plny-hrniec_transparent_negativ.png

Ako dosiahnuť, aby mal vývar ešte lepšiu chuť? Tento jednoduchý trik musíte vyskúšať!

Recept na dokonalý vývar sa v rodinách niekedy dedí z generácie na generáciu.

Určite máte aj vy svoje triky, ktoré možno odovzdáte ďalej svojim deťom.

Dnes máme pre vás tiež jeden trik, ktorý dotiahne váš vývar k dokonalosti. 

 

 

Vyskúšajte túto radu z portálu newsy.gotujmy a váš vývar bude ešte lepší ako predtým. 

Akú zeleninu použiť do vývaru?

 

 

Použitie zeleniny vo vývare je rovnako dôležité ako kvalitné mäso. 

Asi všetci dávame do vývaru podobné ingrediencie, ktoré zahŕňajú mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu, pór, kapustu alebo inú zeleninu, ktorú obľubujete. 

 

 

Trik na zlepšenie chuti

Existuje mnoho trikov, ako zlepšiť chuť vývaru. 

Okrem toho, akú zeleninu použijete, je samozrejme dôležité, ako vývar dochutíte. 

Teraz pre vás máme perfektný trik, ktorý určite vyskúšajte.

 

 

Pred pridaním zeleniny do vývaru ju nakrájajte na menšie kúsky a vložte na suchú rozohriatu panvicu.

Zeleninu zľahka miešajte vareškou a počkajte, kým zozlatne. 

Až potom ju vložte do vývaru a varte spolu s mäsom podľa tradičnej receptúry.

Prečo tento trik zlepší chuť vývaru?

 

 

Zelenina opečená na panvici skaramelizuje. 

Ide o proces, pri ktorom cukry v zelenine menia svoju štruktúru a tiež uvoľnia hlbšiu chuť.

Zároveň je veľmi dôležité variť vývar pomaly.

Ďalšie rady pre najlepší vývar

Do hrnca nalejeme  vždy studenú vodu a mäso (je jedno aké) do neho vložíme a privedieme k varu.

Dôležité je nezabúdať na to, že naraz s mäsom dávame aj koreniny – celé čierne korenie (nové korenie), bobkový list.

Zázračné korenie našich babičiek – Ligurček  dodáva vývaru nezameniteľnú chuť, staré mamy ho dávali do každej polievky a zvlášť do vývarov.

Ligurček je známy aj ako rastlina mnohých chutí s nezameniteľnou vôňou.

Na začiatku chutí sladkasto a ku koncu získava horkasté tóny.

Práve preto ju naše babičky mali stále poruke a príprava obľúbených pokrmov sa bez neho nemohla zaobísť.

Jednoducho ním môžete nahradiť napríklad polievkové korenie z obchodu.

To však ani zďaleka nie je všetko!

Všetku koreňovú zeleninu vložíme do pripravovaného vývaru tak, aby sa uvarila naraz s mäsom. Je to na nás, aby sme to odhadli.

 

 

Rada starej mamy:Polievka sa nezakalí, keď ju NEBUDEME počas varenia miešať. V prípade, že sa nám zdá voda mútna, vývar odstavíme, vychladíme a vmiešame do neho metličkou rozšľahané dva bielky.

Polievku celkom isto nepresolíme, ak do nej krátko až pred dokončením nasypeme soľ.

Počas varenia sa totiž soľ vyparuje a to nás núti stále pridávať ďalšiu a ďalšiu soľ počas varenia.

Ak je slaná, dolejeme do hrnca vodu a ešte chvíľu povaríme.

Keď naše staré mamy presolili vývar, vkladali doň celé zemiaky, ktoré popichali vidličkou – tie do seba nasajú prebytočnú soľ.

 

 

Ak sa vývar počas varenia zakalí, vyčíriť sa dá niekoľkými spôsobmi.

Niekedy stačí do vývaru priliať trochu studenej vody a pomaly prevariť.

Inokedy pomôže jemne rozšľahaný bielok, ktorý zalejeme vlažným vývarom, privedieme pod bod varu a odstavíme.

Po piatich minútach precedíme cez plátno alebo husté sitko.

Pomôcť môžu aj vaječné škrupiny, ktoré vhodíme do vývaru a pred podávaním polievku precedíme.

Zemiaky sú malý zázrak, zbavia vývaru nielen slanosti ale aj  kalnosti.

Stačí ich 2 až 3 vložiť v surovom stave do hrnca s vývarom.

A nezabudnite! Vňate z ošúpanej koreňovej zeleniny NIKDY nevyhadzujte.

Tesne pred koncom ich zviažte niťou a dajte do hrnca. Potom ich po uvarení jednoducho vyberiete a dáte do bioodpadu.

Ak chcete získať chuť vývaru ako z luxusnej reštaurácie, stavte na vývar z pečených kostí, tento spôsob vám zaručí istý výsledok.

 

 

Na pekáč uložte trup, špikové kosti, cibuľu a cesnak.

Pokvapkajte olivovým olejom, trochu osoľte a okorente. Pečte pri teplote 180 stupňov asi 30 minút. Keď je to upečené preložte všetko do veľkého hrnca.

Výpek ale nepridávajte!

Môžete ho samozrejme použiť na prípravu ďalších jedál, vo vývare však miesto nemá. K týmto ingredienciám prihoďte všetko ostatné a zalejte studenou vodou. Pomaly priveďte k varu.

Ak prilievate vodu tak vždy studenú.

Nepoužívajte umele dochucovadlá a polievkové korenia či bujóny. Je to úplne zbytočné a chuť len pokazíte. Tú majú vývaru dodať mäso, zelenina,korenie a trpezlivosť, nie chémia.

Vývar môžete scediť aj na dvakrát. Najprv cez sito, neskôr cez jemné sito s čistou tkaninou.

Pri vývare môžete použiť aj ďalšiu zeleninu, dobre sa hodí kvaka, cuketa, kapustný list, petržlenová alebo zelerová vňať a podobne. Popustite uzdu svojej fantázii, pridajte trochu zázvoru, chilli alebo koriandru.

Dobrú chuť!

 

Dobrú chuť!

Foto: tjn
Foto: tjn
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes