plny-hrniec_transparent_negativ.png

Trik zo starej kuchárky na najlepšie kysnuté cesto: Budete sa poriadne diviť, čo dokáže táto finta s koláčmi, buchtami čo domácim chlebom!

Tento trik mám zo starej kuchárky mojej babičky, ktorá si do nej poctivo spisovala aj vlastné nápady a vylepšenia. Dodnes tam hľadám perfektné zlepšováky do kuchyne aj do každodenného života. Tento kvások odporúčam začiatočníkom aj skúseným pekárom. Kysnuté cesto bude mäkučké a krásne nadýchané!

Tento trik mám zo starej kuchárky mojej babičky, ktorá si do nej poctivo spisovala aj vlastné nápady a vylepšenia. Dodnes tam hľadám perfektné zlepšováky do kuchyne aj do každodenného života. Tento kvások odporúčam začiatočníkom aj skúseným pekárom. Kysnuté cesto bude mäkučké, vláčne a krásne nadýchané – na domáci chlebík, vianočku, koláče či buchty je tento zlepšovák perfektný. Trik spočíva v kvásku!

Potrebujeme:

Kvások:

½ kocky droždia

1 lyžicu kr. cukru

1 lyžicu hladkej múky

100 ml vlažného mlieka

(na takýto kvások robím cesto z 500 g múky)

Nezabúdajte, že všetky prísady na cesto aj kvások musia mať izbovú teplotu – aj vajce, aj droždie).

Ďalej budeme potrebovať:

Ostatné prísady na kysnuté cesto: múku, štipku soli, tuk a vajcia (ak sú v recepte)

Postup:

Vlažné mlieko, cukor, rozmelené droždie a múku dáme do uzatvárateľnej nádoby – plastovej dózy alebo misky s vekom, je treba myslieť na to, že sa kvások zdvojnásobí. Zavrieme a aspoň 5 sekúnd všetko spolu dobre pretrepeme – to je základ, dobre pretrepať, vtedy dokáže kvások narobiť v ceste hotové divy, hovorí sa tomu trepaný kvások. Necháme v dóze 10-15 minút odpočívať.

Potom jednoducho zmiešajte s ostatnými prísadami, ktoré máte v recepte – múka, olej, vajce, soľ a dobre vymieste. Necháme kysnúť 45 minút a môžeme s cestom pracovať. Takýto kvások je výborný na akékoľvek dobroty z kysnutého cesta – od vianočky, cez buchty, koláče až po výbornú pizzu. Cesto je nadýchanejšie, jemnejšie a vláčnejšie, Naše babičky jednoducho vedeli, ako na najlepšie dobroty. :-)

Najlepšie recepty na dnes