plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tajný trik na pečené zemiaky mojej babky: Keď ich dáte do rúry takto, vedzte, že na hranolky si už nikto nespomenie!

Moja starká ma naučila robiť zemiaky takto a robila som ich presne tak aj v reštaurácii, v ktorej som pracovala.

 

 

Všetci si si ich nevedeli vynachváliť.

Trik spočíva v oleji, resp. v spôsobe, akým ho na pečenie použijete.

Keď budete najbližšie piecť zemiaky, spomeňte si na túto vychytávku.

 

 

Budú chrumkavejšie a chutnejšie, ako kedykoľvek predtým.

Potrebujeme:

1 kg zemiakov (najlepší mladý, ale nie druhý, ktorý hodí)

1 lyžička soli

2 l studenej vody

50 ml oleja

Voliteľné:

 

 

1-2 strúčiky cesnaku

Rasca

Bazalka

Oregano

Pálivá paprika

Sladká paprika

Postup:

Mladé zemiaky stačí len dobre vyumývať.

 

 

A následne nakrájať na polovice alebo na štvrtinky, staršie aj ošúpte.

Dáme do studenej vody so soľou.

Preložíme na plameň.

 

 

Necháme na plameni len dovtedy, kým sa neobjaví na povrchu biela pena.

Potom zemiaky hneď scedíme.

Tajomstvo tejto prípravy spočíva v oleji – resp. v tom, že olej dáte samotný na plechu zahriať do rúry.

 

 

Plech so studeným olejom jednoducho dajte do studenej rúry.

A následne nastavte na 160 stupňov.

Keď sa rúra aj s plechom zahrejú, pridáme do horúceho oleja  zemiaky a premiešame tak, aby sa každý zemiak v obalil olejovou zmesou.

 

 

Podľa chuti môžeme pridať bylinky alebo koreniny.

Teplotu zvýšime na 180-200 stupňov a pečieme, kým zemiaky nie sú zlatisté na povrchu.

 

 

Vďaka tejto metóde sa na povrchu zemiakov vytvorí chrumkavá kôrka, ktorá spôsobí, že zemiačiky budú extra chutné.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Majka Dobrodenková

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes