plny-hrniec_transparent_negativ.png

Najlepšie triky proti zakalenému vývaru: Vďaka týmto radám vždy ostane KRÁSNY ČÍRY!

Vývar je jednou z obľúbených slovenských polievok a v mnohých domácnostiach nesmie chýbať na nedeľnom stole.

Výborne chutí, výborne zahreje a má mnoho zdraviu prospešných vlastností.

Niekedy však veci nefungujú tak, ako by sme chceli.

 

 

Čo môžem urobiť, aby sa vývar nezakalil, to sa dozviete v tomto článku vďaka portálu haps.

Vývar je polievka, ktorá je dôležitým prvkom rodinných stretnutí.

Už naše staré mamy mu pripisovali magické zdravotné vlastnosti.

 

 

Ako sa ukázalo, mali pravdu.

Domáci kurací vývar stimuluje imunitný systém, pôsobí hrejivo a protizápalovo.

Je skvelou podpornou kúrou pri prechladnutí, pretože zvlhčuje sliznicu v nose a uľahčuje vykašliavanie.

Polievka nám dodáva aj množstvo vitamínov a minerálov.

 

 

Niet divu, že ju Slováci milujú.

Pri domácej príprave vývaru sa však stáva, že nevyjde úplne ideálne.

Čo robiť, aby nebol vývar zakalený, ale krásny číry?

 

 

Prečo sa vývar zakalí?

Keď sa vývar počas varenia zakalí, zmení aj svoju chuť a vôňu.

Ale prečo sa to deje?

Dôvodov môže byť viacero.

Jednou z najčastejších príčin je neodstránenie peny z povrchu vývaru pri varení alebo varenie vývaru na príliš vysokej teplote.

 

 

Vývar sa tiež zakalí, keď vložíte surové mäso do horúcej vody.

Potom proteín rýchlo stuhne a polievka sa stane nepriehľadnou.

Kvalitu môže ovplyvniť aj použitie mäsa, ktoré už nie je čerstvé.

Hoci príprava dokonalého vývaru sa zdá byť mimoriadne náročná, existuje mnoho spôsobov, ako ho dosiahnuť.

V prvom rade je potrebné mať na pamäti niekoľko dôležitých vecí.

Ak chcete zabrániť zakaleniu polievky, postupujte takto:

používame len čerstvé mäso a zalejeme studenou vodou

polievku varíme na miernom ohni, najlepšie niekoľko hodín

počas varenia odstraňujeme penu

vývar počas varenia nemiešame

Zabudnutý trik s úžasný efektom

 

Počas varenia môžete použiť aj trik s vaječným bielkom, ktorý vám pomôže zbaviť sa nečistôt.

Za týmto účelom pridajte do odvaru jeden alebo dva bielky, ktoré absorbujú tuk zodpovedný za zákal pri varení.

Po uvarení vývaru ich ľahko vyberieme dierovanou lyžicou.

Polievka môže byť opäť číra aj vďaka kockám ľadu.

 

 

Stačí ich vhodiť do vývaru a tuk sa vplyvom teploty zhromaždí na povrchu polievky.

Potom ho ľahko možno odstrániť dierovanou lyžicou.

Pridajte studenú vodu

Ide o osvedčený patent babičiek, na ktorý by sme nemali zabúdať.

 

 

Kuchári aj skúsené gazdinky veľmi dobre vedia, že existuje skvelý spôsob, ako urobiť vývar vždy dokonalý.

Do vriacej polievky stačí aspoň raz pridať pohár studenej vody a môžete aj viackrát.

Táto činnosť sa nazýva kalenie vývaru.

 

 

Takto sa zníži jeho teplota, čím sa vývar už nezakalí, takže bude krásny číry.

Pôsobenie je veľmi podobné účinku ľadu, takže stačí počas varenia 2-3 krát pridať trochu studenej vody a vychutnať si čistý aromatický vývar.

Toto je dôvod, prečo najlepší kuchári pridávajú do vývaru ocot

Dobrý vývar musí byť číry, voňavý a mal by mať bohatú chuť.

Chutný pokrm plný cenných živín najlepšie pripravíte tak, že do vriaceho vývaru nalejete malé množstvo octu.

Tento trik šéfkuchára určite oceníte.

 

 

Tajomstvom dokonalého vývaru nie je správny pomer zeleniny, mäsa a vody.

Sú základom, no oveľa dôležitejšou ingredienciou, o ktorej vedia azda len niektorí kuchári, je liehový ocot.

Akú funkciu má ocot vo vývare?

 

 

Liehovinový ocot je kyslý a pomôže pri vyvážení chuti polievky.

To však nie je jeho hlavná úloha.

Oveľa dôležitejšou funkciou kyseliny octovej pre chuť pokrmu bude rozpustenie chrupavky a spojivového tkaniva nachádzajúcich sa v mäse.

Jeho pridaním získame zásadnejší, na kolagén bohatší vývar.

 

 

Dôvodom je, že živiny, ktoré sú zvyčajne nahromadené v hĺbke mäsa budú mať možnosť prejsť do vývaru.

Jedlo bude chutnejšie a oveľa zdravšie.

Koľko octu možno pridať do vývaru bez toho, aby sme nepokazili jeho chuť?

 

 

Ak vám bráni naliať ocot do vývaru obava, že jeho chuť bude v pokrme badať, môžete si byť istí, že na 5 litrov polievky potrebujete iba 1 polievkovú lyžicu kyslého korenia.

Najvhodnejší čas na pridanie je, keď sa vývar varí asi hodinu, ale zeleninu sme doňho ešte nedali.

 

 

Mäso trochu zmäkne a ocot pomôže otvoriť príslušné štruktúry, ktoré ukrývajú tie najcennejšie živiny.

Jednoduchý a lacný trik na zlatistý a aromatický vývar

 

 

Keď budete najbližšie variť vývar, pridajte doňho opálenú cibuľu v zlatej šupke.

Práve ona dodá polievke krásnu zlatistú farbu.

 

 

Cibuľu ošúpeme z vrchnej vrstvy.

Potom ju prekrojíme na polovicu.

 

 

Každú polovicu položte na vidličku a opaľujte priamo nad plameňom sporáka, aby zhnedla.

Ak nemáte plynový sporák, polovičky cibule opražte na suchej teflónovej panvici.

Pražená cibuľka v šupkách je podstatou chuti každého vývaru.

 

 

Aby mal vývar komplexnú a plnú chuť, vyskúšajte ho uvariť z niekoľkých druhov mäsa.

 

 

Okrem kuracieho mäsa pridajte časť hovädzieho mäsa s kosťou.

Do vývaru môžete pridať aj kúsok moriaka alebo kačice.

Okrem mäsa je veľmi dôležitá aj zelenina a koreniny, ktoré dodávajú chuť a vôňu.

 

 

Vývar bude lahodne chutiť, keď k nemu pridáte vhodne upravenú cibuľu, mrkvu, petržlenovú vňať, zeler, pór, niektorí dávajú aj kúsok čínskej kapusty alebo sušené hríby.

Do vývaru určite pridajte bobkový list, nové korenie, vetvičku čerstvého ligurčeka a poriadnu porciu petržlenovej vňate.

Môžete použiť sušený ligurček, stačí pridať do vriaceho vývaru lyžičku tohto korenia.

Na konci varenia môžete do vývaru pridať aj štipku kurkumy, ktorá zvýrazní chuť a farbu.

Viete kedy je tá správna chvíľa osoliť vývar? Správne načasovanie je dôležité!

Môže sa zdať, že to nie je dôležité a soľ môžete pridať hocikedy, opak je však pravdou.

 

 

Príprava vývaru sa zdá byť mimoriadne jednoduchá.

Do hrnca vložíte mäso, zalejete vodou, pridáte zeleninu, soľ, korenie, môže sa pridať ligurček, petržlenová, či zelerová vňať a len sa všetko uvarí. 

Avšak počas varenia zistíte, že sa môžu vyskytnúť malé prekážky, ktoré môžu vývar pokaziť. 

 

 

Existuje preto pár základných pravidiel, ktoré by ste mali dodržať, aby ste dosiahli vynikajúci výsledok.

Dajte si pozor aj na správne dochutenie soľou.

Soľ je zvýrazňovač chuti takmer každého jedla.

Bez soli nič nechutí dobre, ale nie je dobrý ani opačný extrém a prehnaným solením môžete jedlo nadobro pokaziť. 

Dobrú chuť!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn-Majka
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes