Vynikajúci recept na veľkonočné slané pečivko, ktoré vám vydrži celý mesiac aj dlhšie.
Pečivo vydrží krehké, jemné a je naozaj veľmi, veľmi chutné.
Skúste tento rýchly a jednoduchý recept od Majky.
Cesto z bieleho jogurtu si určite obľúbite.
Potrebujeme:
500 g múka hladká
125 g maslo
1 dl olej
1 ks vajce
1 ks bielok
1 dl jogurt biely
1 bal. (15 g) prášok do pečiva
2 kopcovité KL soľ
1 PL cukor kryštálový
4 PL šťava citrónová
Na potretie:
1 ks žĺtok
Na posypanie:
podľa chuti semienka
Postup:
Všetky sypké prísady najprv premiešame v jednej miske lyžicou.
Potom pridáme rozpustené maslo.
Pridáme aj olej, vajce, bielok, jogurt a kvapneme citrónovú šťavu.
Vypracujeme jemné a vláčne cesto.
Cesto je mastnejšie, polomäkké.
Cesto ihneď rozdelíme na rovnaké kúsky, z ktorých vyformujeme bochníčky.
Každý jeden bochníček vyšúľame na tenký dlhý pásik hrúbky cca 6 mm.
A rozdelíme na 4 rovnaké pásiky dlhé cca 7-8 cm.
Následne každému maličkému pásiku len preložíme cez seba dva konce.
Prípadne môžete robiť z cesta rožteky, praclíčky, alebo akékoľvek iné tvary podľa fantázie.
Pečivo poukladáme na plech s papierom, natrieme žĺtkom a posypeme ľubovoľne semienkami.
Ja dávam sezam a černušku, nám s tým chutí najviac.
Plech dáme už aj do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 15-20 minút. Treba sledovať, závisí od rúry.
Pečivko je najlepšie upiecť pár dní vopred, je lepšie keď postojí – bude oveľa chutnejšie a krehkejšie.
Dokonca ho môžete kľudne skladovať mesiac, alebo aj dva.
Je vhodné aj na sviatky, alebo oslavu, kde sa väčšinou vypeká už vopred.
Skladovať ho môžeme v papierovej krabici alebo umelej dóze.
Prajeme vám dobrú chuť! :-)