Domáce turecké žemle – hrnčekový recept: Výborné pečivo ako z pekárne, stokrát lepšie ako gumové rožky zo supermarketu!

5699 0

Odvšadiaľ počúvame, že do obchodu by sme v tejto chvíli mali chodiť maximálne raz za týždeň, aby sme sa zbytočne nevystavovali riziku nákazy koronavírusom. Avšak keď je mraznička plná mäsových a iných zásob, na pečivo už neostane miesto. Vďaka tomuto receptu nemusíte utekať do obchodu vždy, keď sa vám minie pečivo. Voňavé, turecké žemle môžete mať na stole vždy čerstvé aj bez toho, aby ste odchádzali z domu!

Potrebujeme:

2 šálky vlažnej vody (500 ml)

1 PL kryštálového cukru

20 g čerstvého droždia, alebo 1 PL sušeného droždia

1 PL olivového oleja

6 šálok hladkej múky

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

1 ČL soli

Postup:

Do hrnca si nalejeme teplú vodu, pridáme olej, lyžicu cukru, polovicu múky, droždie a všetko spolu dobre vymiešame. Necháme odpočívať 30 minút, kým na ceste nie sú bublinky. Potom pridáme druhú polovicu múky a soľ. Miesime kým nám nevznikne jemné, hladké cesto (miesime asi 6 minút). Natrieme si ruky olivovým olejom a vytvarujeme bochník. Odložíme do vymastenej misy, prikryjeme a necháme kysnúť 45 minút.Cesto sa nám zdvojnásobí a teraz s ním budeme pracovať na pomúčenej doske. Cesto rozdelíme na 12 približne rovnakých častí a plech si posypeme hrubou múkou, alebo pokryjeme papierom na pečenie. Vytvarujeme žemle a ukladáme na plech. Pri tvarovaní už nie je nutné použiť ďalšiu múku. Žemle prikyjeme druhým plechom a necháme stáť ešte pol hodinku. Potom posypeme jemne múkou a ostrým nožom spravíme plytký rez na každej jednej z nich.

Pečieme v predhriatej rúre na 220 °C približne 30 minút. Na spodok rúry dajte pred pečením menší plech, alebo hrniec s vodou. Hotovo! Čerstvé pečivo nechajte mierne vychladnúť a podávajte.

Prajeme dobrú chuť!

Témy:


Pridajte svoj komentár