Najobľúbenejším receptom z karfiolu je pravdepodobne ten vysmážaný, avšak táto zelenina sa dá pripraviť na veľa chutných spôsobov.
Vyskúšajte tieto tri vynikajúce recepty z portálu retete-usoare a určite si ich obľúbite!
Karfiolová pizza bez múky
Tento recept patrí medzi naše obľúbené, pretože je výživný, chutný ale zároveň nízkokalorický a preto je vhodný aj pri redukčnej diéte!
Kalorická hodnota 100 g karfiolovej pizze je 137 kcal a pomer bielkovín / tukov / uhľohydrátov = 12,4 / 8,9 / 3,3.
Potrebujeme:
Na základ:
300 g karfiolu
80 g strúhanej mozzarelly
2 veľké vajcia
1/2 ČL soli
1/2 ČL sušeného oregana
Na omáčku:
50 g paradajkového pretlaku
1 strúčik cesnaku
soľ podľa chuti
oregano
čerstvú bazalku
Na oblohu:
1 konzervu tuniaka vo vlastnej šťave (šťavu zlejte)
50 g čiernych olív
5 cherry paradajok
80 g strúhanej mozzarelly
voliteľné: rukola, sušené paradajky a iné
Oblohu si môžete prispôsobiť podľa chuti napríklad so šunkou, viacerými druhmi syra, s kukuricou a pod.
Postup:
1. Ako prvé si pripravíme karfiolový základ.
Karfiol si rozdelíme na ružičky, nastrúhame na jemnom strúhadle alebo ho rozmixujeme mixérom a vložíme do misy.
2. Pridáme nastrúhanú mozzarellu, vajíčka, osolíme, dochutíme oreganom a dôkladne premiešame.
3. Výslednú hmotu prenesieme na plech pokrytý papierom na pečenie a rovnomerne vytvarujeme do kruhu.
4. Plech s karfiolovým základom vložíme do predhriatej rúry na teplotu 200 °C a pečieme asi 10 minút.
5. Medzitým si pripravíme omáčku tak, že zmiešame paradajkový pretlak so soľou, prelisovaným cesnakom a trochu sušeného oregana. Môžeme pridať aj čerstvú bazalku.
6. Keď máme základ upečený, potrieme ho omáčkou a obložíme tuniakom (bez šťavy), čiernymi olivami, polovicami cherry paradajok a zasypeme strúhanou mozzarellou.
7. Pizzu pečieme ďalších 10 minút.
8. Vyberieme z rúry a servírujeme napríklad s rukolou alebo ju môžeme posypať čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou a pod.
Dobrú chuť!
Karfiol s kari a cesnakom
Kalorická hodnota 100 g uvareného karfiolu je 91 kcal a pomer bielkovín / tukov / uhľohydrátov = 2,7 / 6,5 / 7,3.
Potrebujeme:
650 g karfiolu
1,5 ČL kari
soľ podľa chuti
30 ml oleja
1 – 2 strúčiky cesnaku
Postup:
1. Karfiol si umyjeme a osušíme. Rozdelíme ho na ružičky a potom ich nakrájame na menšie kúsky.
2. Vložíme ich do misy, osolíme a posypeme kari korením – dobre premiešame, aby sa všetky ružičky karfiolu obalili.
3. Karfiol preložíme na vymastený pekáč, pokvapkáme olejom a rozotrieme.
4. Plech vložíme do vyhriatej rúry pri teplote 200 °C a pečieme asi 40 minút.
5. Upečený karfiol vyberieme z rúry a premiešame ho s prelisovaným cesnakom, ktorý sme si vymiešali v troche oleja.
6. Podávame napríklad s grilovanou zeleninou, zemiakmi alebo šalátom.
Dobrú chuť!
TIP: Karfiol môžeme pripraviť aj na grile spolu s ostatnou zeleninou.
Krémová karfiolová polievka
Vyskúšajte aj túto chutnú a sýtu polievku, ktorou pokojne nahradíte aj hlavné jedlo.
Kalorická hodnota 100 g karfiolovej pizze je 135 kcal a pomer bielkovín / tukov / uhľohydrátov = 6 / 7 / 11.
Potrebujeme:
1 karfiol
800 ml hydinového vývaru
2 zemiaky
200 ml smotany na varenie
1 strúčik cesnaku
soľ, muškátový oriešok podľa chuti
1 PL masla
1 väčšiu cibuľu
voliteľné: krutóny a petržlenovú vňať na posypanie
Postup:
1. Karfiol si dôkladne umyjeme, rozoberieme ho na ružičky a pokrájame na menšie kúsky.
2. V hrnci s rozpusteným maslom si orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu s nasekaným cesnakom, kým nezačne cesnak rozvoniavať.
3. Zemiaky si ošúpeme a nakrájame na malé kocky.
4. Do hrnca s cibuľou a cesnakom pridáme kocky zemiakov, kúsky karfiolu a krátko opečieme.
5. Zalejeme vývarom a uvaríme do mäkka.
6. Nakoniec všetko rozmixujeme tyčovým mixérom, dochutíme soľou a muškátovým orieškom.
7. Pridáme smotanu na varenie, dobre premiešame, povaríme ešte pár minút a odstavíme.
8. Podávame posypané krutónmi a nasekanou petržlenovou vňaťkou.
Dobrú chuť!