RECEPT na slané VEĽKONOČNÉ pečivko, ktoré vám vydrží aj celý mesiac: Do cesta pridávam obyčajný biely jogurt!

Vynikajúci recept na veľkonočné slané pečivko, ktoré vám vydrži celý mesiac aj dlhšie.

Pečivo vydrží krehké, jemné a je naozaj veľmi, veľmi chutné.

 

 

Skúste tento rýchly a jednoduchý recept od Majky.

Cesto z bieleho jogurtu si určite obľúbite.

Potrebujeme:

500 g múka hladká

125 g maslo

1 dl olej

1 ks vajce

1 ks bielok

1 dl jogurt biely

1 bal. (15 g) prášok do pečiva

2 kopcovité KL soľ

1 PL cukor kryštálový

4 PL šťava citrónová

Na potretie:

1 ks žĺtok

Na posypanie:

podľa chuti semienka

Postup:

 

 

Všetky sypké prísady najprv premiešame v jednej miske lyžicou.

Potom pridáme rozpustené maslo.

 

 

Pridáme aj olej, vajce, bielok, jogurt a kvapneme citrónovú šťavu.

Vypracujeme jemné a vláčne cesto.

Cesto je mastnejšie, polomäkké.

 

 

Cesto ihneď rozdelíme na rovnaké kúsky, z ktorých vyformujeme bochníčky.

Každý jeden bochníček vyšúľame na tenký dlhý pásik hrúbky cca 6 mm.

A rozdelíme na 4 rovnaké pásiky dlhé cca 7-8 cm.

 

 

Následne každému maličkému pásiku len preložíme cez seba dva konce.

Prípadne môžete robiť z cesta rožteky, praclíčky, alebo akékoľvek iné tvary podľa fantázie.

Pečivo poukladáme na plech s papierom, natrieme žĺtkom a posypeme ľubovoľne semienkami.

 

 

Ja dávam sezam a černušku, nám s tým chutí najviac.

Plech dáme už aj do rúry, ktorú sme si už vopred rozohriali na 180 °C na cca 15-20 minút. Treba sledovať, závisí od rúry.

Pečivko je najlepšie upiecť pár dní vopred, je lepšie keď postojí – bude oveľa chutnejšie a krehkejšie.

 

 

Dokonca ho môžete kľudne skladovať mesiac, alebo aj dva.

Je vhodné aj na sviatky, alebo oslavu, kde sa väčšinou vypeká už vopred.

Skladovať ho môžeme v papierovej krabici alebo umelej dóze.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn

Dnes najobľúbenejšie