Do vody, v ktorej varíte ryžu dajte aj 1 lyžicu octu – ryža ostane biela a sypká.
Štipka soli pridaná pred koncom varenia dodá nápoju jedinečnú arómu a chuť.
Keď namáčame fazuľu, namáčame vždy do minerálky – fazuľa sa uvarí omnoho skôr.
Ak pridáte trochu mlieka do kyslej smotany, v omáčke sa nezrazí.
2 kocky cukru rozpustené v malom množstve octu nahradia biele víno v omáčke.
Ak vám zvýšila paradajková pasta a chcete ju ochrániť pred plesňou, nasypte na vrch trochu horčicového prášku.
Červenú repu nevarte vo vode, ale pečte v šupke v alobale.
Pri takejto úprave je repa najzdravšia.
Do pohárov s nakladanými uhorkami dajte aj pár listov amarantu – uhorky budú lepšiu chuť a ostanú chrumkavé.
Majonézu môžete ľahko nahradiť kyslou smotanou, v ktorej rozmiešate 1 natvrdo uvarené žĺtko a čajovú lyžičku horčice.
Zabrániť tomu, aby sa tuk prepaľoval a zapáchal môžeme pomocou obyčajnej mrkvy.
Vložte do tuku 3-4 kolieska.
Mäso je pred obaľovaním dobré pokvapkať citrónovou šťavou.
Mäso zmäkne, bude chutiť lepšie a eliminuje sa aj zápach pri vyprážaní.
Vynikajúcim bojovníkom proti zápachu pri vyprážaní je aj trik pri príprave trojobalu.
Do vajíčka pridajte mlieko, niekoľko kvapiek citrónu a aj pivo.
Mäso bude mať menej cholesterolu a tým pádom nebudete cítiť pri vyprážaní typický zápach.
Pred vyprážaním namočte filé do perlivej minerálky.
Ryba sa rozmrazí omnoho rýchlejšie (čas rozmrazovania sa skráti až o polovicu) a bude ešte jemnejšia a chutnejšia.
Ja používam na prípravu zapekaných filé aj vyprážaných filé.
Minerálku pridávam aj do cestíčka na obaľovanie rezňov, do palaciniek a keď namáčam fazuľu, namáčam vždy do minerálky – fazuľa sa uvarí omnoho skôr.
Ak chcete naozaj najlepšie vyprážané filé, do strúhanky na obaľovanie pridajte aj mleté orechy.
Syr vám nevytečie – základom je syr, ktorý má vyšší obsah tuku – minimálne 30 %. Skôr, ako sa pustíte do obaľovania, vložte syr na 10 minút do mrazáku. Po obaľovaní sa odporúča dať ešte na pár minút do chladničky.
Pri obaľovaní tento krok určite dodržte: syr obaľte 2x – máte tak istotu, že vám nevytečie.
Aby malo kurča zlatisú kôrku, podlievajte ho počas pečenia tmavým pivom – zároveň mu to dodá aj na skvelej chuti.
Chcete nadýchanejšie palacinky? Pridajte do cesta perlivú minerálku alebo trochu rumu.
Ak chcete získať perfektne ušľahaný sneh, bielky musia byť dobre vychladené.
V prípade žĺtkov je situácia opačná – vyhovuje im izbová tepltoa.