Tento recept mi poslala kamarátka mailom, našla ho na internete a vrelo mi odporučila s tým, že keď nebudem stíhať, je to perfektná a chutná rýchlovka. Vyskúšala som ho hneď na druhý deň – pripravila som len 3-4 porcie (podľa receptu), ale teraz ho už robím do najväčšieho hrnca. Je to skvelá rýchlovka, ktorú môžete upraviť na milión spôsobov, podľa toho, čo máte doma a ako guláš chcete -skôr hustejší, ako omáčku, alebo redší na štýl polievka napríklad s čerstvým pečivom.
Potrebujeme:
200-300 g nakrájanej klobásy podľa chuti: ja som použila paprikovú
2-3 ks cibule nakrájanej nadrobno
300g kyslej kapusty – ideálne domácej
Bravčovú masť
3 lyžička mletej papriky
2 strúčiky cesnaku
soľ a korenie podľa chuti
1 šálku vody (ak chcete hustejší guláš, dajte vody viac)
Voliteľné: zemiaky, mrkva, slaninka, fazuľa…
Postup:
Na masti opražíme nadrobno nakrájanú cibuľku a potom pridáme klobásku. Pridáme soľ, korenie, papriku – necháme chvíľu speniť, zmes by mala mať konzistenciu redšej omáčky. Potom pridáme aj kapustu (odkvapkanú). Ak máte príliš kyslú kapustu, môžete si najskôr prepláchnuť vo vode. Kapustu chvíľku orestujeme, zalejeme vodou, pridáme aj cesnak a varíme, kým kapusta nezmäkne – stačí len tak štvrťhodinky. Ak chcete mať guláš hustejší, pridajte k orestovanej cibuľke a klobáse aj strúhaný zemiak, alebo hladkú múku. Ak chcete guláš skôr redší – ako polievku, pridajte viac vody. Gulášik je naozaj výborný, odporúčam.😊
Prajeme vám dobrú chuť!
Mirka J.