Tri vynikajúce recepty s karfiolom: Vyskúšajte namiesto vysmážaného karfiolu radšej niektorý z týchto nápadov!

Najobľúbenejším receptom z karfiolu je pravdepodobne ten vysmážaný, avšak táto zelenina sa dá pripraviť na veľa chutných spôsobov.

Vyskúšajte tieto tri vynikajúce recepty z portálu retete-usoare a určite si ich obľúbite!

Karfiolová pizza bez múky

Tento recept patrí medzi naše obľúbené, pretože je výživný, chutný ale zároveň nízkokalorický a preto je vhodný aj pri redukčnej diéte!

Kalorická hodnota 100 g karfiolovej pizze je 137 kcal a pomer bielkovín / tukov / uhľohydrátov = 12,4 / 8,9 / 3,3.

Potrebujeme:

Na základ:

Najlepšie nápady na váš e-mail

Nechajte sa inšpirovať! Každý deň vám pošleme súhrn najlepších nápadov priamo na váš e-mail.

300 g karfiolu

80 g strúhanej mozzarelly

2 veľké vajcia

1/2 ČL soli

1/2 ČL sušeného oregana

Na omáčku:

50 g paradajkového pretlaku

1 strúčik cesnaku

soľ podľa chuti

oregano

čerstvú bazalku

Na oblohu:

1 konzervu tuniaka vo vlastnej šťave (šťavu zlejte)

50 g čiernych olív

5 cherry paradajok

80 g strúhanej mozzarelly

voliteľné: rukola, sušené paradajky a iné

Oblohu si môžete prispôsobiť podľa chuti napríklad so šunkou, viacerými druhmi syra, s kukuricou a pod.

Postup:

1. Ako prvé si pripravíme karfiolový základ. Karfiol si rozdelíme na ružičky, nastrúhame na jemnom strúhadle alebo ho rozmixujeme mixérom a vložíme do misy. 

2. Pridáme nastrúhanú mozzarellu, vajíčka, osolíme, dochutíme oreganom a dôkladne premiešame. 

3. Výslednú hmotu prenesieme na plech pokrytý papierom na pečenie a rovnomerne vytvarujeme do kruhu. 

4. Plech s karfiolovým základom vložíme do predhriatej rúry na teplotu 200 °C a pečieme asi 10 minút. 

5. Medzitým si pripravíme omáčku tak, že zmiešame paradajkový pretlak so soľou, prelisovaným cesnakom a trochu sušeného oregana. Môžeme pridať aj čerstvú bazalku.

6. Keď máme základ upečený, potrieme ho omáčkou a obložíme tuniakom (bez šťavy), čiernymi olivami, polovicami cherry paradajok a zasypeme strúhanou mozzarellou.

7. Pizzu pečieme ďalších 10 minút.

8. Vyberieme z rúry a servírujeme napríklad s rukolou alebo ju môžeme posypať čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a pod.

Dobrú chuť!

Karfiol s kari a cesnakom

Kalorická hodnota 100 g uvareného karfiolu je 91 kcal a pomer bielkovín / tukov / uhľohydrátov = 2,7 / 6,5 / 7,3.

Potrebujeme:

650 g karfiolu

1,5 ČL kari

soľ podľa chuti

30 ml oleja

1 – 2 strúčiky cesnaku

Postup:

1. Karfiol si umyjeme a osušíme. Rozdelíme ho na ružičky a potom ich nakrájame na menšie kúsky.

2. Vložíme ich do misy, osolíme a posypeme kari korením – dobre premiešame, aby sa všetky ružičky karfiolu obalili.

3. Karfiol preložíme na vymastený pekáč, pokvapkáme olejom a rozotrieme.

4. Plech vložíme do vyhriatej rúry pri teplote 200 °C a pečieme asi 40 minút.

5. Upečený karfiol vyberieme z rúry a premiešame ho s prelisovaným cesnakom, ktorý sme si vymiešali v troche oleja.

6. Podávame napríklad s grilovanou zeleninou, zemiakmi alebo šalátom.

Dobrú chuť!

TIP: Karfiol môžeme pripraviť aj na grile spolu s ostatnou zeleninou. 

Krémová karfiolová polievka

Vyskúšajte aj túto chutnú a sýtu polievku, ktorou pokojne nahradíte aj hlavné jedlo.

Kalorická hodnota 100 g karfiolovej pizze je 135 kcal a pomer bielkovín / tukov / uhľohydrátov = 6 / 7 / 11.

Potrebujeme:

1 karfiol

800 ml hydinového vývaru

2 zemiaky

200 ml smotany na varenie

1 strúčik cesnaku

soľ, muškátový oriešok podľa chuti

1 PL masla

1 väčšiu cibuľu

voliteľné: krutóny a petržlenovú vňať na posypanie

Postup:

1. Karfiol si dôkladne umyjeme, rozoberieme ho na ružičky a pokrájame na menšie kúsky.

2. V hrnci s rozpusteným maslom si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu s nasekaným cesnakom, kým nezačne cesnak rozvoniavať.

3. Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na malé kocky.

4. Do hrnca s cibuľou a cesnakom pridáme kocky zemiakov, kúsky karfiolu a krátko opečieme.

5. Zalejeme vývarom a uvaríme do mäkka.

6. Nakoniec všetko rozmixujeme tyčovým mixérom, dochutíme soľou a muškátovým orieškom.

7. Pridáme smotanu na varenie, dobre premiešame, povaríme ešte pár minút a odstavíme.

8. Podávame posypané krutónmi a nasekanou petržlenovou vňaťkou.

Dobrú chuť!

 

Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Foto: pixabay
Témy:


Pridajte svoj komentár