Trik od skúsenej hubárky: Odložte si pár húb bokom, zomeľte ich v mlynčeku na mäso a dajte do črepníka, vyrastie vám táto nádhera!

Ak sa ešte vydáte do lesa na huby, vyskúšajte trik skúsenej hubárky. Poradí vám, čo urobiť s vašim úlovkom, aby ste ho nielen znásobili, ale vypestovali doma v črepníku.

Našla som tento nápad od pani hubárky a zdal sa mi zaujímavý, takže som sa rozhodla, že vám o ňom napíšem. :-) Ak sa ešte vydáte do lesa na huby, vyskúšajte, nič za to nedáte. Huby si takto môžete dopestovať v črepníku.

Potrebujeme:

Zopár lesných húb – stačí pár zdravých, zrelých kúskov (na začiatok skúste s 2-3 kusmi)

50 g droždia

4 litre vody

Postup:

Do hrnca dajte odstátu vodu a pridajte droždie. Huby rozkrájeme na kúsky a pomeľte v mlynčeku na mäso (najmä klobúčiky, v ktorých sú spóry). Potom primiešame do tekutiny s kvasnicami.

Nechajte 10-14 dní odpočívať na tmavom a teplom mieste tak, že nádoba bude síce prikrytá, ale tak, aby sa k obsahu dostal vzduch (prikryte len čiastočne).

Keď zmes necháme odležať, dobre premiešame a odoberieme asi 200 ml tekutej zmesi. Rozriedime s 2 litrami odstátej vody a dobre premiešame. Pripravíme si kvetináče, v ktorých máme iné rastlinky (najlepšiu skúsenosť majú pestovatelia s ľaliami, ale môžete skúsiť aj iné – huby potrebujú symbiózu s inými rastlinami). Do črepníka nezabudnite pridať aj rašelinu. Teraz všetko, čo musíte urobiť, je zalievať rastlinky v črepníku hubovou zmesou, až kým ju neminiete (vždy si ju rozrieďte vo vode). Zalievať môžete aj iné rastlinky, ktoré máte normálne v byte, zmes im neublíži.

Postupne dôjde k aktivácií spór. Potom uvidíte, ako sa vám doslova pred očami črepník plní hubami – huby budú pravdepodobne menšie, ako tie lesné, ale za ten krásny pohľad to stojí!

Alenka V.

K tomuto nápadu sme pre vás našli aj video!

Dnes najobľúbenejšie