zdravetipy_transparent-horizontal-pozitiv

Takto uvarená fazuľa vás viac nebude nafukovať: 5 trikov ako sa po jej konzumácii vyhnúť tráviacim ťažkostiam!

Fazuľa patrí medzi obľúbené strukoviny a niet sa čo čudovať.

Je pomerne lacná, bohatá na vlákninu, dá sa pripraviť na viacero spôsobov a vďaka nej vyčarujete chutné sýte jedlo. 

Konzumácia strukovín je pre zdravie veľmi dôležitá a v prípade vegetariánov to platí dvojnásobne, pretože je bohatá na bielkoviny.

 

 

Dnes sa vďaka portálu sobors dozviete, ako uvariť fazuľu tak, aby ste sa následne vyhli tráviacim problémom.

Fazuľa je mimoriadne bohatá na rastlinné bielkoviny a aj jedna miska fazuľovej polievky vás dokáže skvele zasýtiť.

Je tu len jeden problém a to ten, že spôsobuje nafukovanie, čo môže byť dosť nepríjemné.

Prečo sme po strukovinách nafúknutí?

 

 

Hrach, fazuľa, kapusta, karfiol, brokolica a dokonca aj celé zrná obsahujú komplexný cukor nazývaný rafinóza, ktorý ľudský žalúdok nedokáže úplne stráviť.

Cukry, ako je rafinóza, sa zvyčajne štiepia v tenkom čreve.

Keďže ľudia nemajú enzým, ktorý je potrebný na rozklad rafinózy, prechádzajú tenkým črevom nestrávené a končia v hrubom čreve.

V hrubom čreve ho už začínajú rozkladať črevné baktérie, pričom vzniká vodík, oxid uhličitý a plynný metán. 

Dôsledky toho sú už známe: nadúvanie, nepohodlie v bruchu a tvorba nepríjemných plynov. 

 

 

Ako znížiť tvorbu plynov?

Cieľom je, aby telo rozložilo rafinózu skôr, ako sa dostane do hrubého čreva.

Namáčanie pred varením

Namáčanie suchej fazule pred varením môže pomôcť znížiť množstvo rafinózy.

A menej rafinózy rozhodne znižuje pravdepodobnosť nafukovania a uľahčuje trávenie.

Keďže sa cukry v namáčacej vode rozpúšťajú, na varenie určite použite čistú vodu.

Okrem toho, že má fazuľa vysoký obsah rastlinných bielkovín, má aj vysoký obsah vlákniny.

Je to jej výhodou, avšak v prípade, že nie ste zvyknutí na príjem vysokého množstva vlákniny, môže to takisto spôsobiť nadúvanie, či iné zažívacie ťažkosti. 

Máme pre vás jednoduché tipy, ako sa vyhnúť nežiaducemu nafukovaniu, či tráviacim problémom po konzumácii fazule.

 

 

Postupné dávkovanie

Ak vám doteraz robilo trávenie fazule problém, neodsúvajte ju z jedálnička.

Namiesto toho si ju dávkujte po menších množstvách, aby si na ňu váš tráviaci systém zvykol. 

Najskôr ju konzumujte napríklad ako prílohu, potom môžete jej konzumáciu zvýšiť.

Dostatočný pitný režim

Aby ste sa vyhli nepríjemným príznakom, zabezpečte, aby sa potrava pohybujúca sa v žalúdku a črevách, hýbala rýchlejšie.

Pre nerušené trávenie pite čo najviac tekutín, najmä vody, aby baktérie mali čo najmenej času na tvorbu plynov.

 

 

Dôkladné žuvanie

Hoci sa pod trávením rozumie zvyčajne proces v žalúdku a črevách, v skutočnosti sa všetko začína už v ústach.

Žuvaním jedlo najskôr rozložíte na menšie kúsky, čím sa stane stráviteľnejším a ľahšie vstrebateľným.

Jedlo dôkladne prežujte, aby ste uľahčili trávenie a ľahšie vstrebávanie živín.

Pri jedle by ste sa preto mali sústrediť len na jedlo, vyhnite sa pozeraniu televízie, aby vás nič nerozptyľovalo a mohli ste si nerušene vychutnávať lahodnú chuť.

Sóda bikarbóna

 

 

Ak do vody, v ktorej varíte fazuľu, pridáte trochu sódy bikarbóny, rýchlejšie zmäkne. 

Dajte si však pozor, aby sa vám nerozpadla.

Na každé pol kilo fazule pred varením pridajte pol lyžičky sódy bikarbóny. 

V niektorých prípadoch môže sóda bikarbóna pomôcť aj proti tráviacim ťažkostiam.

Fazuľu pri varení pravidelne kontrolujte, aby sa nerozvarila.

Postup proti nafukovaniu od mojej svokry

 

 

Príčina zvýšenej tvorby plynov spočíva v oligosacharidoch.

Tieto látky sa nestrávia a vyvolajú aktívnejší proces fermentácie, ktorý vedie k nadúvaniu.

Našťastie sa dajú ľahko zlikvidovať pred a počas varenia. Postupujte podľa našich pokynov!

Na začiatku namočte fazuľu cez noc. Mala by stáť aspoň 8 hodín, potom treba vodu zliať a fazuľu dôkladne opláchnuť.

Následne nalejte čistú vodu, priveďte do varu a potom opäť vodu zlejte pomocou cedníka a prepláchnite studenou vodou.

Fazuľu nechajte zovrieť a varte asi 15 minút. Naposledy sceďte a opláchnite, napustite novú studenú vodu a teraz varte až do úplného uvarenia.

Takto pripravená fazuľa je pre žalúdok oveľa prijateľnejšia.

Teraz už stačí len zbaviť ju prebytočnej vody, osoliť a ak pridáte kúsok masla, máte hotovú plnohodnotnú prílohu.

 

Uvarenie perfektnej fazule v 4 jednoduchých krokoch

 

 

Oplachovanie a namáčanie

Ako prvé si z fazule umyte nečistoty a dôkladne ju prepláchnite. 

Potom ju vložte do misy, pričom každú 1 šálku fazule zalejte 4 šálkami vody.

Misu prikryte a nechajte niekoľko hodín stáť. 

Precedenie a prepláchnutie

 

 

Po namáčaní dajte fazuľu do sitka, potom ju prepláchnite studenou vodou. 

Vodu vylejte a prepláchnutú fazuľu vložte späť do misy.

Varenie

Vložte fazuľu do hrnca, nalejte toľko vody, aby bola pokrytá na dĺžku prsta, a potom ju položte na sporák.

Počkajte, kým voda zovrie a varte pri tejto teplote jednu minútu.

Potom znížte teplotu a varte ďalších 45 – 60 minút.

Ak chcete mäkkú, takmer kašovitú fazuľu, varte ju pod pokrievkou a ak chcete zachovať textúru fazule, neprikrývajte ju.

 

 

Korenie

Hoci nie je dokázaná súvislosť, že koreniny pomáhajú predchádzať nadúvaniu, predsa len sa oplatí zaexperimentovať s trochu exotickejšími príchuťami, ktoré môžu pomôcť vášmu tráveniu.

Oplatí sa vyskúšať zázvor, fenikel, rascu, kardamóm a mätu tak, že ich podľa chuti pridáte do uvarenej fazule.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie tipy pre zdravie