ZEMIAKY varíme skoro každý deň, ale toto by nám nenapadlo ani vo sne: Skúste to už zajtra, keď ich budete variť k obedu!

Tieto triky a zlepšováky s obyčajnými zemiakmi určite ocení každá jedna gazdinka.

Všetko, čo potrebujete na prípravu fantasticky chutných, chrumkavých alebo bleskových zemiakov nájdete tu.

Dokonca sa dozviete aj to, ako zlepšiť chuť starším zemiakom a ako neprísť o cenné vitamíny.

 

1. Bleskové zemiaky hotové za 5 minút – perfektné pre zaneprázdnených

 

Všetko, čo potrebujete je miska vhodná do mikrovlnky, trochu vody a zemiaky v šupke.

Zemiaky očistíme, vložíme do misy a zalejeme trochou vody.

 

 

Prikryjeme fóliou a dáme na 5 minút do mikrovlnky, to je všetko.

 

 

Zemiaky sú perfektne mäkké, rovnako, ako keby ste uvarili klasickým spôsobom.

 

 

2. Zemiaky, ktoré chutia presne ako tie pečené v pahrebe

 

Vezmite si plastové vrecko.

Nasypte doň 3 lyžice múky a 2 lyžice soli.

Zaviažte vrecko a premiešajte.

Vložte do vrecka umyté a ešte mokré zemiaky, zatvorte a dobre pretrepte tak, aby boli zemiaky úplne zakryté zmesou múky a soli.

 

 

Zemiaky vložte na plech a pečte pri teplote 180 ° C, kým nie sú pripravené.

Skontrolujte pomocou špáradla.

Hoci nevoňajú dymom, chutia presne ako zemiaky varené v pahrebe.

 

 

3. Zemiaky varené v soli – chutia ako pečené

 

Nalejte 1,5 l vody do hrnca a pridajte 500 g soli.

 

 

Dajte zemiaky do studenej vody a priveďte ich do bodu varu.

Zemiaky varte 20-30 minút a pravidelne ich otáčajte zo všetkých strán.

 

 

Tento spôsob je veľmi starý, varené zemiaky chutia ako pečené zemiaky.

 

 

Trik, vďaka ktorému aj staršie zemiaky chutia ako nové!

 

Ako na to?

1. Zemiaky v šupke vložte do hrnca a pridajte toľko vody, aby zemiaky celkom pokrývala.

2. Vodu zľahka osolíme ako zvyčajne, avšak pridáme do nej aj 1-2 lyžičky cukru.

 

 

3. Keď sú zemiaky uvarené, zlejeme vodu s tým, že na dne necháme len malé množstvo.

4. Zemiaky ešte na chvíľu preložíme na malý plameň tak, že hrniec párkrát zatrasieme a následne vypneme a necháme vychladnúť.

Zemiaky budú mať omnoho lepšiu chuť a to najmä vtedy, keď sú staršie!

Ďalšie tipy pre lepšie zemiaky:

Pri varení zemiakov k nim vždy dajte aj kúsok čerstvej mrkvy. Nie je to na ozdobu, ani kvôli farbe, karotén, ktorý obsahuje mrkva totiž dokáže ochrániť vitamín C v zemiakoch (a tie ho vôbec nemajú málo). Ide o veľmi jednoduchý, no veľmi užitočný tip, ako vyťažiť z obľúbenej potraviny maximum.

Keď naše babičky chceli, aby mali staršie zemiaky lepšiu chuť, do vody okrem cukru pridávali aj trochu mlieka alebo citrónovú šťavu.

Zemiaky varené v šupke neprastknú, ak do vody pridáte lyžičku octu.

Ak chcete, aby boli zemiaky uvarené skôr, pridajte do vody trochu prášku do pečiva.

Ak chcete, aby boli zemiaky pečené v rúre chrumkavejšie, posypte ich pred pečením trochou múky alebo strúhanky.

Video návod

 

 

 

Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie