Naše babičky používali pri príprave cesta tieto geniálne vychytávky: Využijete ich aj dnes!

Neviem ako vy, ale ja rada vyhľadávam zlepšováky našich babičiek. Podľa mňa sú perfeknte funkčené aj dnes a dokážu šikovne pomôcť s vecami, ktoré dnešné gazdinky riešia pomocou moderných technológií, no výsledok už ako nie je tým čo kedysi. Zozbierala som pár fígľov na prípravu cesta z čias našich babičiek. Verím, že sa budú hodiť!

Pohánkové vrecúško pre najlepšie cesto

Keď sa pripravovalo kysnuté cesto, vždy bolo poruke aj nahriate vrecúško s pohánkou. Cesto sa položí na vyhriate vrecúško a prikryje utierkou. Pohánka má výborné termoregulačné vlastnosti, teplo uvoľňuje postupne a rovnomerne. Cesto bolo vždy krásne vykysnuté, vykyslo rýchlejšie a bolo vláčne a nadýchané. Navyše, výborne sa s ním pracovalo. Vrecúško sa nechávalo nahriať na suchej panvici.

Ak potrebujete, aby cesto vykyslo super-rýchlo, postupujte nasledovne. Zahrejte rúru na sto stupňov, potom ju vypnite a vložte do nej cesto. Nechajte vo vnútri 15 minút. Keď z cesta vytvoríte buchty, rožky alebo koláče, preložte opäť na plech a vložte do teplej rúry na ďalších 5 minút. Potom vyberte a nechajte rúru normálne zahriať na teplotu pečenia a pečivo upečte ako zvyčajne.

Pred kysnutím vždy cesto zľahka posypte múkou, vytvoríte tak ochrannú bariéru a zabránite prenikaniu vlhkosti.

Ďalšie triky ako na cesto

...

Ak sa vám lístkové cesto pri vaľkaní na doske príliš hýbe, pokvapkajte ju trochou vody.

Nakrájané lístkové cesto sa bude dobre lisovať, ak ho necháte pred spravovaním 20 minút odležať.

Pri vyvaľkaní sa cesto nebude sťahovať, ak ho na niekoľkých miestach popicháte vidličkou.

Ak chcete lístkové cesto správne rozmraziť, jednotlivé pláty čo najskôr oddeľte a rozložte na plech, inak sa k sebe prilepia.

Lístkové cesto sa na plechu neprichytí, ak ho pred pečením opláchnete studenou vodou.

Ak sa vám cesto nedá po upečení vyklopiť z plechu, položte plech na pár minút na mokrú utierku.

Aby bolo trené cesto nadýchanejšie, pridajte doň pár kvapiek octu.

Aby vám hrozienka neklesli na dno cesta, obaľte ich najskôr v hladkej múke.

Aby bolo maslové cesto chutnejšie, v asi polovici pečenia urobte lyžičkou do cesta malé jamky a do každej vložte slzičku masla. Nechajte ako zvyčajne, bude neodolateľné!

Cesto nechali kysnúť pod vodou

Viete, prečo dávali staré mamy cesto kysnúť do vody? Tento nezvyčajný postup by ste mali skúsiť tiež, výsledok je perfektný!

Skvelý nápad, ktorý poznali a s láskou realizovali naše staré mamy. Vďaka nezvyčajnému postupu, kysnutiu pod vodou – je cesto vláčnejšie, jemnejšie a bezpochyby aj chutnejšie. Najlepšie je, že cesto vám dá samo vedieť, že je pripravené tak, jednoducho vypláva z vody. Cesto je vynikajúce na domáce koláče, buchty, rožky či pagáčiky. Vynikajúco chutí s makovou, orechovou, tvarohovou alebo lekvárovou náplňou. Vyskúšajte ho aj vy.

Potrebujeme:

500 g polohrubej múky

40 g čerstvého droždia (1 kocku)

1 lyžičku cukru

6 lyžíc vlažného mlieka

300 g masla

Štipku soli

Postup:

Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie a pridáme cukor. Počkáme, kým vyjde kvások.

Na pracovnú dosku nasypeme múku so soľou. Pridáme zmäknuté maslo a vytvoríme priehlbinku v strede, do ktorej nalejeme kvások. Vypracujeme hladké jednotné cesto. Ak sa vám cesto zdá príliš riedke, môžete podľa potreby pridať viac múky.

Pripravíme si vandlík, do ktorého nalejeme vodu. Vandlík alebo nádoba musí byť dostatočne veľký, aby sme doň cesto celkom ponorili (voda by mala siahať približne 7 cm nad cesto).

Voda by mala byť studená, rozhodne však nie ľadová. Teplá voda je na kysnutie nevhodná, cesto by príliš zmäklo a nedalo by sa s ním pracovať.

Cesto vložíme do vody a necháme kysnúť. Po pol až trištvrte hodiny zvykne cesto vyplávať. Niekedy to však trvá aj hodinu.

Keď cesto vypláva, znamená to, že je pripravené. Hneď ho osušte papierovou utierkou a teraz z neho môžete pripraviť vaše obľúbené pochúťky.

Môžete pripravovať plnené rožteky, koláčiky, buchty alebo koláče. Pred pečením potrite žĺtkom a pečte pri teplote 180 stupňov, kým cesto nie ej na povrchu zlatisté (približne 25-30 minút). Dĺžka pečenia závisí aj od veľkosti koláčikov.