Do akej vody treba dať mäso, keď robíte VÝVAR? Viete, že na tom VEĽMI záleží?

Niekedy môže mať aj zjavne banálna vec veľmi významný vplyv na výsledný efekt. Vedeli ste, aké je dôležité správne zvoliť, do akej vody pridávame mäso pri varení?

Tiež vám poradíme perfektný zlepšovák z profesionálnej kuchyne, s ktorým sa vám nikdy nestane, že by bol vývar slabý a nevýrazný.

 

Základné pravidlá pre dokonalý vývar, poznáte všetky?

Prvým základným pravidlom je, že na každý kilogram mäsa pridávame 1,5 litra vody.

Zeleninu sa oplatí do vývaru pridať až o niečo neskôr, aby sa celkom nerozvarila.

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

 

 

Ak nemáte radi nasládlu chuť vývaru, mrkvu pridávajte opatrne.

Ak jej je veľa, vývar by mohol byť sladší, ako si prajete.

Tiež opatrne pridávajte nové korenie, aj to dokáže výrazne prispieť k nasládlej chuti, ak to preženiete, výsledok môžete byť dokonca pre niekoho až nepríjemný. 

 

 

Keď voda zovrie, vývar by nemal vrieť, varte ho radšej dlhšie, ale na miernejšom plameni.

Vývar solíme až na konci varenia.

Nezabudnite ale, že naraz s mäsom dávame aj koreniny – celé čierne korenie (nové korenie), bobkový list.

Nikdy nepridávajte do vývaru mleté čierne korenie, jedine celé čierne korenie.

Pena na povrchu polievky nevznikne vtedy, keď ešte so zamrznutým mäsom hrniec prikryjeme. Ak sme mäso rozmrazili, penu zozbierame ešte počas varenia. Ľahšie to pôjde vtedy, keď do hrnca prilejeme pohár studenej vody.

 

 

Mletým si môžete vývar dochutiť na tanieri.

Aby ste získali chutný a aromatický vývar, vložte mäso vždy do studenej vody.

Vývar sa nezakalí, keď ho nebudeme počas varenia miešať a že sa varí na miernom plameni.

 

 

V prípade, že sa nám zdá vývar mútny, odstavíme ho, vychladíme a vmiešame do neho metličkou rozšľahané dva bielky. Vývar zohrievame dovtedy, kým sa neuvaria a potom ho celý scedíme. Existuje jednoduchšia rada našich babičiek – dáme do vývaru celý ošúpaný zemiak.

Krajšiu farbu vývaru docielime tak, že ho dáme variť s neošúpanou cibuľou, prípadne do neho pridáme na oleji opečenú nastrúhanú mrkvu.

Trik, pre skutočne silný vývar

 

 

Tiež sa vám niekedy stalo, že ste váš vývar nakoniec nemali taký silný, ako ste si predstavovali?

Rozhodne nesiahajte po umelých dochucovadlách a zapamätajte si túto dobrú radu.

Máme pre vás totižto jednoduchý zlepšvák, ktorý používajú aj kuchári v profesionálnych reštauráciách.

 

 

Vďaka nemu bude vývar vždy extra silný a to bez ohľadu, či varíte hydinový, hovädzí alebo rybací vývar.

Ako postupovať?

Kým sa do vývaru pustíte, pripravte si všetku zeleninu a mäso.

Rúru zapnite na maximum a všetky suroviny poukladajte na pekáč.

Vložte do horúcej rúry a pečte asi 30 minút až hodinu (riaďte sa najmä podľa druhu mäsa).

Dôležité je, aby sa mäso, kosti a zelenina opiekli.

 

 

Ak máte surovín menej, bude stačiť, ak všetok obsah opečiete v hrnci na troške oleja.

Opečenie povrchu surovín pridá vývaru extra chuť navyše.

Všetko potom zalejte vodou a pomaly varte asi tri hodiny.

Vývar nesmie vrieť, inak sa zakalí.

 

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pexels