plny-hrniec_transparent_negativ.png

Môj dedo hádzal do VIANOČNEJ kapustnice skoro vždy aj korkovú zátku: Zabudnutý trik má v VEĽKÝ význam!

Tradičná kapustnica je jedlo, ktoré sa objavuje na mnohých sviatočných stoloch.

 

 

Je chutná a voňavá, no niekedy môže byť príliš kyslá alebo sa môže stať, že sa ingrediencie pripália.

Našťastie existuje niekoľko spôsobov, ako takúto kapustnicu zachrániť.

Portál pysznosci poradil trik, ako zachrániť kapustnicu, ktorá sa nepodarila úplne najlepšie.

Vianočná kapustnica sa varí pomerne dlho, aby sme získali to najlepšie zo všetkých ingrediencií.

 

 

Niektoré recepty obsahujú aj víno, ktoré dokonale zvýrazňuje chuť tohto pokrmu.

Pri varení kapustnice sa oplatí mať po ruke fľašu vína nielen kvôli vôni, ale aj kvôli korkovej zátke.

Táto zátka má totiž schopnosť zachrániť kapustnicu, ktorá sa pripálila. 

 

 

Ako sa vyrábajú korkové zátky?

Uzavrieť fľašu vína korkom trvá 25 rokov.

A nemyslíme tým dozrievanie alebo zložité procesy výroby vína, ale samotnú tvorbu korku.

Najčastejšie sa vyrába z kôry korkového duba.

 

 

Strom nielenže musí rásť, ale odstránená kôra je vhodná na spracovanie až po 10 rokoch.

Zátky od vína po otvorení fľaše neprávom skončia v odpadkovom koši.

Na internete nechýba inšpirácia ako ich využiť pri tvorbe bytových dekorácií.

Ukazuje sa však, že môžu byť nápomocné aj pri predvianočnom varení.

 

 

Záchrana pre prihorenú kapustnicu

Niekedy stačí chvíľka nepozornosti a jedlo, ktoré malo veľký potenciál, nám prihorí a ostane znehodnotené. 

Nemusí to však byť úplná pohroma a oplatí sa použiť tento trik. 

Kapustnicu preložíme do nového hrnca, bez zoškrabania pripálených kúskov zospodu, aby sa nepreniesol pach spáleniny.

Keď je jedlo v novom hrnci, pridajte korok od vína a znova priveďte do varu.

 

 

Ak ich máte viac, pridajte aj 2 – 3 kúsky. 

Korok pohltí pach spáleniny a kapustnica bude chutiť, akoby sa nič nestalo.

Nezabudnite jedlo premiešať a uistite sa, že sa znova nepripáli.

 

 

Zátky od vína pomôžu zachrániť aj iné jedlá.

Oplatí sa ich mať poruke.

Kto by povedal, že obyčajná korková zátka môže zachrániť Vianoce?

Ako zachrániť kapustnicu, keď je príliš kyslá?

 

 

Kapustnica môže byť príliš kyslá z viacerých dôvodov.

Najčastejšie je to spôsobené príliš kyslou kapustou.

Ak nechceme, aby bola kapustnica príliš kyslá, mali by sme kyslú kapustu dobre vyžmýkať.

Na vyváženie kyslej chuti do nej môžeme pridať aj trochu čerstvej kapusty.

 

 

Ďalším spôsobom, ako zachrániť kyslú kapustnicu, je pridať do nej sušené slivky.

Slivky sú prírodné sladidlo.

Dodajú kapustnici sladkokyslú chuť.

 

 

Najlepšie je pridať ich deň vopred, aby stihli nasať chuť kapustnice.

Ak nemáme slivky, môžeme pridať slivkový lekvár.

Džem je tiež dobrý spôsob, ako vylepšiť chuť kyslej kapustnice.

 

 

Posledný spôsob, ako zachrániť kyslú kapustnicu, je pridať do nej štipku sódy bikarbóny.

Jedlá sóda zneutralizuje kyslosť v kapuste a kapustnica bude menej kyslá.

Niekedy malé vylepšenia urobia z tradičnej kapustnice skutočný sviatok chutí.

 

 

Stojí za to experimentovať a prispôsobiť recept podľa vlastných chuťových preferencií.

Teraz, vyzbrojení týmito kulinárskymi trikmi, si môžete zakaždým vychutnať dokonalú kapustnicu.

Na prípravu sviatočnej kapustnice potrebujeme:

2 kg kyslej kapusty

1 kg bielej kapusty

50 g sušených húb

2 cibule

700 g bravčového pliecka

500 g údenej slaniny

500 g  klobásy

 

 

200 ml suchého červeného vína

200 g odkôstkovaných sliviek

maslo

200 g paradajkovej pasty

soľ

zrnká čierneho korenia

nové korenie

4 bobkové listy

 

Postup:

Kapustu nakrájame a pridáme do hrnca, pridáme nakrájanú kyslú kapustu.

Ďalej pridáme namočené hríby a trochu korenia.

Kapustu naukladáme vo vrstvách s korením a zalejeme vodou z namáčania húb, nakrájame cibuľu a potom nakrájame aj slaninu.

 

 

Nakoniec nakrájame klobásu a pliecko.

Do hrnca nalejeme olej a pridáme slaninu.

Potom pridáme klobásu a pliecko.

Nakoniec pridáme cibuľu a všetko premiešame.

Opečieme a podlejeme vínom.

Prikryjeme a mäso dusíme do mäkka.

 

 

Kapustu v hrnci by sme mali variť aspoň dve hodiny.

Vykôstkované slivky osmažíme na masle.

Tie dodajú kapustnici jedinečnú chuť.

Do hrnca pridáme paradajkový pretlak a osmažené slivky.

Všetko dôkladne premiešame.

Pridáme klobásu, mäso a slaninu.

 

 

Zalejeme vodou, v ktorej sme varili mäso.

Všetko varíme, kým nie je mäso mäkké.

Po uvarení môžeme kapustnicu podávať s chlebom alebo zemiakmi.

Ďalšie využitie korkovej zátky

 

 

Korkové zátky v záhrade majú viacero výhod. 

Tieto zátky sa dajú recyklovať a použiť pre vaše izbové rastliny.

Pri presádzaní rastlín nezabudnite na dno kvetináča vložiť niekoľko zátok.

 

 

Podporujú drenáž a tým zabraňujú hnilobe koreňov, keď je pôda veľmi vlhká.

Ďalšou výhodou korkových zátok je, že nezaťažujú črepník ako štrk alebo kamene.

Po čase môžu napuchnúť, ale nebojte sa, nezhnijú.

 

 

Zátky okrem odvodňovacieho účinku umožňujú aj prevzdušňovanie pôdy.

Korkové zátky môžete použiť aj na domácu kvapkovú závlahu.

Za týmto účelom prepichnite uzáver v strede a zatvorte ním fľašu s vodou, ktorá bude slúžiť ako kanva.

Otočte fľašu hore dnom a zatlačte ju do kvetináča s rastlinou, ktorú chcete zavlažovať. Táto technika kvapkového zavlažovania je veľmi účinná na hydratáciu rastlín, keď ste na cestách.

A to nie je všetko.

Korkové zátky možno použiť aj ako mulč.

 

 

Mulčovanie je technika, ktorá spočíva v pokrytí pôdy v hrubých vrstvách rastlinnou alebo minerálnou hmotou.

Cieľom je znížiť odparovanie vody a udržať vlhkosť pôdy.

Mulč, najmä rastlinný, tiež vyživí pôdu a obohacuje ju, keď sa rozkladá.

Okrem toho mulč pomáha predchádzať prerastaniu buriny.

Takže ju nebudete musieť pravidelne vytrhávať.

Pre rastliny v črepníkoch môžete ako mulč použiť zátky z vína.

 

 

Korok je prírodný materiál, ktorý sa časom rozkladá a vyživuje vaše rastliny.

Je tiež prírodným antimikrobiálnym činidlom, takže sa netreba báť rastu plesní.

Aby ste to dosiahli, rozdrvte zátky a zakryte pôdu vašich rastlín v črepníkoch týmto prírodným mulčom.

 

 

Okrem toho, že sa korkové zátky používajú na rastliny v črepníkoch, môžu mať aj iné prekvapivé využitie.

Dajú sa použiť aj na dlhšie uskladnenie ovocia, pretože korok umožňuje absorbovať vlhkosť, ktorá je zodpovedná za hnitie ovocia.

Jeho vôňa je účinná aj pri odpudzovaní múch.

 

 

Za týmto účelom rozrežte korok na polovicu a kúsky vložte do košíka s ovocím.

Okrem toho, že korkové zátky absorbujú vlhkosť, absorbujú aj nepríjemné pachy.

Môžete ich uchovávať v chladničke, aby ste sa zbavili zápachu.

Korkové zátky slúžia aj ako prírodné a ekologické podpaľovače.

Môžete ich použiť na zapálenie grilu.

 

 

Ďalší spôsob ich využitia je, že ich použijete na ochranu vašej drevenej podlahy.

Nohy nábytku, ako sú stoly, stoličky alebo kreslá, môžu poškriabať vaše parkety.

Aby ste tomu zabránili, narežte malé kolieska korku a prilepte ich k nohám nábytku pomocou silného lepidla.

Ako vidíte, korkové zátky dokážu byť naozaj užitočné.

Veľa šťastia!

Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes