Triky, s ktorými budú zemiaky chutiť oveľa lepšie: Rozdiel spoznáte hneď!

Na prvý pohľad sa môže zdať, že varenie zemiakov je také jednoduché, že sa tam nedá nič pokaziť.

Niektoré maličkosti však môžu výrazne zmeniť chuť, aj kvalitu pripravených zemiakov.

V tomto článku sa dozviete najčastejšie chyby, ktorých sa mnohí pri varení zemiakov dopúšťajú.

 

Riaďte sa týmito radami z portálu vazhnoznat a vaše zemiakové prílohy budú chutiť, ako z luxusnej reštaurácie!

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

Ako uvariť zemiaky

Zemiaky treba v prvom rade nielen umyť a ošúpať, ale aj namočiť do vody.

Za týmto účelom nakrájajte zemiaky na dve alebo viac častí, ponorte ich do studenej vody a nechajte stáť asi 20 minút.

 

 

Je potrebné, aby sa vyplavil všetok prebytočný škrob. 

Potom by sa mali zemiaky vložiť do vriacej vody, pretože ak ich dáte variť do studenej vody, prídete o užitočné látky, ktoré obsahujú.

 

 

Pred dovarením zemiaky osolíme – nikdy ich nesolíme na začiatku, pretože budú tvrdé a stratia svoju jemnú štruktúru. Môže to predĺžiť aj čas varenia.

Aby ste zemiaky neosolili málo, ani veľa, v priemere môžete množstvo soli vypočítať takto: 1 lyžička soli na 1 kg zemiakov a na 1 liter vody. 

 

 

Keď pridáte zemiaky do vody, uistite sa, že sú úplne ponorené, ale voda siaha tesne nad ne. V hrnci by totiž nemalo byť ani príliš veľa vody.

Po varení je potrebné zliať všetku vodu a potom bez pokrievky vrátiť hrniec späť na sporák. Vďaka tomuto kroku zbavíte zemiaky nadmernej vlhkosti.

Mladé zemiaky by sa mali variť najviac 15 minút na strednom ohni. Ak ich nastavíte na príliš vysokú teplotu, vonkajšia strana zemiakov praskne a vo vnútri budú surové.

 

Staré zemiaky je najlepšie variť len v šupke, pretože práve pod ňou sa nachádza väčšina užitočných látok, ktoré sa inak ošúpu spolu so šupou.

Finta na varenie zemiakov od môjho deda – budú oveľa lepšie

Môj starý otec pridával vždy pridával do pridáva pri varení zemiakov vždy aj 250 ml mlieka, lyžicu masla a cibuľu. Zemiaky sú po uvarení fantasticky jemné a krémové.

Ako uchovať živiny

Pred prípravou zemiaky vždy poriadne umyte a po očistení ich ešte raz opláchnite. Po umytí ich nakrájajte, ideálne tesne pred varením. Nikdy to ale nerobte naopak.

Vyplavilo by sa z nich veľa cenných živín, najmä vitamínu C a tiež chuťových látok. To isté platí aj pre celé očistené zemiaky.

Nenechávajte ich dlho stáť vo vode a ani na vzduchu.

Čistite ich iba nožmi a škrabkami z nehrdzavejúceho kovu, ktorý neoxiduje. Ak budete zemiaky variť, dusiť či piecť prikryté, budú nielen chutnejšie, ale predídete zbytočným stratám výživných látok.

Nerozvaria sa

 

Zemiaky v šupke pri varení nepopraskajú, keď k nim do vody pridáte trochu oleja alebo octu. Tie, ktoré sa zvyknú ľahko rozvariť, varte vždy v slanej vode.

Pri varení vyberajte zemiaky podobnej veľkosti, aby sa uvarili naraz. Ak už nemáte na výber, väčšie zemiaky prepichnite. Potom budú všetky mäkké približne v rovnakom čase.

Predísť tomu, že budú zemiaky vnútri tvrdé a neuvarené môžete tak, že ich začnete variť v studenej a nie horúcej vode.

Ak pri varení zemiakov pridáte do vody trochu tuku, zabránite ich vykypeniu.

Jednoduchšie šúpanie

Zemiakovej šupy sa zbavíte ľahšie, ak do vody na varenie kvapnete trocha oleja. Alebo ich môžete rýchlo schladiť. Uvarené zemiaky dajte na sito a polejte studenou vodou. Aby ste rýchlo ošúpali zemiaky upečené v rúre, prikryte ich na chvíľu utierkou.

Ďalšie tipy pre lepšie zemiaky:

 

 

Pri varení zemiakov k nim vždy dajte aj kúsok čerstvej mrkvy.

Nie je to na ozdobu, ani kvôli farbe, karotén, ktorý obsahuje mrkva totiž dokáže ochrániť vitamín C v zemiakoch (a tie ho vôbec nemajú málo). Ide o veľmi jednoduchý, no veľmi užitočný tip, ako vyťažiť z obľúbenej potraviny maximum.

Keď naše babičky chceli, aby mali staršie zemiaky lepšiu chuť, do vody okrem cukru pridávali aj trochu mlieka alebo citrónovú šťavu..

Ak chcete, aby boli zemiaky uvarené skôr, pridajte do vody trochu prášku do pečiva.

Ak chcete, aby boli zemiaky pečené v rúre chrumkavejšie, posypte ich pred pečením trochou múky alebo strúhanky.

Finta na najchutnejšie pečené zemiaky

Prášok do pečiva sa nájde aši v každej jednej kuchyni a väčšinou sa spája s pečením koláčov a iného domáceho pečiva.

Ja vám však poradím perfektný zlepšovák, s ktorým pripravíte tie najchutnejšie pečené zemiaky pod slnkom.

Vďaka tomu, že pridáte obyčajný prášok do pečiva, vo výsledku budú po upečení fantasticky jemné vnútri a chrumkavé na povrchu. Na nerozoznanie od vyprážaných, ale s minimom oleja.

Tento trik som sa naučila počas práci v hotelovej kuchyni.

Výsledok je skutočne fantázia – skúste tento tajný trik s práškom do pečiva

 

Potrebujeme:

2 veľké zemiaky

1 ČL soli

1 ČL prášku do pečiva

100 ml oleja

3 vetvičky rozmarínu

3 strúčiky cesnaku

1 hrsť nasekanej petržlenovej vňate

Postup:

Zemiaky si očistíme a nakrájame na kocky.

Do hrnca si nalejeme vodu, osolíme a necháme zovrieť.

Do vriacej vody pridáme 1 lyžičku prášku do pečiva – vďaka tomuto triku budú zemiaky po upečení jemné vo vnútri a dokonale chrumkavé na povrchu.

Do vody vložíme zemiaky, ktoré necháme povariť asi 10 minút.

Keď sa do nich zaborí nôž, môžete ich vypnúť a odstaviť zo sporáka.

Rozmarín si nasekáme nadrobno a pridáme na panvicu s olivovým olejom.

Zmiešame s prelisovaným cesnakom a chvíľu osmažíme.

Následne si olej precedíme cez sitko, rozmarín nevyhadzujeme, ešte ho použijeme. 

Do scedeného oleja pridáme predvarené zemiaky a dobre premiešame.

Plech si pokryjeme papierom na pečenie a navrstvíme naň zemiaky.

Pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C asi 20 minút. 

Zemiaky počas pečenia otočíme, aby boli zo všetkých strán chrumkavé.

Dochutíme rozmarínom a cesnakom, pridáme aj nasekanú petržlenovú vňať.

Dobre premiešame, aby sa zemiaky úplne obalili.

Hotovo. Môžeme podávať.

Veľa šťastia!

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay