S týmto pekárskym trikom zostane chlieb čerstvý a chrumkavý celé dni: ULOŽTE si to!

Určite sa vám už stalo, že ste si ráno kúpili chlieb a na konci dňa skončil tvrdý ako kameň.

Buďte si istí, našťastie existuje trik, ako udržať váš chlieb čerstvý a mäkký.

 

 

Na boj proti plytvaniu chlebom tu je tip, ktorý zdieľal Rémy Grandjean, jeden z najlepších pekárov vo Francúzsku.

Ako dlho sa dá chlieb uchovávať?

Potraviny majú trvanlivosť, ktorá sa líši v závislosti od prísad, ktoré ich tvoria.

Trvanlivosť chleba sa teda pri izbovej teplote pohybuje od troch do 7 dní.

Chlieb, ktorý kupujeme, teda vydrží spravidla dlhšie ako domáci chlieb .

Prečo je chlieb tvrdý?

 

 

Tento jav je spôsobený najmä degradáciou škrobu , ktorý obsahuje.

Výsledok: chlieb sa vysuší a stane sa nevhodným na konzumáciu.

Stráca svoj jemný a zároveň chrumkavý vzhľad a samozrejme aj chuť.

Našťastie vám neomylný pekársky tip pomôže vyhnúť sa takýmto nepríjemnostiam.

Ako udržať chlieb čerstvý a mäkký niekoľko dní?

 

 

Aby chlieb zostal čerstvý, chrumkavý a vláčny, budete ho musieť zabaliť do plastového vrecka alebo do ľanovej utierky.

Toto balenie a jeho účinnosť môžete zdvojnásobiť použitím druhého plastového vrecka, aby ste zachovali jeho mäkkosť a chrumkavosť.

V prípade plastového vrecka je nutné ale zabezpečiť, aby pečivo stále dýchalo a nezaparilo sa, preto ho nezaväzujte.

Zvláštny trik ako oživiť starší chlebík tak, aby bol opäť chrumkavý ako čerstvý

 

 

Ak chcete oživiť staršie pečivo, ostupujte podľa nasledovných krokov.

Zapnite vodovodný kohútik a držte chlieb pod tečúcou vodou. Aj keď to znie zvláštne verte, že je to správny krok k čerstvému kúsku.

Nebojte sa a držte ho chvíľu pod studenou tečúcou vodou.

Nechajte pečivo pod tečúcou vodou, až kým kôrka nevsiakne vodu.

 

 

Pozor, nesmiete ho tak nechať príliš dlho, nech nie je veľmi vlhký. Stačí pár sekúnd.

astavte teplotu v rúre na 150 stupňov Celzia a vložte do nej namočený chlieb.

Pečte po dobu 6 až 12 minút. Záleží aj na tom, ako veľmi je pečivo mokré.

Sledujte ho priebežne a uvidíte.

 

 

Krása tohto experimentu spočíva v tom, že voda, ktorá sa dostala cez kôru sa mení na paru popritom, ako sa zahrieva v rúre.

Vnútro pečiva sa tak hydratuje a stáva sa znova mäkším.

Výsledok je úžasný!

Bonus: Recept na seďemdňový chlebík starej mamy

Tento chlebík robila moja starká a vydrží vám naozaj celý týždeň. Robím ho už 20 rokov, odporúčam každému, kto chce poctivé domáce pečivo.

Dnes som si na tento recept spomenula, pretože ho jedna pani spomínala v skupine o varení a preto som sa rozhodla, napísať vám. Podľa mňa by sa na takéto recepty nemalo zabudnúť, sú vzácne a veľmi dobré. :-)

 

 

Potrebujeme:

3 hrnčeky hladkej múky (používame múku 00 – ja dávam pohronský ruskov)

20 g čerstvého droždia

1 lyžička rasce celej

3 lyžičky soli

1 a 1/4 hrnčeka vody

Postup:

Postupujeme ako pri príprave klasického cesta.

Z trochy teplej vody, droždia a cukru zmiešame kvások – počkáme, kým vyjde.

Potom všetko spolu spracujeme – poriadne vymiesime rukami a necháme aspoň 3 hodiny kysnúť (ja nechávam aj dlhšie).

Pri tomto chlebíku platí pravidlo, že čím dlhšie cesto kysne, tým viac dierok bude mať po upečení. 

Nastavíme si rúru na 250 stupňov.

 

 

Vykysnuté cesto vyformujeme na bochníky a uložíme na plech alebo misu vystlanú papierom pečenie, alebo klasicky vymastenú bravčovou masťou, prípadne olejom.

Chlebík je dôležité správne piecť (teda pri správne teplote), takže pri teplote 250 stupňov pečieme prvých 15 minút, potom znížime na 220 stupňov a pečieme ešte približne 35 minút – každá rúra pečie inak, ale + – 5 minút by malo stačiť. Ešte horúci chlebík z rúry potrieme vodou a necháme ho vychladnúť.

Skladujeme ako klasické pečivo, je výborný!

Prajeme vám dobrú chuť! :-)

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: Pixabay

Dnes najobľúbenejšie