Takto robí RYŽU len moja mama: Trik, aby bola ZAKAŽDÝM úplne biela a sypká!

Ryža je veľmi zdravá potravina bohatá na živiny a sacharidy . Preto je zdrojom energie pre telo , ideálny pre tých, ktorí sa venujú fyzickej aktivite .

 

 

Porcia ryže poskytuje vitamíny skupiny B, ktoré sú potrebné pre správne fungovanie nášho tela.

Okrem toho, že je ryža plná živín a máme ju radi ako prílohu k mnohým jedlám, pripraviť ju tak, aby bola naozaj dokonalá nie je vôbec jednoduché.

Máme však skvelý a najmä rokmi overený recept, ako pripraviť dokonale sypkú ryžu, ktorá má navyše nádhernú bielu farbu.

 

 

Potrebujeme:

2 šálky ryža guľatozrnná

3 šálky voda

soľ

Trochu citrónovej šťavy

Trochu octu

bobkový list

olej

Postup:

 

 

Základom je kvalitná ryža.

Odporúčam vám guľatozrnnú ryžu Bask, alebo dlhú SOS.

Na dlhú však treba pridať 2 šálky vody na šálku ryže.

 

 

Veľkosť šálky nie je dôležitá, ide len o pomer, prispôsobte sa podľa počtu stravníkov.

Predhrejeme rúru, teplovzdušnú na 200 stupňov celzia, elektrická na 220 stupňov.

Ryžu dôkladne prepláchneme horúcou vodou a necháme odkvapkať na site.

 

 

Do kastróla (vhodného aj do rúry) nalejeme olej.

Ak ryžu budeme podávať k mäsu bez šťavy, oleja dáme viac, inak stačí tenučká vrstva na dno kastróla.

Olej zohrejeme, pridáme ryžu a za stáleho miešania poopekáme.

 

 

Prilejeme horúcu vodu.

Pridáme aj trochu citrónovej šťavy a kvapku octu.

 

 

Tieto dve prísady spôsobia, že ryža bude krásne biela.

Ryžu osolíme a pridáme aj 1-2 bobkové listy.

 

 

Bobkový list je vynikajúci nielen na vôňu, ale mama ma vždy učila, že toto korenie pomôže aj k tomu, aby bola ryža sypká.

Tekutinu ochutnáme, aby ryža bola dosť slaná, musí byť tekutina dostatočne slaná – mne sa niekedy zdá až presolená, ale aj tak je nakoniec ryža výborná.

Kastról zakryjeme a vložíme do rúry na 25 minút.

 

 

Vyberieme a skontrolujeme.

Ak sa nám ryža pri okrajoch kastróla zdá suchá, prilejeme po okrajoch 1/4 šálky vody. Nemiešame.

Zakryjeme, zabalíme do utierky a necháme pol hodinu stáť.

Pred podávaním dobre premiešame.

 

 

 

Ďalšie tipy

Po opražení ryže a pridaní vody môžeme pridať aj 1/4 červenej papriky, 1 cibuľu rozkrojenú na polovicua nechať prevrieť. Keď sa tak stane, znížte teplotu a nechajte ryžu variť s polootvoreným vekom, pretože tak zabránime tomu, aby sa nám ryža prilepila.

Pre vôňu je tiež vynikajúcim tipom pridať do ryže cibuľu a klinčeky.

 

 

Majte na pamäti, že čím viac škrobu z ryže odstránime, tým menej bude po uvarení zlepená. Na odstránenie škrobu je najlepšie ryžu pred varením 3 až 4 krát premyť, alebo kým nie je zrno jasne viditeľné, inak ryža varením príliš zhustne.

Keď varíme ryžu, je v konečnom výsledku veľký rozdiel, či ju varíme na vysokej alebo nízkej teplote.

Varenie na vysokej teplote spôsobí, že sa voda rýchlejšie vyparí a rozvíri škrob v ryži, takže je lepkavá.

Bonus: Recept profesionálneho kuchára na výbornú ryžu

 

 

Ryžu dobre prepláchneme, kým nie je voda číra.

Opražíme na oleji spolu so spenenou cibuľkou.

Zalejeme vodou, soolíme a okoreníme.

Pomer 1,5 šálky vody na 1 šálku ryže.

Necháme zovrieť a zakryjeme pokrievkou.

Stiahneme na najnižší stupeň a varíme 12 minút.

Potom vyplneme a necháme ďalších 10 minút odstáť pod pokrievkou.

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pexels
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay

Dnes najobľúbenejšie