Alobal používame denne, ale toto skoro nikto nepozná: Finta, s ktorú všetko upečiete rýchlejšie a jedlo bude oveľa zdravšie!

Ľudia pri pečení používajú často alobal, no nie každý vie, ako s ním správne piecť. Vedeli ste, že alobal má dve základné funkcie a každá z nich slúži presne na opačnú vec? Vďaka prvej dokáže alobal dlho uchovať aktuálnu teplotu – udrží jedlo dlhšie teplé, alebo ho naopak pred teplom ochráni a udrží ho dlhšie chladné. Viete, ako ho použiť tak, aby vám pri pečení a uchovávaní potravín skutočne pomáhal?

Lesklá a matná strana, viete, čo znamenajú

Klasický, tenký alobal má spravidla dve strany matnú a lesklú. Matná strana teplo prepúšťa a lesklá ho naopak odráža. Ak teda pečiete mäso a pekáč zabalíte tak, že lesklá strana je na vrchu, jedlo budete musieť piecť omnoho dlhšie. Pri pečení by teda mala byť na vrchu vždy matná strana alobalu, tá teplo prepúšťa a jedlo sa upečie skôr bez toho, aby sa vysušilo.

Lesklá strana by mala byť navrchu vždy vtedy, ak potrebujete uchovať jedlo dlhšie teplé. Rovnako to platí aj v prípade, ak potrebujete jedlo ochrániť pred teplotou (napríklad jedlo vybraté z chladničky sa vám vydrží omnoho dlhšie a nepokazí sa). Lesklá strana by teda mala smerovať von vždy vtedy, keď nejde o pečenie.

Vďaka alobalu pripravíte najzdravšie jedlo bez špeciálneho riadu, za pár centov

Príprava jedál sa v kuchyni často nezaobíde bez špeciálneho riadu, nádob alebo kuchynských spotrebičov. Napríklad, jedným z najzdravších spôsobov prípravy potravín je úprava na pare. Potraviny si zachovajú nielen farbu (najmä v príprave zeleniny), ale vitamíny a cenné živiny, ktoré sa inými spôsobmi prípravy môžu redukovať. Ako však pripravovať jedlá na pare, keď nemáte špeciálny elektrický parný hrniec, parnú rúru alebo špeciálny riad na naparovanie? Je to jednoduché, šéfkuchár vám predvedie jednoduchý trik, vďaka ktorému môžete zdravé, rýchle a úžasne chutné jedlá pripraviť za pár centov.

Ako na to?

Kúsky alobalu vložil do panvice: Toto geniálny kuchársky trik zmení spôsob, akým pripravujete jedlo!

Jediné, čo budeme potrebovať je alobal a hlboká panvica. Na dno panvice nalejeme vodu a z fólie odtrhneme menšie kúsky, ktoré vyformujeme do tvaru guličiek. Na guľôčky potom uložíme tanier s potravinami, ktoré chceme na pare upraviť – ryby, zeleninu, knedľu….Prikryjeme pokrievkou a necháme v panvici, kým sa jedlo nepripraví podľa našich predstáv (stačí pár minút).

Alobal poskytuje poskytuje nehorľavú oporu pre tanier s potravinami a para, ktorá stúpa z vriacej vody zatiaľ pôsobí, že potraviny sa upravujú rovnako ako v najdrahšom bambusovom naparovacom hrnci.

Pozrite sa, ako tento skvelý trik funguje v praxi:

Ďalšie triky s alobalom, nielen pri varení!

Strieborné šperky budú opäť ako nové

Alobal je skvelým pomocníkom pri starostlivosti o strieborné šperky. Misku vyložte alobalom a nalejte doň 50 ml teplej vody. Pridajte lyžičku soli a strieborné šperky nechajte v tomto roztoku na noc. Aby ste zvýšili skvelý účinok, pridajte do vody ešte niekoľko kúskov alobalu. Ráno budú vaše šperky žiariť ako nové!

Pomôže pri sušení

Každý, kto používa pri sušení prádla sušičku, určite pozná problém so statickou elektrinou, ktorá sa drží vo vláknach vysušeného prádla. Aby ste tomuto problému predišli, vhodte do sušičky kus zmačkaného alobalu spolu s prádlom, ktoré chcete vysušiť. Je to skvelý a ekologický spôsob, ako sa problému so statickou elektrinou zbaviť rýchlo a jednoducho.

Máte pochrómované spotrebiče?

V tom prípade určite riešiť aj spôsob, ako sa o tieto časti spotrebičov správne postarať. Nepotrebujete na to drahé čistiace prostriedky z obchodu, ale len obyčajný alobal. S kúskom alobalu vyleštite pochrómované časti spotrebičov, alebo batérie. Alobal vráti lesk a dokonca sa popasuje aj s hrdzou.

Pomôže pri žehlení

Vďaka alobalu môžete prádlo vyžehliť dvakrát rýchlejšie. Pýtate sa ako? Stačí, ak pod poťah žehliacej dosky vložíte alobal. Pri žehlení sa alobal pod látkou zahreje a oblečenie sa vyrovná aj z druhej strany. Namiesto žehlenia z oboch strán tak stačí prejsť po oblečení len z jednej strany.

Namiesto lievika

Ak potrebujete naliať tekutinu do nádoby s úzkym hrdlom a nemáte poruke lievik, siahnite po alobale. Hárok alobalu niekoľkokrát preložte a následne z neho vyformujte kornútok, cez ktorý pohodlne nalejte tekutinu tam, kam potrebujete.

Pomôže ušetriť

Ušetriť a udržať teplo tam, kde má byť – vo vašom byte. Ak máte v byte radiátor, musíte počítať s tým, že rovnako, ako vyhrieva váš byt, ohrieva aj stenu za sebou a teplo vám tak zbytočne uniká tam, kde ho vôbec netreba. Aby ste tomu zabránili potrebujete len alobal a lepenku. Pripevnte silnejšiu vrstvu alobalu na lepenku lesklou stranou von. Vložte za radiátor a teplo, ktoré by inak zbytočne zohrievalo stenu sa odrazí vráti späť do priestoru vášho bytu.

Naostrí nožnice

Alobal vám pomôže rýchlo a jednoducho naostriť nožnice. Stačí, ak ho preložíte na niekoľko vrstiev a jednoducho začnete strihať. Stačí 7-8 x zastrihnúť a nožnice budú opäť ostré.

Nábytok premiestníte s ľahkosťou

Ak potrebujete presunúť väčšie kusy nábytku, môžete ich jednoducho kĺzať po hladkej podlahe pomocou alobalu. Podložte pod nohy nábytku alobal matnou stranou nadol – tá je v skutočnosti klzkejšia ako lesklá strana. Nábytok potom jednoducho premiestníte tam, kam potrebujete.

Upevní uvoľnené batérie

Stačí, aby vám diaľkový ovládač niekoľkokrát spadol na zem a môže sa ľahko stať, že batéria už nebude pevne držať na svojom mieste. Vyriešite to jednoducho s alobalom. Vyskladajte z neho malú podložku, vložte ju medzi batériu a pružinku. Kedže je alobal vodivý, funkčnosť batéria nijako neovplyvní.

Pomôže vyčistiť krb

Ak chcete krb udržať čistý bez zdĺhavého čistenia, počas ktorého sa popol dostane do celého bytu, použite alobal. Hrubšiu vrstvu alobalu preložte na spodnú časť krbu pod drevený rošt a keď na druhý deň budete potrebovať krb vyčistiť, alobal spolu s vychladnutým popolom jednoducho zrolujte a vyhoďte.

Nemáte poruke drôtenku?

Potrebujete vydrhnúť pripálený hrniec alebo panvicu a nemáte poruke drôtenku? Pomôže vám alobal. Jednoducho ho zmačkejte a vydrhnite ním pripálené miesta.

zdroj: rd

text: redakcia

Dnes najobľúbenejšie