Ryža je veľmi zdravá potravina bohatá na živiny a sacharidy . Preto je zdrojom energie pre telo , ideálny pre tých, ktorí sa venujú fyzickej aktivite .
Porcia ryže poskytuje vitamíny skupiny B, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie nášho tela.
Okrem toho, že je ryža plná živín a máme ju radi ako prílohu k mnohým jedlám, pripraviť ju tak, aby bola naozaj dokonalá nie je vôbec jednoduché.
Máme však skvelý a najmä rokmi overený recept, ako pripraviť dokonale sypkú ryžu, ktorá má navyše nádhernú bielu farbu.
Potrebujeme:
2 šálky ryža guľatozrnná
3 šálky voda
soľ
Trochu citrónovej šťavy
Trochu octu
bobkový list
olej
Postup:
Základom je kvalitná ryža.
Odporúčam vám guľatozrnnú ryžu Bask, alebo dlhú SOS.
Na dlhú však treba pridať 2 šálky vody na šálku ryže.
Veľkosť šálky nie je dôležitá, ide len o pomer, prispôsobte sa podľa počtu stravníkov.
Predhrejeme rúru, teplovzdušnú na 200 stupňov celzia, elektrická na 220 stupňov.
Ryžu dôkladne prepláchneme horúcou vodou a necháme odkvapkať na site.
Do kastróla (vhodného aj do rúry) nalejeme olej.
Ak ryžu budeme podávať k mäsu bez šťavy, oleja dáme viac, inak stačí tenučká vrstva na dno kastróla.
Olej zohrejeme, pridáme ryžu a za stáleho miešania poopekáme.
Prilejeme horúcu vodu.
Pridáme aj trochu citrónovej šťavy a kvapku octu.
Tieto dve prísady spôsobia, že ryža bude krásne biela.
Ryžu osolíme a pridáme aj 1-2 bobkové listy.
Bobkový list je vynikajúci nielen na vôňu, ale mama ma vždy učila, že toto korenie pomôže aj k tomu, aby bola ryža sypká.
Tekutinu ochutnáme, aby ryža bola dosť slaná, musí byť tekutina dostatočne slaná – mne sa niekedy zdá až presolená, ale aj tak je nakoniec ryža výborná.
Kastról zakryjeme a vložíme do rúry na 25 minút.
Vyberieme a skontrolujeme.
Ak sa nám ryža pri okrajoch kastróla zdá suchá, prilejeme po okrajoch 1/4 šálky vody. Nemiešame.
Zakryjeme, zabalíme do utierky a necháme pol hodinu stáť.
Pred podávaním dobre premiešame.
Ďalšie tipy
Po opražení ryže a pridaní vody môžeme pridať aj 1/4 červenej papriky, 1 cibuľu rozkrojenú na polovicua nechať prevrieť. Keď sa tak stane, znížte teplotu a nechajte ryžu variť s polootvoreným vekom, pretože tak zabránime tomu, aby sa nám ryža prilepila.
Pre vôňu je tiež vynikajúcim tipom pridať do ryže cibuľu a klinčeky.
Majte na pamäti, že čím viac škrobu z ryže odstránime, tým menej bude po uvarení zlepená. Na odstránenie škrobu je najlepšie ryžu pred varením 3 až 4 krát premyť, alebo kým nie je zrno jasne viditeľné, inak ryža varením príliš zhustne.
Keď varíme ryžu, je v konečnom výsledku veľký rozdiel, či ju varíme na vysokej alebo nízkej teplote.
Varenie na vysokej teplote spôsobí, že sa voda rýchlejšie vyparí a rozvíri škrob v ryži, takže je lepkavá.
Bonus: Recept profesionálneho kuchára na výbornú ryžu
Ryžu dobre prepláchneme, kým nie je voda číra.
Opražíme na oleji spolu so spenenou cibuľkou.
Zalejeme vodou, soolíme a okoreníme.
Pomer 1,5 šálky vody na 1 šálku ryže.
Necháme zovrieť a zakryjeme pokrievkou.
Stiahneme na najnižší stupeň a varíme 12 minút.
Potom vyplneme a necháme ďalších 10 minút odstáť pod pokrievkou.