plny-hrniec_transparent_negativ.png

Tajný TRIK šéfkuchára na najchutnejšie pečené zemiaky: Sú chrumkavé ako vyprážané a s minimom oleja!

Moja známa kuchárka ma naučila robiť zemiaky takto a robila som ich presne tak aj v reštaurácii, v ktorej som pracovala. Všetci si si ich nevedeli vynachváliť.

Moja známa kuchárka ma naučila robiť zemiaky takto a robila som ich presne tak aj v reštaurácii, v ktorej som pracovala.

Všetci si si ich nevedeli vynachváliť.

Potrebujeme:

1 kg zemiakov (najlepší mladý, ale nie druhý, ktorý hodí)

1 lyžička soli

2 l studenej vody

50 ml oleja

Koreniny podľa chuti:

Rasca

Tymián

Rozmarín

Červená paprika

Postup:

Mladé zemiaky stačí len dobre vyumývať a nakrájať na polovice alebo na štvrtinky, staršie aj ošúpte – ja zvyknem veľké zemiaky krájať klasicky na mesiačiky, ako keď robím hranolky.

Dáme do studenej vody so soľou a preložíme na plameň.

Necháme na plameni len dovtedy, kým sa neobjaví na povrchu biela pena – potom zemiaky hneď scedíme.

Tajomstvo tejto prípravy spočíva v oleji – resp. v tom, že olej dáte samotný na plechu zahriať do rúry.

Plech so studeným olejom jednoducho dajte do studenej rúry a následne nastavte na 160 stupňov.

Keď sa rúra aj s plechom zahrejú, pridáme do horúceho oleja  zemiaky a premiešame tak, aby sa každý zemiak v obalil olejovou zmesou.

Podľa chuti môžeme pridať bylinky alebo koreniny.

Teplotu zvýšime na 180-200 stupňov a pečieme, kým zemiaky nie sú zlatisté na povrchu.

Vďaka tejto metóde sa na povrchu zemiakov vytvorí chrumkavá kôrka, ktorá spôsobí, že zemiačiky budú extra chutné.

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

autor: Majka Dobrodenková

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Najlepšie recepty na dnes