Trojfarebný frankfurtský rez: Božský zákusok z babičkinej kuchárky z roku 1960

Výborný zákusok, ktorý som našla pod názvom "Franfurktský rez". Skladajú sa z jemného cesta, džemu a jemného maslového krému. Samozrejme, nemôže chýbať ani posýpka z lieskových orechov.

Výborný zákusok, ktorý som našla pod názvom „Franfurktský rez“. Skladajú sa z jemného cesta, džemu a jemného maslového krému. Samozrejme, nemôže chýbať ani posýpka z lieskových orechov.

Potrebujeme:

5 vajec

250 g kr. kryštálového cukru

250 g hladkej múky

125 ml vlažnej vody

125 ml oleja

...

1 bal. prášku do pečiva

1 bal. vanilkového cukru

Štipku soli

Na krém:

1 bal. vanilkového pudingu

375 g zmäknutého malsa

5 lyžíc kr. cukru

300 ml mlieka

Na džemovú vrstvu:

Malinový alebo brusnicový džem

Na vrch:

Nasekané lieskové oriešky

200 g kr. cukru

2 lyžice malsa

Postup:

Vajcia rozdelíme na biely a žĺtky. Žĺtky ušľaháme s cukrom do peny, postupne pridávame olej, vodu, múku a aj prášok do pečiva . Bielky ušľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Žĺtkovú hmotu zmiešame s bielkovou a vymiešame jednotnú nadýchanú hmotu.

Cesto navrstvíme na plech a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 30 minút.

Cesto necháme vyhcladnúť, potom prerežeme priečne na polovicu, čím nám vzniknú dva rovnako veľké pláty cesta.

Z mlieka, cukru a pudingového prášku uvaríme hustý puding. Necháme vychaldnúť a sem-tam premiešame, aby sa na pudingu nevytvorila koža. Zmäknuté maslo ušľahýme do peny a postupne, po lyžičkách vmiešame do pudingovej hmoty.

Na cesto natrieme džem a na džem navrstvíme vychladnutá krém, prikryjeme druhým plátom cesta. Pokračujeme zvyšným plátom cesta.

Na panvici necháme skaramelizovať cukor a následne doň primiešame maslo a nakoniec aj lieskové orechy. Potom navrstvíme na povrch zákuska.