plny-hrniec_transparent_negativ.png

Citróny má doma každý, ale do MRAZNIČKY ich dáva len málokto: Skúste to, keď ich najbližšie kúpite v obchode!

Citrón je v kuchyni doslova nepostrádateľný, ale mali by ste vedieť, že existujú perfektné a aj veľmi netradičné možnosti, ako ho použiť a čo všetko z neho môžete vykúzliť!

Triky s citrónom – dajte ho do rúry aj do mraziaka

 

Stačí chvíľa v rúre a zbohom kašeľ a hlieny

 

 

Moja babička nás naučila jednoduchý recept, ako z citrónu vyťažiť ešte viac.

Tento recept obzvlášť účinný pre odstránenie hlienu z organizmu a prečistenie dýchacích ciest.

Okrem toho, ide aj o skvelý liek na močové cesty.

Má silný močopudný účinok a preto je treba počítať s tým, že budete častejšie utekať na toaletu.

My sme ho robili vždy, keď bol niekto v rodine prechladnutý, v obdobiach chrípky, alebo keď sa vyskytol zápal močových ciest.

 

 

Ako na to?

Na odhlienenie organizmu potrebujeme citrón alebo citróny, plech a vyhriatu rúru – naša babička vždy pripravovala kúru aspoň z dvoch citrónov – aj pre dvoch, troch členov rodiny naraz.

Ideálne je robiť tento domáci liek po pečení, kedy je rúra dobre vyhriata a nemusíte zbytočne čakať.

Citróny dobre umyjeme, osušíme a zľahka narežme.

Vložíme do vyhriatej rúry a necháme vo vnútri len pár minút – 7-15 minút by malo úplne stačiť.

Potrebujeme dosiahnuť, aby citrón pustil šťavu.

Šťavu prejeme do šálky, pridáme trochu vody alebo vlažného čaju (nie veľa, len na zriedenie šťavy), primiešame aj 1-2 lyžičky medu a pijeme po lyžičkách počas dňa.

Účinok je vo vplyve suchého tepla, ktorým sa v citróne vytvárajú silné látky, ktoré dokážu organizmus zbaviť hlienu a baktérií.

Paulína M.

Pečené citróny proti kašľu

 

 

Pečieme na sucho celý citrón, kým nerozpukne a neotvorí.

Z upečeného citróna vytlačíme šťavu a zmiešame so šťavou z čerstvého ananásu (pol na pol) a trochou medu.

Pacient pocíti okamžitú úľavu.

Ananásová šťava k citróna dodá svoje mocné „tráviace“ enzýmy, čím okamžite pomôže hlavne pri vlhkom kašli.

Super-účinný zábal, keď vás škriabe v hrdle

 

 

 

Potrebujeme:

1 citrón

Kus látky alebo papierový obrúsok

Postup:

Citrón nakrájame na plátky a uložíme do stredu handričky alebo obrúska tak, aby boli vedľa seba.

Potom zabalíme tak, aby boli plátky citrónu uprostred a jednoducho si tento „balíček“ priložíme na boľavé hrdlo tak, aby sa citrón dotýkal len hrdla (ako náhrdelník) a oblasť chrbtice ostala voľná.

 

 

Je však dôležité vedieť, že nie každý znesie citrón na svojej pokožke a ak náhodou cítite pálenie alebo štípanie, hneď dajte obklad dole.

Ak vám zábal nespôsobuje diskomfort, nechajte pôsobiť 30 minút.

Potom hrdlo jemne osušíme a zabalíme do šálu alebo šatky, aby hrdlo ostalo v teple.

Opakujeme raz za deň, úľavu by ste však mali pocítiť už pri prvom zábale.

Milka V.

Citrónová pochúťka na slávnostný stôl

 

 

Túto citrónovú pochúťku miloval už panovník Mikuláš II. Ak ste to ešte neskúšali, vrelo odporúčam.

Takéto predjedlo podávame zvyčajne s alkoholickými nápojmi. Sú tu tri výrazné príchute naraz: kyslá, sladká a horká. Skúste, ak ste tento predjedlo ešte predtým nevyskúšali.

Všetci, ktorým sme ho  ponúkli, boli prekvapení, aké jednoduché, ale nezvyčajné a chutné!

Potrebujete iba tri prísady: citrón, cukor kryštálový (alebo práškový cukor) a káva (prírodná mletá káva). Citrón (ideálne bio a dobre umytý) len nakrájate na kolieska a uložíte na tanier. Posypeme kryštálovým cukrom (alebo práškovým cukrom).

Potom pridáme kávu. Na rovnomerné rozloženie kávy používame sitko.

Tu je výsledok:

Môže to byť aj trochu iné prevedenie. Polovicu plátky citróna posypeme cukrom, druhú – kávu.

Video návod:

 

Trik, aby vám citrón neoschol

Keď si odkrojíte plátok citróna a nechcete, aby vám zvyšok vyschol, táto jednoduchá pomôcka s dreveným špáradlom sa vám bude skvele hodiť.

Video návod:

 

Citrónová soľ

 

Perfektná vec na ochutenie rýb a mäsa.

Na prípravu potrebujete 120 g soli, kôru z 1 citróna a šťavu z 1/2 citróna. Všetky tri prísady zmiešate na pekáči a dáte do rúry na 190 stupňov na 20 minút.

Premiešame a dáme ešte na 10 minút, aby zmes vyschla. Potom preložíme na papier na pečenie a necháme dokonale vyschnúť. Skladujeme v uzatvárateľnej dóze.

Video návod:

 

Dajte citrón do mrazničky – najväčšia pochúťka

 

Najjednoduchší recept z youtube na citrónovú lahôdku.

 

 

Potrebujeme:

500 ml šľahačkovej smotany

1 plechovku kondenzovaného mlieka

50 ml citrónovej šťavy (3 citróny)

Postup:

Do menšej misky ručne odšťavíme citróny.

Do ďalšej misky si pripravíme smotanu a mixérom ju šľaháme, kým nám nevznikne krém.

 

 

Do misky nalejeme kondenzované mlieko a cez sitko do neho precedíme šťavu z citrónov.

Zmes miešame mixérom na menších otáčkach, kým nám nezhustne.

 

 

Do zmesi z kondenzovaného mlieka postupne šľahaním zapracovávame smotanový krém.

Takto pripravený krém nalejeme do sklenenej formy a vložíme ho do mrazničky na 3 hodiny.

 

 

Sladký citrónový krém môžeme servírovať pomocou formy na zmrzlinu.

Dobrú chuť!

Video návod:

 

 

Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash

Najlepšie recepty na dnes