Výborné zemiačky šťavnaté a pritom fantasticky chutné a lahodné. Takéto zemiaky podávajú aj vo výborných francúzskych podnikoch.
Potrebujeme:
750 g menších nových zemiakov
2 lyžice olivového oleja
Soľ a korenie podľa chuti
Omáčka:
1 väčší strúčik cesnaku
70 ml rastliného oleja
2 lyžice dijonskej horčice
2 lyžice jablčného octu
2 lyžice petržlenovej vňate najemno nasekanej
1 lyžicu kryštálového cukru
Postup:
Umyté zemiaky prekrojíme na polovice (alebo štvrťky – ak sú väčšie) a vložíme do väčšej misky. K zemiakom pridáme olivový olej, soľ, korenie a dôkladne premiešame.
Potom zemiaky preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 minút pri teplote 220 stupňov. Nové zemiaky sa upečú rýchlo, prípadne pečieme dlhšie.
Zatiaľ, čo sú zemiaky v rúre, pripravíme si omáčku. Pretlačený censnak zmiešame s octom, cukrom, horčicou a olejom.
Hotvé zemiaky preložíme do misky, zmiešame s omáčkou, posypeme petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)