Turecký chlieb z panvice: Najrýchlejší a najjednoduchší recept, aký nájdete!

Tento chutný turecký chlieb podľa receptu z youtube si pripravíte veľmi jednoducho a vykúzlite tak parádne pečivo aj bez rúry.

Potrebujeme:

na 4 – 8 ks

500 g hladkej múky

3 – 5 g sušeného droždia

150 ml teplej vody

...

220 g bieleho jogurtu

10 g soli

20 g rastlinného oleja

12 g cukru

rozpustené maslo alebo olivový olej na poliatie

koriandrovú alebo petržlenovú vňať

Postup:

Ako prvé si zmiešame 3 lyžice múky so sušeným droždím, pridáme teplú vodu, cukor a dôkladne vymiešame. Necháme stáť, kým sa kvások neaktivuje a na povrchu nevzniknú bublinky.

Trvá to asi 15 – 30 minút, podľa teploty vzduchu v miestnosti (môžete ho nechať stáť aj hodinu).

Zvyšnú múku zmiešame so soľou a do stredu urobíme jamku. Do nej vylejeme kvások, 3 – 4 lyžice jogurtu a postupne zapracujeme do múky. Po troškách zapracujeme zvyšný jogurt.

Cesto by malo byť mierne lepivé a trochu vlhké. Ak je suché, pridajte ešte trochu jogurtu. Potom pridáme olej a vymiesime vláčne cesto (viac múky už nepridávame).

Cesto prikryjeme a necháme odpočívať 15 minút, následne miesime 5 – 10 minút. Opäť necháme 15 minút odpočívať, proces opakujeme a znovu miesime, kým cesto nebude krásne elastické.

Vložíme ho do vymastenej misky, potrieme trochou oleja, prikryjeme bavlnenou utierkou a necháme nakysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.

Vykysnuté cesto si preložíme na pracovnú dosku a rozdelíme na 6 – 8 približne rovnakých častí.

Vygúľame ich, poukladáme vedľa seba, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme podkysnúť ešte asi 10 – 15 minút.

Následne každý kúsok vyvaľkáme na placku na pomúčenej pracovnej doske, prikryjeme vlhkou utierkou aby neoschli a dáme si rozhorúčiť panvicu.

Keď je horúca, po jednom opekáme každú placku z oboch strán. Budete vidieť, ako sa chlieb počas opekania nafukuje.

Hotový chlieb potrieme rozpusteným maslom alebo olivovým olejom.

Môžeme posypať napríklad čili vločkami alebo koriandrovou, či petržlenovou vňaťou. Výborne chutí napríklad s domácou nátierkou.

Prajeme dobrú chuť!

Video návod: