plny-hrniec_transparent_negativ.png

Linecké má oveľa lepšiu chuť a medovníčky nikdy nestvrdnú: Neoceniteľné trikov cukrárov (nielen) pri vianočnom pečení!

Tieto triky pri vianočnom pečení ocení každý, sú overené a odskúšané bohatou praxou profesionálnej cukrárky Zuzky Valachovej.

Aby sa odpaľované cesto pri pečení nafúklo

Použite tip ostrieľaných cukrárok. Plech vyložený papierom na pečenie zľahka po celej ploche postriekajte vodou z rozprašovača a až potom na neho sáčkom striekajte cesto. Ako sa bude táto voda odparovať, pomôže cestu efektívnejšie sa nafúknuť.

Maslo musí byť ľadové

Do cesta na linecké koláče, vanilkové rožky alebo keksíky profesionálni cukrári odporúčajú pridávať čo najstudenšie maslo. Do cesta pridajte dobre stuhnuté kocky masla, ktoré potom rýchlo spracujte s múkou a cukrom.

Aby sa poleva dokonale leskla – trik profíkov

Naším cieľom je ale poleva, ktorá sa bude aj po čase nádherne lesknúť. To docielime jednoduchým trikom, ktorý používajú aj profíci. V miske so studenou vodou necháme napučať niekoľko plátkov čírej želatíny.

Potom v hrnci tesne pod bod varu ohrejeme smotanu na šľahanie a nalejeme ju do misy na nasekanú čokoládu. Jemným premiešaním čokoládu úplne rozpustíme.

Super lesklé medovníčky po zdobení

Ak chcete, aby sa ozdobený medovníček krásne leskol, vložte ho na 5 minút do rúry (so zapnutou ventiláciou horúceho vzduchu a pootvorenými dvierkami) na 50 °C.

Oprava zrazeného krému

Vyhodiť celú misu krému na tortu či do zákuskov by bola veľká škoda. Ak sa vám krém zrazil, zachránite pomocou obyčajného stuženého tuku (potrebujeme 100%-tný stužený tuk). Kúsok sutuženého tuku (približne 1 cm) rozpustíme a necháme ochladnúť. Potom ho ešte v tekutom stave pomaly všľaháme do krému. Uvidíte sami, ako krásne sa zrazený krém spojí.

Ak vám medovníky po upečení stvrdli, takto opäť zmäknú

Ak chcete mäkučké medovníčky, základom je dobrý recept. Ak ste však medovníčky upiekli a pred Vianocami stvrdli na kosť, takto opäť zmäknú. Medovníčky uložíme na rošt a vložíme do rúry. Na pekáč, alebo hlbší plech nalejeme vriacu vodu a vložíme na spodok rúry, rošt s medovníkmi dáme do vrchnej časti rúry. Rúru zavrieme, nezapíname, neotvárame, len necháme tak, asi 5-10 minút -ak máte tenšie perníčky stačí 5 minút, ak hrubšie tak aj 10. Potom celý rošt z rúry vyberiem, preložíme na pracovnú dosku a necháme perníčky 5-10 minút uschnúť. Následne už stačí len dať do plechovej dózy, zavrieť a máte ich krásne mäkké, až kým sa nezjedia!

Pridajte kakao namiesto múky

Tento jednoduchý trik vám pomôže hneď dvakrát – zjednoduší prípravu cesta a vylepší chuť. Cukrári často do suchých čokoládových koláčov nepoužívajú múku. Kvôli nej by sa cesto lepilo na dosku a nemalo by ideálnu konzistenciu.

Namiesto toho použite kvalitný kakaový prášok, ktorý vás ochráni pre týmito komplikáciami a navyše bude mať sladké pečivo krajšiu farbu. Bonusom je fantastická čokoládová chuť.

Pridajte do vianočných koláčikov túto prísadu

Nahraďte časť suchých ingrediencií  vo vianočných koláčikoch sušeným mliekom. Väčšinou stačí odobrať niekoľko lyžíc múky. Nezvyčajná surovina pomáha dodať vašim koláčom plnšiu chuť, lepšiu vôňu a vďaka tomu majú aj lahodnejšiu konzistenciu.

Cukrári ho veľmi často pridávajú do suchého cesta, ale aj do krémových dezertov.

Aby linecké nenasalo vlhkosť

Suché linecké koláče alebo rožky často pečieme niekoľko dní vopred, aby sme potom nemali veľký zhon. No po ich odložení sa niekedy stáva, že ich vytiahneme nasiaknuté vlhkosťou, preto si neuchovali skvelú krehkú konzistenciu ako pri pečení. Pre tento prípad si zo všetkých krabíc s elektronikou odkladajte drobné silicové odvlhčujúce vrecká, ktoré potom položte ku koláčom, a až tak ich uzavrite a uskladinite.

Dokonalá poleva na medovníky bez bielka

Ak máte alergiu, alebo sa jednoducho použitia surového bielka stránite, máme pre vás skvel tip od cukrára. Polevu na zdobenie, ktorá sa krásne leskne, skvele chutí a je bez bielka.

Potrebujeme:

100 g práškového cukru

1 lyžicu horúcej vody

2 lyžice citrónovej šťavy (precedenej)

Postup:

Cukor preosejeme, pridáme horúcu vodu a citrónovú šťavu. Miešame pomocou metličky, kým poleva nie je hladká, lesklá a nezhustne. Ak sa vám aj po dlhšom miešaní zdá riedka, pridajte ešte trochu cukru.

Ak chcete bielu nechajte tak, ako je. Ak napríklad červenú, použite namiesto citróna 100% šťavu z červenej repy alebo červených ríbezlí.

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes