plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tu je tajomstvo dokonalých fašírok: Sú také výborné, že by sme ich pokojne dali aj každý deň!

Ako pripraviť fašírky tak, aby neboli príliš tvrdé, nasiaknuté olejom a aby boli dostatočne prepečené aj vo vnútri? Navyše, vždy chceme, aby mali čo najlepšiu chuť a boli jemné aj chrumkavé zároveň. A pýtate sa, aké sú dokonalé fašírky? Ochutnajte tento recept a máte odpoveď!

Ako pripraviť fašírky tak, aby neboli príliš tvrdé, nasiaknuté olejom a aby boli dostatočne prepečené aj vo vnútri? Navyše, vždy chceme, aby mali čo najlepšiu chuť a boli jemné aj chrumkavé zároveň. A pýtate sa, aké sú dokonalé fašírky? Ochutnajte tento recept a máte odpoveď!

Zopár zásad, ktoré treba poznať:

Najdôležitejšia je samozrejme kvalita mäsa, ako aj to, ako správne namiešať. Vyskúšala som už mnoho receptov a najviac sa mi osvedčilo zmiešať v rovnakom pomere bravčové a hovädzie mäso. Mäso si meliem sama. Pokiaľ o výber mäsa, z hovädzieho je najlepšie na mletie pliecko a predné stehno, z bravčového krkovička alebo predné stehno, z hydinového mäsa sú vhodné prsia a ak používate teľacie mäso, najlepšie na mletie je predné stehno bez kosti.

Ak chcete diétnejšiu verziu, tretinu mäsa môžete nahradiť strúhanou mrkvou.

Ak sa vám mäso nedá dobre spojiť, pridajte strúhaný zemiaky alebo kyslú smotanu.

Nezabudnite na prísadu, ktorá nesmie chýbať – chlieb alebo rožky. Vždy je omnoho lepšie používať staršie pečivo, ktoré má inú textúru ako čerstvé omnoho lepšie ho vmiesite do hmoty. Vždy namáčajte pečivo do mlieka nie do vody. Pečivo vždy nasekajte na čo najdrobnejšie časti.

Nezabúdajte na cibuľu, cesnak, soľ, korenie a nadrobno nasekanú petržlenovú vňať. Oplatí sa pridať aj trochu mletej rasce, pálivej papriky a majoránky. Fašírky budú ešte lepšie.

Recept na prípravu perfektných fašírok:

1 kg mäsa – bravčové a hovädzie v pomere 1:1

3 celé vajcia

3 plátky staršieho tvrdšieho chlebíka + mlieko

1 zväzok petržlenovej vňate

1 veľkú cibuľku nasekanú nadrobno

6 hlávok cesnaku

Soľ, korenie, červenú papriku, rascu a majoránku

Strúhanku

Postup:

Oba druhy mäsa zmiešame a pridáme nakrájanú cibuľku nadrobno. Rovnako pridáme aj pretlačený cesnak.

Chlebík nakrájame nadrobno a zalejeme trochou mlieka a premiešame rukou. Každá časť by mala byť nasiaknutá mliekom, avšak ak je mlieka príliš a vyteká z pečiva, zlejeme ho. Inak sa fašírku budú rozpadať.

Pridáme vajcia, ktoré sme si zľahka rozšľahali vidličkou, najemno nasekanú petržlenovú vňať, koreniny a červenú papriku. Soľ pridávame do mäsa po lyžičkách postupne – aby sme predišli tomu, že sa soľ nerozloží v mäse rovnomerne a mäso tak stvrdne a bude v niektorých častiach presolené. Z mäsa formujeme menšie guľôčky, ktoré obalíme v strúhanke a vyprážame z oboch strán dozlatista. Nezabúdajte, že ak obalíte mäso v strúhanke, bude menej nasiaknuté olejom. Olej v strúhanke jednoducho odstránite pomocou papierovej servítky. Tiež netreba nadmerné množstvo oleja – radšej menšie fašírky a menej oleja.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Najlepšie recepty na dnes