré sú škodlivé pre naše zdravie.

Prečo by sme sa mali bujónu vyhýbať?

 

 

Keď si prečítate zloženie bujónu, bude vám to jasné.

Najvýraznejšie zložky v bujóne sú: palmový olej (nielenže prispieva k zvýšeniu LDL cholesterolu, ale jeho výroba je spojená s neetickými praktikami), stužené tuky, umelé arómy a zvýrazňovače chuti (napríklad nešťastný glutaman sodný).

Okrem týchto zložiek obsahuje ešte soľ.

Hoci soľ sama o sebe je dôležitá pre zdravie, treba si dávať pozor na prijaté množstvo.

Vo veľkých množstvách je soľ často škodlivá najmä pre ľudí trpiacich ochorením obličiek a vysokým krvným tlakom.

BIO kocky do vývaru môžu byť lepšou voľbou, ale len v prípade, že neobsahujú hore spomenuté škodlivé prísady.

Je preto dôležité pri týchto produktoch vždy čítať zloženie. 

Čo môže spôsobiť pravidelné pridávanie bujónu do vývaru?

 

 

V prípade, že budete pravidelne konzumovať vývar s bujónom, zvyšuje sa u vás riziko obezity, môže nastať porucha trávenia, bolesti hlavy, hypertenzie, zadržiavanie vody v tele a alergie. 

Zvýši sa tiež riziko vysokého krvného tlaku a srdcových chorôb, vysokého cholesterolu, zápchy a môžu nastať hormonálne poruchy, či zvýšené potenie.

Kocku vývaru si pritom viete pripraviť aj sami doma.

Ak si chcete byť istí, že tento produkt bude chutný, no zároveň aj zdravý, postupujte nasledovne.

Potrebujeme:

 

 

1 l vody

500 g koreňovej zeleniny (zmes)

cibuľu

3 strúčiky cesnaku

hrsť koriandra

hrsť petržlenovej vňate

hrsť zelerovej vňate

3 guľôčky čierneho korenia

3 guľôčky nového korenia

1 bobkový list

3 PL rastlinného oleja

Postup:

Zeleninu si očistíme, pokrájame na menšie kúsky a na troche oleja v hrnci jemne orestujeme.

 

 

Cesnak a cibuľu si očistíme, ale necháme vcelku.

Do hrnca so zeleninou nalejeme vodu, pridáme všetky koreniny, vňať, cibuľu, cesnak a privedieme do varu. 

Varíme na slabom ohreve asi 2 hodiny.

Hotový vývar precedíme a nalejeme do formy na ľad. 

 

 

Vďaka tomu nám vzniknú výborné zeleninové kocky, ktoré nahradia bujón a sú bez škodlivých prísad. 

Podobne si môžete vyrobiť aj mäsový bujón, stačí len pridať mäso podľa vlastného výberu: kura varíme pomaly asi 2 hodiny, hovädzie mäso asi 4 hodiny.

Mäso by sa malo rozpadávať a všetko treba variť pomaly.

Zmrazený vývar vám vydrží asi 6 mesiacov. 

Dobrú chuť!

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes