plny-hrniec_transparent_negativ.png

Domáca vegeta s liečivým ligurčekom: Kto pozná tento starý recept, ten v polievke neznesie žiadne umelé dochucovadlá!

Túto vegetu pripravujem už viac, ako 20 rokov. Začala som ju vyrábať vtedy, keď sa u nás v rodine objavili problémy s obličkami a bolo potrebné obmedziť soľ a chemické výrobky. Vegeta je výborná a vhodná aj pre malé deti.

Túto vegetu pripravujem už viac, ako 20 rokov.

 

 

Začala som ju vyrábať vtedy, keď sa u nás v rodine objavili problémy s obličkami a bolo potrebné obmedziť soľ a chemické výrobky.

Vegeta je výborná a vhodná aj pre malé deti.

Ja vôbec nepridávam soľ a nikomu ani nechýba.

Ak bez soli neviete žiť, pridajte si ju do výslednej vegety.

Vždy je to zdravšie ako vegeta s glutamanom.

 

 

Potrebujeme:

1 kg mrkvy

1 kg petržlenu

500 g cibule

400 g zeleru

1 zelenú papriku

2 červené papriky

1-2 ks. póru

Sušenú petržlenovú vňať (hrsť)

Sušenú zelerovú vňať (hrsť)

Dve hrste sušeného ligurčeka – moja obľúbená prísada

Postup:

Všetky druhy zeleniny umyjeme a očistíme.

 

 

Necháme poriadne uschnúť.

Zeleninu nastrúhame na strúhadle, alebo nakrájame nadrobno.

Potom navrstvíme na plech, ktorý sme si vystlali papierom na pečenie.

Na plech ukladáme vždy len tenkú vrstvu zeleniny, aby sa dostatočne usušila.

 

 

Vložíme do vyhriatej rúry a necháme pri teplote 50-70 stupňov sušiť v pootvorenej rúre, kým sa zelenina dostatočne nevysuší.

Nezabúdajme na pravidelné miešanie, aby sme predišli prípadnému spáleniu alebo pripáleninu zeleniny.

Druhou možnosťou je zeleninu usušiť na radiátore alebo v sušičke ovocia a zeleniny.

 

 

Ak zvolíte sušenie na radiátore, zeleninu je predtým dobré nakrájať na malé kúsky, uvariť a až následne usušiť na radiátore.

Sušiť však pokojne môžete aj surovú zeleninu.

K sušenej zelenine pridáme vňate (petržlenovú aj zelerovú), ligurček a všetko spolu zomelieme v mlynčeku na mäso.

Prípadne rozmixujeme v kuchynskom robote.

 

 

Základný recept na vegetu neobsahuje soľ, ak ju však chcete do vegety pridať, získate typickú slanú chuť.

Do vegety môžete pridávať ďalšie druhy zeleniny – brokolicu, cesnak, karfiol, huby alebo exotické koreniny – kurkumu, koriander, chilli.

 

 

Dobrým nápadom je vegetu rozdeliť do menších uzatvárateľných nádob a do každej pridať iný typ korenia, bylinku alebo vybraný druh zeleniny.

Domáca vegeta je vhodná na ochucovanie jedál, alebo len tak – na maslový chlebík či do domácej pomazánky.

Bez obáv ju môžete dať aj malým deťom (pre ne je však najvhodnejšia verzia bez soli).

 

 

Vegetu skladujeme na suchom a chladnom mieste v uzatvárateľnej nádobe.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Janka C.

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes