Koniec zdĺhavému lúskaniu orechov: Skvelý spôsob, ako ich očistiť a vyzliecť z horkej šupky!

Vlašské orechy sú chutné a zdravé, pretože obsahujú veľa cenných látok.

 

 

Sú tiež neoddeliteľnou súčasťou mnohých koláčov, no ak ich neošúpeme, môžeme byť trpko sklamaní – a to doslova.

Šupka, ktorá zostala na orechoch, berie pôžitok z ich konzumácie a jej odstránenie môže byť únavné.

 

 

Našťastie si s tým vieme vďaka portálu haps  rýchlo poradiť.

Koľko hodín v živote ste strávili starostlivým zbieraním vlašských orechov, snažiac sa ich čo najdôkladnejšie olúpať?

 

 

Pritom existuje skutočne jednoduchý trik, ktorý vám nesmierne uľahčí prácu. 

Všetko je to o teplote a preto vám pomôže obyčajná rúra. 

Keď sú vlašské orechy vystavené vysokým teplotám, behom chvíľky sa „vyzlečú“ z horkého kabátika.

Ako „vyzliecť“ orechy z horkej šupky?

 

 

Pripravte si plech a vyložte ho papierom na pečenie.

Nasypeme naň orechy a vložte do rúry vyhriatej na 200 stupňov.

Pečte ich 8-10 minút.

 

 

Opražené orechy dajte na kuchynskú utierku a potom ich prikryte ďalšou utierkou.

Orechy dôkladne šúchajte kuchynskými utierkami.

Šupka sa tak ľahko stiahne.

Tento trik na „odlupovanie šupky orechov“ sa bude hodiť všetkým fanúšikom orechových dezertov, ale aj tým, ktorí milujú orechy ako súčasť zdravého životného štýlu.

Jednoduchý trik ako vylúskať orechy bez luskáčika

1. Spôsob – vriaca voda

 

 

Možno budete prekvapení, ale keď vložíte vlašské orechy do vriacej vody a povaríte ich, škrupinku rozbijete bez použitia akéhokoľvek nástroja.

Potrebujeme: 

vlašské orechy

hrniec alebo hlbšiu panvicu

vriacu vodu

Postup:

Orechy si nasypte do hrnca, zalejte vriacou vodou a povarte 10 minút. 

 

 

Potom si orechy sceďte a nechajte vychladnúť. 

Teraz si zoberte dva orechy a v dlani ich rozbite o seba. 

Orechy umiestnite vždy k sebe spojom, kde sa spájajú škrupiny.

 

 

 

Druhý trik s fľašou a horúcou vodou

 

Máme pre vás najlepšie tipy, ako na to!

Pri čistení orechov postupujte nasledovne.

Postup:

Orechy aj so škrupinou si vložte do misy.

Zalejte ich horúcou vodou.

Nechajte 30 minút stáť prikryté. 

Potom si zoberte pivovú fľašu a kladivko – na hrdlo fľaše položte orech a pomocou kladivka ťuknite primeranou silou. 

Orech sa jednoducho rozluskne.

Tretí trik – zoberte si na pomoc kladivo

Takto to robievali aj naši starí rodičia a je to veľmi jednoduché. 

Potrebujeme:

vlašské orechy

rovný povrch

tehlu alebo kladivo s hmotnosťou 0,2 kg

 

 

Postup:

Umiestnite si orech na rovný povrch a jemne poklepte kladivom na celú plochu, nie iba na miesto, kde sa spájajú škrupiny.

Teraz otočte orech naopak a ešte raz zľahka po ňom udrite kladivom.

 

 

Rada: Buďte opatrní a pre istotu si nasaďte ochranné okuliare, pretože škrupiny môžu odskočiť. 

Jemne zatlačte prstami a škrupiny sa vám pod prstami začnú oddeľovať.

 

 

Začnite opatrne oddeľovať škrupiny od jadra.

Odstráňte membránu a vytiahnite orech zo škrupiny. 

Odporúčame si najskôr rozbiť väčšie množstvo orechov a potom ich začať lúpať.

Veľa šťastia!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: unsplash
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Picture of Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie