Piškóta je nadýchaná ako obláčik a nikdy nespadne: Môže za to cukrársky TRIK pri šľahaní snehu!

Tajomstvo je v tom, ako vyšľaháte sneh.

Ako upiecť piškótu, ktorá bude krásne nadýchaná a vysoká?

Pena z vaječného bielka tu zohráva dôležitú úlohu, preto by ste si vždy mali pamätať na jedno jednoduché pravidlo, ktoré je stále málo známe.

Práve kvôli tomuto malému nedopatreniu aj krásne nadýchané koláče hneď po upečení spadnú.

 

 

Postupujte podľa tohto návodu z portálu mojegotowanie a piškóta vám už nespadne!

Takmer každý recept na piškótu obsahuje krok šľahania vaječných bielkov.

Ukazuje sa však, že mnohí z nás robia práve v tomto kroku chybu.

Stačí však urobiť jednu malú zmenu a koláč prestane padať a bude dokonale nadýchaný.

Čo robia bielky v koláči?

 

 

Takmer každý recept na piškótu alebo nadýchaný koláč obsahuje tuhý sneh z bielkov.

Ale akú má vlastne táto bielková pena v koláči funkciu?

Je známe, že zabezpečuje nadýchanosť a ľahkosť piškótového cesta, no práve vďaka nej sa koláč často rýchlo nadvihne a potom výrazne spadne.

 

 

Čo teda robiť, aby vaše pečivo zostalo jemné, no zároveň aby ​​ste neriskovali, že sa rozpadne?

Ukazuje sa, že existuje jednoduchý spôsob, ako to urobiť.

Musíte sa len uistiť o jednej veci, o ktorej sa veľa nehovorí.

Pamätajte na to a stanete sa skutočnými majstrami pri príprave domácich koláčov.

Ako si poradiť s vyšľahaným snehom?

 

 

Ak chcete pripraviť nadýchaný koláč, ktorý nespadne, stačí sa mierne odchýliť od klasického receptu a bielky pripraviť inak ako vo väčšine receptov.

Ide o to, aby sme z bielkov nevyšľahali tuhý sneh, ale zľahka ich vyšľahali do jemnej polopeny.

Na rozdiel od zdania nie je taká dlho miešaná hmota, ktorá po otočení misky hore dnom „stojí“.

Určite je lepšie prestať sneh šľahať o niečo skôr.

 

 

Často sa stáva, že príliš dlho šľahané bielka začnú nasávať vodu, čo bohužiaľ neveští nič dobré pre konzistenciu hotového cesta.

Vďaka tomuto jednoduchému kroku si piškóta stále zachová požadovanú nadýchanosť a ľahkosť, no výrazne sa zníži riziko, že po upečení spadne.

Nezabudnite tiež vybrať vajcia z chladničky aspoň 30-60 minút pred prípravou piškóty, pretože bielky by mali mať izbovú teplotu na šľahanie.

 

 

Extra nadýchaná piškóta z 3 ingrediencií

Famózna domáca piškóta, na ktorej prípravu vám stačia len tri základné suroviny.

Dokonalý výsledok, po ktorom stratíte reč.

 

 

Potrebujeme:

5 vajec veľkosť L (alebo 6 vajec veľkosti M)

150 g kryštálového cukru

150 g hladkej pšeničnej múky

 

Postup:

Do dvoch hlbokých mís rozdelíme bielky a žĺtky.

Bielky šľaháme na strednej rýchlosti 5 minút.

 

 

Počas šľahania nasypeme polovicu cukru.

Ďalej šľaháme na stredne vysokej rýchlosti ďalších 5 minút.

Misu s vyšľahanými bielkami prekryjeme utierkou.

Penu necháme odpočívať pri izbovej teplote.

 

 

Do misky so žĺtkami nasypeme zvyšok cukru.

Pri vysokej rýchlosti ich mixérom šľaháme 3 minúty.

Do žĺtkovej zmesi preosejeme tretinu múky a na najnižšej rýchlosti vyšľaháme.

Pridáme tretinu bielkovej peny a jemne špachtľou premiešame.

 

 

Cez sitko preosejeme ďalšiu tretinu múky a vymiešame.

Pridáme tretinu bielkovej zmesi.

A jemne miešame.

 

 

Pridáme poslednú tretinu bielkov a zamiešame.

Spodok formy vystelieme papierom na pečenie.

Cesto nalejeme do formy.

Špajľou premiešame, aby sme sa zbavili prípadných bubliniek.

 

 

Formu vložíme do predhriatej rúry.

Pečieme 40 minút pri teplote 180°C (horný/spodný ohrev).

Po upečení necháme piškótu 10 minút vychladnúť.

Potom vyberieme z formy, necháme úplne vychladnúť a môžeme servírovať.

 

 

Prajeme vám dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: unsplash
Foto: unsplash
Foto: tjn
Foto: pixabay
Foto: tjn
Foto: pixabay

Miroslava

Miroslava

Redaktorka magazínu To je nápad!

Dnes najobľúbenejšie